Verpleegkundigen zien weinig resultaat van een jaar vol initiatieven om de personeelstekorten terug te dringen. Bijna 70 procent vindt zelfs dat de werkdruk het afgelopen jaar nog verder is gestegen. Dat blijkt uit een peiling onder 17.000 leden van V&VN. Slechts 3% merkt dat de werkdruk is afgenomen. 69% zegt dat de werkdruk in het afgelopen jaar juist hoger is geworden. Niet alleen door personeelstekorten, maar ook door een groeiende een groeiende complexiteit van zorg en een hoog ziekteverzuim. De roep om een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden zwelt aan, net als de behoefte aan meer waardering, inspraak en zeggenschap. Zowel om personeel te behouden als nieuw personeel te werven. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek, eind 2018, onder bijna 17.000 leden van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Een groeiende groep geeft aan de zorg te willen verlaten.
Verkleinen uitstroom hoogste prioriteit
Sonja Kersten, directeur van V&VN: "Er wordt veel gedaan om nieuwe mensen te vinden, maar dat zet te weinig zoden aan de dijk als er tegelijkertijd sprake is van een torenhoge uitstroom. Er moet veel meer geld en aandacht komen voor het behoud van zorgprofessionals, en snel ook. Zodat ze weer met plezier naar hun werk gaan en niet het gevoel hebben patiënten te kort te doen. Dan is ook de kans dat nieuwkomers in de zorg willen blijven veel groter dan nu. Dat begint met eindelijk luisteren naar wat medewerkers nodig hebben."
Oplossingen werkvloer liggen voor het oprapen
De oplossing zit in betere arbeidsvoorwaarden, maar ook in het serieus genomen worden als professional. Kun je autonoom je werk doen, met voldoende invloed en zeggenschap? Kun je je blijven ontwikkelen? Werk je met vak Onze leden geven keer op keer aan wat er nodig is om het werk aantrekkelijker te maken. De oplossingen van het schrappen van onnodige administraties tot het kappen met oneigenlijke taken zoals schoonmaken of wifi codes regelen liggen voor het oprapen.
Als net geworven medewerkers weer pijlsnel de zorg verlaten omdat ze niet goed begeleid worden, taken moeten uitvoeren waar ze niet voor bevoegd zijn, of het beeld rooskleuriger blijkt dan de realiteit ben je aan het dweilen met de kraan open.
Mooi vak, maar …
Verpleegkundigen en verzorgenden houden van hun vak, maar er moet echt iets veranderen. Negen van de tien deelnemers aan het onderzoek heeft dagelijks last van de personeelstekorten. Ruim driekwart geeft aan dat de tekorten invloed hebben op hun gezondheid en privéleven. 60 procent draait extra diensten, vaak met minder mensen in een team dan nodig is om de vereiste kwaliteit te kunnen bieden. Volgens 40 procent van de respondenten is in de instelling waar zij werken de patiëntveiligheid verslechterd. De helft voelt zich schuldig tegenover patiënten, collega's of familie. Het percentage dat zichzelf over vijf jaar nog hetzelfde werkziet doen is her afgelopen jaar gedaald van 41 naar 35%. Tegelijkertijd is de groep die zegt de zorg te willen verlaten juist gegroeid (van 11 naar 13%). Dit is een alarmerende ontwikkeling.
Roep om hoger salaris en meer zeggenschap
Gevraagd naar oplossingen op de korte termijn (dus afgezien van het aannemen van nieuwe medewerkers) blijft de aanpak van administratieve lasten favoriet (57%), maar de roep om een beter salaris stijgt naar 53% (was in 2017 nog 35%). De helft wil dat bestuur en management meer oog hebben voor de uitdagingen van de werkvloer en beter luisteren naar wat er volgens zorgprofessionals nodig is. Ook bij de vraag naar hoe we mensen voor de zorg kunnen behouden, stijgt een beter salaris naar plek één (62%). Daarna volgt de behoefte aan meer tijd en geld voor scholing (45%), meer waardering van de samenleving (24%) en meer professionele autonomie (23%). We vroegen tot slot wat er nodig is om nie e werven. Ook daar is een beter salaris inmiddels het meest genoemde antwoord met 70% (was 64%). Op twee komt een beter beeld van de samenleving van wat het beroep inhoudt (60%), gevolgd door een betaalde opleiding voor zij-instromers (41%), meer stageplaatsen (32%), verbeterde opleidingen (25%) en meer na- en bijscholing na je opleiding (23%).