Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Catharina Ziekenhuis: 90 procent stomadragers kan zonder thuiszorg na ontslag

  • 30 mei 2019
  • Weergaves: 628
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Catharina Ziekenhuis: 90  procent stomadragers kan zonder thuiszorg na ontslag
Het Catharina Ziekenhuis is er samen met medisch speciaalzaak MediReva in geslaagd om 9 van de 10 patiënten met een stoma zonder thuiszorg veilig naar huis te laten gaan. Een jaar geleden ging nog maar 1 op de 10 patiënten zonder thuiszorg naar huis. Als patiënten die een stoma krijgen goed worden voorgelicht en continu gestimuleerd worden zelf hun stoma te verzorgen, hebben  in de meeste gevallen na ontslag geen thuiszorg meer nodig. In het Catharina Ziekenhuis worden patiënten die een stoma krijgen al vóór de operatie uitgebreid geïnformeerd en gemotiveerd door stomaverpleegkundigen. Patiënten oefenen dan ook al met een nepstoma. Vanaf de dag na de operatie worden patiënten dagelijks intensief begeleid door de verpleegkundigen van de afdeling, de stomaverpleegkundigen en de chirurgen om het stomamateriaal zelf aan te brengen, te legen, te knippen en te vervangen. Ook de familie van de patiënt wordt bij dit proces betrokken. En met succes.

Omslag
“Een omslag in denken, bij zowel de patiënt als de zorgverleners”, aldus chirurg dr. Johanne Bloemen over het project Care4Stoma. “Ik vind het zo fijn dat ik zelf weet wat ik moet doen”, zegt Esther Jorissen, die onlangs een stoma kreeg. “Ik kan gaan en staan waar ik wil. Dat is me heel veel waard!” 

Bijna 13 miljoen euro besparing
Zorgverzekeraar VGZ heeft berekend dat deze aanpak landelijk 12,8 miljoen euro* zou kunnen besparen. Het Catharina Ziekenhuis hoopt dat andere ziekenhuizen de nieuwe werkwijze overnemen. Jaarlijks krijgen 7.300**mensen in Nederland een permanent of tijdelijk stoma. In het gespecialiseerde Catharina Kanker Instituut krijgen veel patiënten na een (complexe) darmkankeroperatie een stoma.

Eén huisbezoek
“Bij ontslag leegt en wisselt de patiënt het stomazakje zelf en knipt en vervangt zelf het stomamateriaal”, zegt Bloemen. Als de patiënt thuiskomt, bezoekt na enkele dagen een stomaverpleegkundige van MediReva de patiënt nog één keer om de laatste controles uit te voeren en vragen te beantwoorden waar de patiënt in de thuissituatie tegenaan loopt.

Alleen maar voordelen
Bloemen: “Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven verbetert. Patiënten liggen korter in het ziekenhuis en thuisgekomen hebben ze een hogere zelfredzaamheid; ze zijn niet afhankelijk van een thuiszorgverpleegkundige die elke dag langskomt om de stoma te verzorgen. Bovendien hebben patiënten minder lekkages en andere stomaproblemen. Logisch, want de patiënt weet zelf wat het beste voor hem of haar werkt.”

Teamwork
Het Catharina Ziekenhuis heeft een duidelijke werkwijze opgesteld zodat alle zorgverleners die betrokken zijn bij een patiënt die een stoma krijgt, weten wat ze moeten doen. “Het is echt teamwork. Samen kunnen we de zelfredzaamheid van patiënten vergroten, hun leven met een stoma draaglijker maken en daarnaast kosten besparen”, aldus Bloemen. Uit onderzoek komt nog een bijvangst naar boven: het aantal bezoeken aan het ziekenhuis en telefonische consulten neemt af.

Zinnige Zorg
Care4Stoma is door VGZ genomineerd voor de Zinnige Zorg Award 2019. Door in het ziekenhuis anders te gaan werken verbetert de kwaliteit van zorg voor de patiënt en wordt in de thuiszorg geld bespaard. Het Catharina Ziekenhuis is voor zorgverzekeraar VGZ een grote speler als het gaat om stomazorg. Het ziekenhuis is landelijk een belangrijk verwijscentrum voor (complexe) darmkanker. Per jaar krijgen meer dan 250 patiënten in het Catharina Ziekenhuis een stoma. MediReva is een medisch speciaalzaak en in Nederland een van de grootste leveranciers van hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen op het gebied van stomazorg.

*Berekening besparing:
Per jaar krijgen 7.300 (bronregistratie VGZ)  patiënten een (permanent of tijdelijk) stoma. Patiënten met een stoma krijgen na ontslag gemiddeld 39 uur thuiszorg. Dat kost volgens zorgverzekeraar VGZ gemiddeld 2.200 euro per patiënt. 
Door de nieuwe werkwijze slaagt het Catharina Ziekenhuis er in om 90 procent van de patiënten zonder thuiszorg naar huis te laten gaan. Dat was in de oude situatie 10 procent; een verbetering van 80 procent. 
Als de werkwijze van het Catharina Ziekenhuis landelijk wordt doorgevoerd kan 12.848.000 euro bespaard worden; (0,8 (80 procent verbetering)x 7300 patiënten x 2200 (gemiddelde kosten thuiszorg stomapatiënt)).

Video
Bekijk de film over deze aanpak

bron: persbericht Catharina ziekenhuis.


Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«juli 2020»
madiwodovrzazo
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden 6 juli 2020

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

RAV HM werft Verpleegkundige Specialisten maar ook Physician assistants voor deze functie.

Ben jij als Ambulanceverpleegkundige op zoek naar een functie met veel zelfstandigheid, afwisseling en mobiliteit? Dan zoeken wij jou!

Door de toename van complexe zorgvragen van kwetsbare patiëntengroepen verandert de vraag naar ambulancezorg. En dat vraagt om nieuwe inventieve oplossingen. Zo ontwikkelen we een Zorgcoördinatiecentrum (ZCC) waarin meldingen worden getrieerd door een multidisciplinair team van zorgverleners en wordt aansluitend een inzetbehoefte bepaald.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven