Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Stimuleren van bewegen in het verpleeghuis

  • 26 november 2018
  • Weergaves: 157
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Stimuleren van bewegen in het verpleeghuis

Bewoners van het verpleeghuis doen voornamelijk 'niets'. Bij gestructureerde observaties bleek dat ze vooral sliepen, niets deden of TV keken. De meest voorkomende ADL activiteiten (algemene dagelijks levensverrichtingen) waren zichzelf verplaatsen en eten en drinken. HDL activiteiten (huishoudelijke dagelijkse levensverrichtingen) zoals tafel dekken, brood smeren en planten water geven, werden maar zelden geobserveerd. Wanneer verpleegkundigen en verzorgenden betrokken zijn bij de ADL en HDL activiteiten van de bewoners, dan nemen zij bijna de helft van de activiteiten over. Mirre den Ouden ontwikkelde een inteventie, genaamd DAIly NURSE (voluit: Daily Activities and Independence by NURsing Staff Encouragement), die verpleegkundigen en verzorgenden kunnen gebruiken om verpleeghuisbewoners te stimuleren in dagelijkse activiteiten en zelfredzaamheid. Onderzocht is, welke invloed workshops en coaching hadden in het handelen van verpleegkundigen en verzorgenden met betrekking tot het bewegen. Verpleegkundigen en verzorgenden ervaren dat zij ADL en huishoudelijke activiteiten meer stimuleren door DAIly NURSE. Er zijn echter geen verschillen gemeten in het fysiek functioneren en de voedingsstatus van de bewoners. Aldus onderzoek van Mirre den Ouden.

Overname, ondersteuning of supervisie
Een observator noteerde ook de rol van verpleegkundigen en verzorgenden in de ADL en HDL van de bewoner, wanneer zij betrokken waren. De rol is gedefinieerd als ‘overname’, ‘ondersteuning’ of ‘supervisie’. De resultaten laten zien dat verpleegkundigen en verzorgenden in 51% van de observaties de activiteit ondersteunen. Verpleegkundigen en verzorgenden namen de activiteit over in 45% van de observaties. Supervisie is zelden geobserveerd (4%). 

Workshops
De eerste uitdaging van het onderzoek was om verzorgenden en veprleegkundigen bewust te maken van het belang van bewegen. Er zijn workshops voor hen georganiseerd. De gespecialiseerd verpleegkundige zorgt voor educatie (workshops) en is tegen het aanspreekpunt voor de aandachtsfunctionarissen op dit gebied. De functionarissen nemen op hun beurt een coachende rol op zich. Zij volgen de workshops en delen de kennis met medewerkers, familie en vrijwilligers. Naast educatie en coaching is als derde ook het beleid aangepast. Het moet in de visie op verpleeghuiszorg terugkomen dat bewegen belangrijk is voor bewoners. De organisatie moet vervolgens educatie faciliteren en middelen aanreiken om dit doel te bereiken. Dat kan zelfs zoiets simpels zijn als zorgen dat er voldoende koffiekannen zijn, die niet te zwaar zijn voor de bewoners.  

Onderzoek
De interventie is vervolgens getoetst tijdens een quasi-experimentele studie om de impact ervan op zowel het gedrag van verpleegkundigen en verzorgenden als de activiteiten van verpleeghuisbewoners te onderzoeken. Dit houdt in dat een aantal afdelingen meededen aan de interventie (experimentele groep) en een aantal afdelingen hetzelfde deden wat ze daarvoor ook deden (controlegroep). Het onderzoek heeft plaatsgevonden op de afdeling Lelie in Verpleeghuis Lückerheide en in Wijkzorgcentrum Firenschat. 

Het doel van DAIly NURSE (voluit: Daily Activities and Independence by NURsing Staff Encouragement) is om het gedrag van verpleegkundigen en verzorgenden te veranderen in het stimuleren van dagelijkse activiteiten en zelfredzaamheid van bewoners, door bewustzijn te creëren. De interventie bestaat uit drie componenten, namelijk educatie (workshops), coaching en beleid.

Resultaten 
De resultaten laten geen verschillen zien in de rol van verpleegkundigen en verzorgenden (ondersteuning of overname) in de activiteiten van de bewoners tijdens het ontbijt. Wel zijn de bewoners meer betrokken bij de ontbijtactiviteiten na DAIly NURSE en zijn er veranderingen te zien in de context; stimulerende omgeving door gedekte tafels en medewerkers die elkaar feedback geven. Verpleegkundigen en verzorgenden ervaren dat zij ADL en huishoudelijke activiteiten meer stimuleren door DAIly NURSE. Er zijn geen verschillen gemeten in het fysiek functioneren en de voedingsstatus van verpleeghuisbewoners. DAIly NURSE heeft dus een positieve impact op de betrokkenheid van verpleeghuisbewoners bij de dagelijkse activiteiten en de context rondom het ontbijtmoment. 

De verpleegkundige-observatoren, die de bewoners kenden, geven aan dat de observaties leiden tot bewustwording van de grote mate van inactiviteit en dat een groot deel van de activiteiten onnodig wordt overgenomen, omdat de bewoner die activiteit zelf had kunnen uitvoeren. Op basis van de resultaten wordt verpleegkundigen en verzorgenden aanbevolen om meer supervisie en ondersteuning te bieden om daarmee de activiteiten en zelfredzaamheid van verpleeghuisbewoners te optimaliseren.

Promotie 
Promotie van Mirre was op 4 oktober. Het motto van Mirre ten Ouden "Bewegen is goed. Meer bewegen is beter". Bewegen heeft vele positieve effecten, niet alleen voor gezonde personen, maar ook voor kwetsbare doelgroepen zoals verpleeghuisbewoners. Deelname in dagelijkse activiteiten heeft een positieve invloed op het lichamelijk functioneren en de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners. Desondanks zijn de meeste verpleeghuisbewoners inactief. 

Proefschrift

Download het proefschrift van Mirre den Ouden "EVERY STEP COUNTS; Daily activities of nursing home residents and the role of nursing staff (pdf)" 

 

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

This form collects your name, email, IP address and content so that we can keep track of the comments placed on the website. For more info check our Privacy Policy and Terms Of Use where you will get more info on where, how and why we store your data.
Reageren

x

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Klantcoördinator Zorg Home Instead Kennemerland

Vacature Klantcoördinator Zorg Home Instead Kennemerland 29 november 2018

Vacature Klantcoördinator Zorg Home Instead Kennemerland

(Coördinerend wijkverpleegkundige / Casemanager)

Home Instead Kennemerland, een groeiend zorgbedrijf in ontwikkeling, heeft een vacature voor Coördinerend Wijkverpleegkundige / Casemanager voor de functie van Klantcoördinator Zorg voor 32-36 uur. In deze functie voer je klantgesprekken en organiseer je hoogwaardige persoonsgerichte dienstverlening voor klanten thuis. Samen met je collega’s uit het supportteam zorg je voor de juiste match tussen klant en CAREGivers.  

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Traineeship Basisarts bij Attent Zorg en Behandeling

Vacature Traineeship Basisarts bij Attent Zorg en Behandeling 31 oktober 2018

Vacature Traineeship Basisarts bij Attent Zorg en Behandeling

Ben jij BIG-geregistreerd basisarts en twijfel je tussen de specialisatie tot huisarts of specialist ouderengeneeskunde? Of wil je jouw CV aanvullen met waardevolle ervaring in de zorg voor ouderen? Dan heeft Attent Zorg en Behandeling voor jou de oplossing! Wij bieden jou een uniek en op maat gemaakt ontwikkeltraject dat aansluit op jouw wensen en passie, zodat je kennis kunt maken met verschillende disciplines in de ouderenzorg. Op deze manier kun je bij Attent in een korte periode waardevolle ervaring opdoen in meerdere specialismen waar je de rest van je veelbelovende artsencarrière van kan profiteren! 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

MBO verpleegkundige somatiek, Leiden (128)

MBO verpleegkundige somatiek, Leiden (128) 24 september 2018

MBO verpleegkundige somatiek, Leiden (128)

Jij bent de spil van de afdeling. Je weet zorgsituaties in te schatten. Kunt hierover overleggen en communiceren in het 'netwerk'. Je coacht het team op zorg/medisch inhoudelijke onderwerpen, maar ook op het gebied van probleemgedrag en welzijn. Je ondersteunt veranderingen op teamniveau in samenwerking met het zorgteam, hbo verpleegkundige, en de teammanager. CAO VVT. Uren, dagen en tijden zijn bespreekbaar.

Vacature is open, sollicitanten welkom

MBO verpleegkundige PG en somatiek, Noordwijkerhout (149)

MBO verpleegkundige PG en somatiek, Noordwijkerhout (149) 24 september 2018

MBO verpleegkundige PG en somatiek, Noordwijkerhout (149)

Jij draagt de bewoners een warm hart toe en je kunt goed inspelen op hun zorgvraag. Jij laat je niet leiden door regels en protocollen, maar door de behoefte van de bewoner. Je coacht het team op zorg/medisch inhoudelijke onderwerpen, maar ook op het gebied van probleemgedrag en welzijn. Je ondersteunt veranderingen op teamniveau in samenwerking met het zorgteam, hbo verpleegkundige, en de teammanager. Ook jij wilt "van regels naar relaties". CAO VVT. 24-32 uur per week.

Vacature is open, sollicitanten welkom

MBO verpleegkundige Leiden, doelgroep PG (158)

MBO verpleegkundige Leiden, doelgroep PG (158) 24 september 2018

MBO verpleegkundige Leiden, doelgroep PG (158)

Jij bent de spil van de afdeling. Je weet zorgsituaties in te schatten. Kunt hierover overleggen en communiceren in het 'netwerk'. Je coacht het team op zorg/medisch inhoudelijke onderwerpen, maar ook op het gebied van probleemgedrag en welzijn. Je ondersteunt veranderingen op teamniveau in samenwerking met het zorgteam, hbo verpleegkundige, en de teammanager. CAO VVT. Uren, dagen en tijden zijn bespreekbaar.

Vacature is open, sollicitanten welkom

MBO verpleegkundige somatiek, Leiden (174)

MBO verpleegkundige somatiek, Leiden (174) 24 september 2018

MBO verpleegkundige somatiek, Leiden (174)

Jij bent de spil van de afdeling. Je weet zorgsituaties in te schatten. Kunt hierover overleggen en communiceren in het 'netwerk'. Gericht op de patient. Empathie is belangrijk. Voor jouw liefdevolle, belevingsgerichte zorg. Je coacht het team, stimuleert en motiveert. Uren in overleg. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verpleegkundigen in Overijssel (213)

Verpleegkundigen in Overijssel (213) 17 juli 2018

Verpleegkundigen in Overijssel (213)

We zoeken kandidaten voor de functie van verpleegkundige voor een zorgorganisatie in Overijssel. Deze organisatie biedt aan: thuiszorg, revalidatie, MSVT, PG, somatiek en woonzorg. Uiteenlopend van grotere zorgcentra tot diverse woonzorglocaties en kleinschalige woonvormen in de wijk.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS