Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Sensormonitoring bij ouderen thuis na een val en opname

  • 2 februari 2019
  • Weergaves: 772
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Sensormonitoring bij ouderen thuis na een val en opname

Als ouderen hun revalidatie in het verpleeghuis afronden en naar huis gaan, moet er meer aandacht zijn voor vervolginterventies thuis. Dat is nodig om hen te ondersteunen bij het hervinden van belangrijke routines in hun dagelijkse activiteiten, stelt Pol in haar proefschrift waarop zij aan de Universiteit van Amsterdam (5-2) promoveert. Onderzocht is of sensormonitoring gebruikt kan worden om het dagelijks functioneren van zelfstandig wonende ouderen te ondersteunen. De deelnemers waren positief over het gebruik van sensor monitoring in de thuissituatie. Ze ervaarden de technologie als steun om zelfstandig thuis te blijven wonen vooral omdat ze alleenwonend waren. Belangrijk voor hen was het detecteren van een ongeluk, zoals een val, en voor het detecteren van achteruitgang in hun dagelijks functioneren. 

Sensormonitoring
Met sensormonitoring kan met behulp van een draagbare sensor en met sensoren die in een woning geplaatst worden continu (24 uur per dag zeven dagen per week) informatie worden verzameld over het dagelijks functioneren in de thuissituatie. Deze informatie kunnen zorgprofessionals gebruiken bij het ondersteunen van het dagelijks functioneren van hun cliënt. De toepassing van deze technologie vindt echter nog sporadisch plaats. Het doel van deze PhD-studie is het onderzoeken van de toepasbaarheid en effectiviteit van sensormonitoring bij het inventariseren en ondersteunen van het dagelijks functioneren van zelfstandig wonende alleenstaande ouderen. 

Interventie en geriatrische revalidatie feedback 
De sensor monitoring kan worden gebruiken als een feedback- en coachingshulpmiddel in de geriatrische revalidatie. Hierbij is het onderzoek gericht op de toepasbaarheid en effectiviteit van deze interventie, die onderdeel is van een transitie-revalidatieprogramma voor ouderen na een heupfractuur. Als ouderen hun revalidatie in het verpleeghuis afronden en naar huis gaan, moet er meer aandacht zijn voor vervolginterventies thuis. Dat is nodig om hen te ondersteunen bij het hervinden van belangrijke routines in hun dagelijkse activiteiten, stelt Pol in haar proefschrift. In dit onderzoek is een ergotherapeutische coachingsinterventie ontwikkeld, gebaseerd op cognitief gedragsmatige therapie en ondersteund door sensormonitoring, om de zelf-effectiviteit van ouderen te vergroten en daarmee hun dagelijks functioneren bij de geriatrische revalidatie te ondersteunen. 

Resultaten bij deelnemers
De deelnemers waren positief over het gebruik van sensor monitoring in de thuissituatie. Ze ervaarden de technologie als steun om zelfstandig thuis te blijven wonen vooral omdat ze alleenwonend waren. Ze vonden het gebruik van de sensoren belangrijk voor twee zaken: voor het detecteren van een ongeluk, zoals een val, en voor het detecteren van achteruitgang in hun dagelijks functioneren. Ze ervaarden de technologie als ondersteuning voor hun gevoel van veiligheid en dit was voor hen een belangrijke voorwaarde om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.  Sommige deelnemers ervaarden de sensoren ook als motiverend om actief te blijven. Privacy was geen issue voor de deelnemers. 

Vallen
Jaarlijks lopen circa 15.000 ouderen in Nederland een heupfractuur op. 20 tot 90% van deze ouderen heeft twaalf maanden na een heupfractuur te maken met blijvende beperkingen en verlies van zelfstandigheid. De helft van de mensen met een heupfractuur is bezorgd om te vallen: valangst. 

Revalidatie
Na operatie in het ziekenhuis gaat een deel voor kortdurende revalidatie naar een verpleeghuis. Revalidatie en herstel verlopen veelal moeizaam. Een kwart van deze ouderen overlijdt binnen een jaar. Eenmaal thuis weerhoudt valangst ouderen ervan de dagelijkse activiteiten op te pakken, terwijl dat belangrijk is voor hun herstel. De inzet van sensoren en coaching thuis ondersteunt ouderen bij hun herstel: ze krijgen meer zelfvertrouwen, bewegen meer, doen hun dagelijkse activiteiten en kunnen zo zelfstandig thuis blijven wonen. Dat is belangrijk, want steeds meer ouderen blijven tot op hoge leeftijd thuis wonen.

Margriet Pol
Margriet Pol is in 1984 als ergotherapeut afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna werkte ze als ergotherapeut in verschillende zorgorganisaties zowel klinisch als in de eerste lijn. Margriet is sinds 2006 werkzaam als docent en onderzoeker bij de opleiding Ergotherapie van de faculteit Gezondheid. Haar expertise ligt op: geriatrische revalidatie, wonen, omgeving, eerstelijnsgezondheidszorg en zorgtechnologie. Ze is speciaal geïnteresseerd in de mogelijkheden van ouderen om actief te blijven en te participeren in de maatschappij. Margriet is docent en coördinator van het programma Afstudeerproject en de minor Zorgtechnologie. In 2013 is zij begonnen aan haar promotieonderzoek ‘sensormonitoring’ voor het ondersteunen van het dagelijks functioneren bij zelfstandig alleenwonende ouderen. 

Promotie
Mw. M.C. Pol promoveert op het proefschrift ‘Sensor monitoring to measure and support activities of daily living for independently living older persons’.
Promotoren zijn prof. dr. B.M. Buurman-van Es en prof. dr. ir. B.J.A. Kröse. Copromotor is  dr. M.J. van Hartingsveldt.
Datum 5 februari 2019, 12:00 uur

Proefschrift

Het proefschrift is beschikbaar via deze link naar Dare

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«augustus 2019»
madiwodovrzazo
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige bij Santé Partners

Vacature Wijkverpleegkundige bij Santé Partners 15 juli 2019

Vacature Wijkverpleegkundige bij Santé Partners

Door de kanteling van ziekenhuiszorg naar thuiszorg, is ons vak volop in beweging. Zie jij uitdaging in deze vernieuwend ontwikkelingen? Ervaar jij graag regie over jouw eigen werkzaamheden? Geniet jij van vrijheid en zelfstandigheid in jouw werk?  Dan komen we graag met jou in contact. Sante Partners; een organisatie van deze tijd, waar vitaliteit, maar ook een gezond balans is tussen werk en privé. En waar jouw ontwikkeling centraal staat. Wij bieden een uitdagend en leerzaam Verpleegkundig Leiderschapstraject aan. Voor verschillende locaties zijn wij opzoek naar nieuwe collega’s. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners

Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners 15 juli 2019

Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners

Ben jij de coachende Gebiedsmanager, die medewerkers in hun kracht zet? Ben je in staat om de service-en dienstverlening binnen de gemeentes waar Sante Partners werkzaam is te verhogen? Word jij blij van het onderhouden van externe-en interne contacten en uitbreiden van nieuwe externe contacten? Kom dan werken als Gebiedsmanager bij Santé Partners, een grote, innovatieve speler in de zorg. Een organisatie waar ontwikkeling, eigen regie, vitaliteit, maar ook een gezond balans tussen werk en privé van belang is. Wij zijn op zoek naar twee nieuwe collega’s. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Klantcoördinator Zorg Home Instead Haaglanden Zuid & Oost (HBO-V)

Vacature Klantcoördinator Zorg Home Instead Haaglanden Zuid & Oost (HBO-V) 8 juli 2019

Vacature Klantcoördinator Zorg Home Instead Haaglanden Zuid & Oost (HBO-V)

Home Instead Thuisservice Haaglanden Zuid & Oost, een groeiend zorgbedrijf, heeft een vacature voor een (Wijk)verpleegkundige in de functie van Klantcoördinator Zorg voor 32-36 uur. Home Instead Thuisservice Haaglanden is actief in het domein zorg en welzijn, specifiek gericht op senioren. De dienstverlening is gericht op zo lang als mogelijk vitaal, veilig en zo onafhankelijk mogelijk thuis wonen. Welzijn staat voor zorg. De klanten zijn veelal kwetsbare senioren, met één of meerdere chronische aandoeningen zoals dementie. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Klantcoördinator Zorg (Casemanager) bij Home Instead Alphen aan den Rijn - Leiden

Vacature Klantcoördinator Zorg (Casemanager) bij Home Instead Alphen aan den Rijn - Leiden 7 januari 2019

Vacature Klantcoördinator Zorg (Casemanager) bij Home Instead Alphen aan den Rijn - Leiden

Home Instead Alphen aan den Rijn, een nieuwe organisatie, heeft een vacature voor Casemanager (Klantcoördinator Zorg). 32-36 uur, fwg 55. Aanspreekpunt voor klant, familie en mantelzorgers, maar ook voor verwijzers, instellingen en andere zorgprofessionals. Je klanten zijn veelal kwetsbare senioren. Ben jij ondernemend? Enthousiast? HBO-V of soortgelijk gedaan? Relevante ervaring en kennis van wetten en regels? Stap in! Solliciteer!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verzorgende(n) in Elst, Rheden of Dieren bij Attent Zorg en Behandeling

Vacature Verzorgende(n) in Elst, Rheden of Dieren bij Attent Zorg en Behandeling 20 december 2018

Vacature Verzorgende(n) in Elst, Rheden of Dieren bij Attent Zorg en Behandeling

Je speelt een belangrijke rol in het leven van een ander. Jouw werk doet ertoe, jíj doet ertoe. Daarom kun je zelf aangeven op welke locatie of met welke doelgroep je het liefst wilt werken. Omdat we vertrouwen in onze zorgmedewerkers hebben, krijg je direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De 1.200 betrokken medewerkers en 600 vrijwilligers spelen een cruciale rol bij Attent Zorg en Behandeling. De basis voor ons handelen zijn de kernwaarden: Gastvrij, Respect, Integer en Professioneel (GRIP).

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Klantcoördinator Zorg Home Instead Kennemerland

Vacature Klantcoördinator Zorg Home Instead Kennemerland 29 november 2018

Vacature Klantcoördinator Zorg Home Instead Kennemerland

(Coördinerend wijkverpleegkundige / Casemanager)

Home Instead Kennemerland, een groeiend zorgbedrijf in ontwikkeling, heeft een vacature voor Coördinerend Wijkverpleegkundige / Casemanager voor de functie van Klantcoördinator Zorg voor 32-36 uur. In deze functie voer je klantgesprekken en organiseer je hoogwaardige persoonsgerichte dienstverlening voor klanten thuis. Samen met je collega’s uit het supportteam zorg je voor de juiste match tussen klant en CAREGivers.  

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Traineeship Basisarts bij Attent Zorg en Behandeling

Vacature Traineeship Basisarts bij Attent Zorg en Behandeling 31 oktober 2018

Vacature Traineeship Basisarts bij Attent Zorg en Behandeling

Ben jij BIG-geregistreerd basisarts en twijfel je tussen de specialisatie tot huisarts of specialist ouderengeneeskunde? Of wil je jouw CV aanvullen met waardevolle ervaring in de zorg voor ouderen? Dan heeft Attent Zorg en Behandeling voor jou de oplossing! Wij bieden jou een uniek en op maat gemaakt ontwikkeltraject dat aansluit op jouw wensen en passie, zodat je kennis kunt maken met verschillende disciplines in de ouderenzorg. Op deze manier kun je bij Attent in een korte periode waardevolle ervaring opdoen in meerdere specialismen waar je de rest van je veelbelovende artsencarrière van kan profiteren! 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven