Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Komt tijd, komt zorg. Het zorghorloge bij Zorggroep Tangenborgh

  • 25 januari 2019
  • Weergaves: 734
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Komt tijd, komt zorg. Het zorghorloge bij Zorggroep Tangenborgh

Als onderdeel van de door het ministerie van VWS georganiseerde Challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’ heeft Zorggroep Tangenborgh het 'zorghorloge' ingevoerd en geëvalueerd. In feite gaat het om het project Leefcirkel XL. Tangenborgh heeft  geen bestaande technologie geïmplementeerd, maar nieuwe technologie ontwikkeld én geïmplementeerd. Die nieuwe technologie stelt onze dementerende bewoners in staat om zowel binnen als buiten onze gebouwen te dwalen. Door op een knop op hun smart watch te drukken, kunnen ze verbinding maken met hun verzorgende. Bijvoorbeeld omdat er iets aan de hand is of omdat ze de weg naar huis niet meer weten. Andersom weten onze verzorgenden als dat nodig is altijd waar hun client zich bevindt. Ook medewerkers zijn aangesloten op het systeem. Daardoor kunnen zij meldingen doen op het moment dat ze hulp nodig hebben. Collega’s weten dan precies waar ze naar toe moeten.
 
Tegenslag
Tijdens de pilot bleek de door ons ontwikkelde software echter zoveel stroom te gebruiken, dat de batterij van de horloges om de 2 uur opgeladen moest worden. Verwacht was een battery life van minimaal 8 uur. Bekend is wel dat er de komende jaren smart watches op de markt komen met betere batterijen. Maar omdat met de huidige horloges 1 persoon op 1 dag 4 horloges nodig heeft, konden we maar met 4 proefpersonen (2 bewoners en 2 werknemers) werken. Desondanks - en mogelijk zelfs mede daardoor - heeft de pilot tot heel zinvolle inzichten geleid. Over leefcirkelverruimende technologie, maar ook over de uitdagingen rond de introductie van nieuwe technologieën in de verpleeghuiszorg. 

Bekende opensource technologie
Er is voor gekozen om met bestaande, open source technologie te werken. Hierdoor zijn de oplossingen van Avics en Tangenborgh duurzaam, flexibel en goedkoop. Binnen maakt Leefcirkel XL gebruik van de bestaande infrastructuur van Tangenborgh, buiten van GPS-satellieten. De slimme horloges zijn voor 240 euro gewoon in de winkel te koop en het systeem is volledig geïntegreerd met het bestaande alarmsysteem van Tangenborgh. Daardoor is het systeem ook voor de zorgverleners heel gebruiksvriendelijk.
 
De smart watch is voorzien van een hybride applicatie (ccPendantXL, de standaard Avices ccPendant applicatie uitgebreid met een BLE module). Communicatie met de server verloopt via 3G (buiten) of WiFi (binnen). Voor locatiebepaling stuurt de smart watch elke 3 seconden zijn actuele GPS positie naar de server (buiten) en 5 keer per seconden een BLE advertisement naar de gateways (binnen). 

Dwaaldetectie
Gemiddeld 1,5 keer per maand is op de locatie De Bleerinck een van de 165 bewoners ‘buiten kwijt’. Bijvoorbeeld in de stad, op het station, of in het bos. Als in 2020 de deuren van De Bleerinck, vanwege de Wet zorg en dwang, altijd open moeten blijven verwachten wij dat dit gemiddeld 6,5 keer per maand gebeurt. Als een cliënt kwijt is dan laten alle medewerkers die dat kunnen hun werk vallen. In de praktijk is dat iedereen, behalve de mensen die ‘op een groep staan’. Dankzij het levenscirkel verruimende dwaaldetectiesysteem kunnen de bewoners van De Bleerinck vrij(er) bewegen. Als een cliënt toch kwijtraakt is hij sneller en tegen lagere kosten gevonden. Dat leidt tot minder stress
bij de verantwoordelijke verzorgende en bespaart de Tangenborgh bovendien een hoop geld.  

Battery life
Zodra er een voldoende oplossing is voor de batterijduur, zullen Tangenborgh en Avics opnieuw metingen verrichten met een grotere sample size over een langere testperiode. We verwachten dan meer en betrouwbaarder data uit de eerste hand te hebben over de effecten van Leefcirkel XL voor cliënten, hun familieleden, medewerkers en de organisatie.

Tijd
De medewerkers geven aan dat indien het horloge naar behoren functioneert het hen een veiliger gevoel geeft dan de smartphone. Daarnaast ondersteunen hun antwoorden de verwachting vanuit de literatuur dat wanneer bewoners meer leefruimte hebben zij minder agressief gedrag vertonen. Dit zorgt voor minder vervelende voorvallen voor het personeel en hierdoor minder psychische klachten en dure uitval. Bovendien zullen medewerkers minder tijd kwijt zijn aan het zoeken van bewoners wanneer deze binnen of buiten het huis kwijt zijn. 

Rappport
Download hier het Eindrapport - Leefcirkelverruimende technologie (pdf) 


Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«maart 2020»
madiwodovrzazo
2425262728291
2345678
91011
Symposium Voltooid Leven in de zorg

Symposium Voltooid Leven in de zorg

Op woensdag 11 maart 2020 organiseert het Stadsklooster Mariken te Nijmegen in samenwerking met het Pelgrimshuis Nijmegen het symposium...
Lees meer
12
De Bijblijfsessie Ouderengeneeskunde 2020

De Bijblijfsessie Ouderengeneeskunde 2020

Deze vierde editie van de Bijblijfsessie Ouderengeneeskunde, op donderdag 12 maart a.s., vat opnieuw ontwikkelingen in relevante specialismen voor...
Lees meer
131415
16171819202122
23242526272829
303112345

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst 31 januari 2020

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

De Gelderhorst in Ede (Gld) is het enige centrum voor oudere doven in Nederland. We zijn een financieel gezonde organisatie met 200 medewerkers (ca. 110 fte). Voor oudere doven voelt verhuizen naar De Gelderhorst als thuiskomen. Ze leven vaak geïsoleerd in de horende wereld. In De Gelderhorst worden ze weer begrepen en jij helpt mee ze een thuis te geven. Welkom in de dovenwereld!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven