Nieuws

Burger ziet langdurige en lichamelijke zorgtaken niet zo zitten

  • 4 januari 2015
  • Weergaves: 952
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Burger ziet langdurige en lichamelijke zorgtaken niet zo zitten

Maar liefst 79% van de Nederlandse bevolking is bereid om in meer of mindere mate zorgtaken op zich te nemen. De overige 21% is dat niet. De helft van laatstgenoemde groep is echter kapitaalkrachtig genoeg om zorg in te kopen. Maar voor 11% van de bevolking is de situatie penibel – men is kapitaalkrachtig, noch gezegend met een groot sociaal netwerk. Deze groep is simpelweg niet in staat om meer te doen. Zij hebben de traditionele overheid hard nodig. Daar komt bij dat mensen die willen helpen vooral bereid zijn om praktische zorgtaken voor naasten op zich te nemen. Gaat het om lichamelijke en langdurige zorgtaken of om mensen die verder van hen af staan, dan neemt de bereidheid om te helpen snel af.

Kosten verdelen
De kosten van de zorg: dagelijks onderwerp van gesprek voor professionals, maar ook gewoon bij de koffieautomaat. Ze blijven stijgen en slokken een groot, groeiend deel van de Rijksbegroting op. Iedereen krijgt er in toenemende mate mee te maken. Twee thema’s die met deze kostenstijging te maken hebben - participatie op het gebied van zorgtaken en keuzes in de budgettering van de zorg – vormen de hoofdingrediënten van de pas verschenen editie van de TNS NIPO Zorgmonitor. Boodschap voor beleidsmakers: maak onderscheid. Tussen welgestelde en arme mensen, tussen sociaal actieve en sociaal passieve mensen én tussen verschillende soorten zorg (tweedelijnszorg en ouderenzorg in het bijzonder).
 
Het budget voor de zorg
Hoe kijken burgers en zorgprofessionals tegen de verdeling van het Nederlandse zorgbudget aan? Wat doen ze als ze op de stoel van de ambtenaren van minister Schippers mogen zitten en a) moeten bezuinigen, of b) juist mogen investeren? Deze vraag is niet zomaar voor te leggen. Voordat ze kunnen oordelen moeten mensen eerst kennis nemen van de globale verdeling van het huidige zorgbudget, waarin tweedelijnszorg bijvoorbeeld maar liefst 22,2 miljard euro opslokt en langdurige GGZ een half miljard euro.
Op basis van cijfers van de Rijksbegroting Zorg 2015 legde TNS NIPO in totaal 14 posten met hun werkelijke bedragen voor aan de respondenten. Alle posten behelzen gezamenlijk 66,1 miljard euro, het leeuwendeel van het werkelijke zorgbudget. Zowel burgers als zorgprofessionals werden in twee groepen verdeeld: de eerste groep kreeg de opdracht om 10% te bezuinigen (lees: men mocht niet meer dan 59,5 miljard euro uitgeven), de tweede groep mocht 10% investeren (de grens lag bij 72,7 miljard euro).
 
Op tweedelijnszorg bezuinigingen mogelijk, op ouderenzorg ‘liever’ niet
Zowel zorgprofessionals als burgers zien duidelijke kansen om op de grootste kostenpost, tweedelijnszorg, te besparen. Als ze op de totale zorgbegroting 10% moeten bezuinigen, wordt er vooral door professionals (bezuiniging: 15,3%), maar ook door burgers (bezuiniging: 12,6%) fors in gesneden. Saillanter: als beide groepen mogen investeren, mijden ze tweedelijnszorg. Burgers hebben een zuinige 300 miljoen euro extra over voor tweedelijnszorg, terwijl professionals zelfs in dit scenario nog een kleine miljard euro op tweedelijnszorg bezuinigen! En dat terwijl tweedelijnszorg voor burgers op de derde plaats komt, wat belangrijkste onderwerp betreft, en voor professionals zelfs op de eerste plaats.
 
De verklaring voor de bezuinigingsdrift met betrekking tot tweedelijnszorg vinden we in de toelichting van respondenten: meer dan de helft vindt dit onderwerp juist belangrijk omdat het ‘een grote kostenpost is’, of dat men ‘een kostenbesparing mogelijk’ acht.
Zowel burgers (7,9%) als professionals (4,5%) investeren relatief vaak in ouderenzorg, als ze de kans krijgen. Niet verwonderlijk: voor burgers is ouderenzorg het belangrijkste onderwerp, voor professionals komt het op de tweede plaats. Toch is zelfs ouderenzorg geen heilig huisje: als het écht zou moeten is men bereid om ook op deze post te bezuinigen. In het bezuinigingsscenario snoeien professionals 500 miljoen euro en burgers 600 miljoen euro op het totale budget van 8,9 miljard euro.
 
Participatiesamenleving: bijna helft negatief, 79% in staat zorgtaken te bieden
Per 1 januari 2015 worden gemeenten onder meer verantwoordelijk voor jeugdzorg en de zorg aan langdurig zieken en ouderen. Hoe deze decentraliseringsoperatie zal uitpakken, is uiterst ongewis. Zeker is dat de regering er op mikt dat ‘mensen zelf’, ofwel: de participatiesamenleving, zoveel mogelijk zal bijspringen.
 
De vooruitzichten zijn op zich goed. Maar liefst 79% van de Nederlandse bevolking geldt als ‘actief’ – men is bereid om in meer of mindere mate zorgtaken op zich te nemen. De overige 21% is ‘passief’ – men is niet bereid of in staat om zorgtaken op zich te nemen. Deze groep is voor de helft (10% van de totale bevolking) ‘welgesteld’ – men kan dus zonder problemen zorg inkopen. De overige 11% is echter ‘arm’ en, in combinatie met het ‘passieve’ profiel, derhalve een risicogroep te noemen. Daar komt bij dat bij deze groep familie vaak ver weg woont en dat ze hun handen vol hebben aan hun eigen persoonlijke kwesties en problemen.
 
Arme passieven geven ook vaker aan ‘echt niet meer te kunnen doen’, terwijl welgestelde passieven meer zouden doen als men meer tijd zou hebben. Om arme actieven (nog) meer taken op zich te laten nemen, is vooral meer ondersteuning nodig. Zij zijn wel bereid om naasten te helpen met bijvoorbeeld het innemen van medicijnen, maar zijn bang dat ze het niet goed doen. Deze groep heeft daarom behoefte aan een training/ opleiding of hulp van een vrijwilliger.
 
Voor geestelijke en lichamelijke verzorging bestaat aanmerkelijk minder animo
Een andere bevinding uit het onderzoek is dat mensen vooral bereid zijn om praktische taken en sociale activiteiten op zich te nemen: respectievelijk 60% en 52% is zeker wel bereid dit te doen, of doet het al. Voor geestelijke en lichamelijke verzorging bestaat echter aanmerkelijk minder animo (respectievelijk 25% en 18%).
Daar komt bij dat mensen vooral bereid zijn om taken op zich te nemen voor mensen die emotioneel dichtbij staan: steevast is de bereidheid het grootste als het gaat om familie, gevolgd door vrienden. Tegenover buurtbewoners staan de meeste mensen aanmerkelijk gereserveerder.
 
Over de transitie van klassieke verzorgingsstaat naar participatiesamenleving zijn Nederlanders vaker negatief (45%) dan positief (18%). Wel is nog eens een derde (34%) neutraal. Opvallend is dat de passieven – mensen die weinig zorgtaken verrichten, of hier niet toe bereid zijn – de meest uitgesproken mening hebben. De welgestelde passieven zijn juist positiever dan gemiddeld (25% versus 18%), terwijl de arme passieven relatief vaker (50% versus 45%) negatief zijn. Houding en gedrag hangen hier dus niet samen.
 
Conclusie: grote groep bereidwillig om te participeren, ouderenzorg tere kwestie
Maar liefst 79% van de Nederlandse bevolking is bereid om in meer of mindere mate zorgtaken op zich te nemen. De overige 21% is dat niet. De helft van laatstgenoemde groep is echter kapitaalkrachtig genoeg om zorg in te kopen. Maar voor 11% van de bevolking is de situatie penibel – men is kapitaalkrachtig, noch gezegend met een groot sociaal netwerk. Deze groep is simpelweg niet in staat om meer te doen. Zij hebben de traditionele overheid hard nodig. Daar komt bij dat mensen die willen helpen vooral bereid zijn om praktische zorgtaken voor naasten op zich te nemen. Gaat het om lichamelijke en langdurige zorgtaken of om mensen die verder van hen af staan, dan neemt de bereidheid om te helpen snel af. Voor alleenstaande, arme, sociaal geïsoleerde ouderen staan alle seinen op rood – deze mensen redden het niet zonder ‘klassieke’ verzorgingsstaat. Hoewel burgers en professionals liever op tweedelijnszorg bezuinigen en van ouderenzorg afblijven, bezuinigen we (als het niet anders kan) ook op deze post. Mocht dit zich voordoen, dan zou het zaak zijn om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren tot zorgparticipatie – bijvoorbeeld middels trainingen, hulp door andere vrijwilligers, of door de werkgever verstrekte vrijwilligerstijd.

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven