Nieuws

30 zorgorganisaties starten implementatie Omaha System

  • 11 december 2014
  • Weergaves: 2128
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
30 zorgorganisaties starten implementatie Omaha System

30 zorgorganisaties hebben op 5 december de instapovereenkomst met Stichting Omaha System ondertekend. Zij gaan daarmee gezamenlijk aan de slag om de professionalisering van de maatschappelijke gezondheidszorg een impuls te geven. De organisaties kiezen voor het Omaha System als een gezamenlijke eenduidige terminologie. Deze middag werd ook bekend gemaakt dat het Ministerie van VWS het initiatief ondersteunt en een ontwikkelsubsidie ter beschikking zal stellen om de vervolgstappen mogelijk te maken.

Behoefte aan eenheid van taal
Begin mei kwam een kleine groep bestuurders van zorgorganisaties bij elkaar om van gedachten te wisselen wat nodig is om de wijkverpleegkundigen te ondersteunen in hun nieuwe rol binnen het gewijzigde stelsel. Uitkomst was dat dit het moment is om samen afspraken te maken hoe we binnen de maatschappelijke gezondheidszorg met elkaar communiceren. Bij veel verschillende partijen bleek een dringende behoefte aan eenheid van taal.

Vilans is met deze kerngroep van bestuurders aan de slag gegaan en onderzocht welke classificatie hiervoor geschikt is. De uitkomsten van dit onderzoek zijn verwerkt in een visiedocument dat aangeboden is aan geïnteresseerde partijen op 1 oktober 2014. De zorgorganisaties waren vervolgens zelf aan zet en zijn aan de slag gegaan om de haalbaarheid te onderzoeken en draagvlak te creëren. Ook is een projectorganisatie opgezet om de invoering van het systeem te ondersteunen.

Belangrijke mijlpaal
Op 5 december 2014 kwamen bestuurders van een groot aantal zorgorganisaties uit het hele land bijeen om een belangrijke mijlpaal te markeren door de samenwerking vast te leggen in een instapovereenkomst.
In deze instapovereenkomst geven de partijen aan in 2015 te gaan starten met de implementatie van Omaha System. Een deel van de zorgorganisaties is hier al mee begonnen en een deel zal hier in een ‘koplopergroep’ aan gaan werken. De komende jaren zullen de deelnemers een community vormen waarin zij ervaringen en kennis met elkaar uitwisselen.

Nieuw stichtingsbestuur
Voordat de partijen over gingen tot het formele moment waarbij ze de instapovereenkomst tekenden, was er een plenaire bijeenkomst. Daarin schetste Vilans bestuurder Henk Nies kort de stappen die de afgelopen periode gemaakt zijn. Ook stelde het nieuwe stichtingsbestuur zich voor. Vanaf januari zal dat bestaan uit Patricia Esveld, bestuurder van Hilverzorg in Hilversum en bestuurslid van brancheorganisatie ActiZ, Inge Borghuis, bestuurder van Amstelring in Amsterdam, en Mariëtte Keijser, bestuurder van Vivium in Huizen. Patricia Esveld schetste de werkwijze voor de komende periode. Zij gaf tevens aan dat het bestuur nog zal uitbreiden om nog bredere expertise in huis te halen.

Omaha System biedt goede mogelijkheden
Prof. dr. Marieke Schuurmans, Chief Nurse Officer van de minister van VWS en hoogleraar verplegingswetenschap UMC Utrecht, betoogde in haar inleiding ‘Kwaliteit van zorg en de betekenis van eenheid van begrip binnen de wijkverpleging’ dat een eenheid van taal een randvoorwaarde is om kwaliteit van zorg te leveren. Ze constateerde op basis van eigen onderzoek en onderzoek van anderen dat Omaha System goede mogelijkheden biedt voor waardevolle en hoge kwaliteit van informatie over complexe gezondheidszorg. Het systeem is een goede basis om kwaliteit van zorg te monitoren. Wel is verder onderzoek nodig naar de validiteit en betrouwbaarheid. Het systeem is een middel om kwalitatief hoogwaardige en kosteneffectieve zorg te bieden, het is geen doel op zich, aldus Schuurmans.

Ministerie van VWS ondersteunt vervolgstappen
Deze middag werd ook bekend gemaakt dat het Ministerie van VWS het initiatief ondersteunt en een ontwikkelsubsidie ter beschikking zal stellen om de vervolgstappen mogelijk te maken en zo de kosten voor zorgorganisaties beperkt te houden. Een flink aantal organisaties overweegt in een wat later stadium in te stappen.

Meer weten
Bekijk voor meer informatie de Omaha System-projectpagina.

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven