Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Regels, regels. NPCF onderzocht regels in verpleeghuizen

  • 5 november 2014
  • Weergaves: 1540
  • 2 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Regels, regels. NPCF onderzocht regels in verpleeghuizen

"Mijn moeder was in het begin te goed voor de gesloten afdeling. Ze mocht niet naar buiten of alleen naar beneden. Dat was eerst anders verteld maar toen het puntje bij paaltje kwam kon het niet. Ze zat veel in haar eigen kamer omdat ze in de huiskamer zag hoe ze ook zou worden. Ze werd er verdrietig van. We hebben dit besproken maar het was een regel die niet kon worden veranderd." Bewoners van verpleeghuizen begrijpen dat er leefregels zijn in hun huis, maar vinden wel dat van die regels moet kunnen worden afgeweken. Regels mogen niet belemmerend werken en maatwerk voor bewoners moet mogelijk zijn.

Mantelzorger
Naast regels bepaalt ook de cultuur binnen een verpleeghuis of afdeling of van individuele medewerkers of bewoners zich belemmerd voelen. Tevens speelt mee hoe een verpleeghuis is gebouwd. Kunnen bewoners in het verpleeghuis vrij rondlopen of zijn er beperkingen. En voor wie gelden die dan? Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF. In overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deed de NPCF bij vijf verpleeghuizen onderzoek naar de beleving van regels door bewoners. Er werd gesproken met bewoners, mantelzorgers, verzorgenden en leidinggevenden.

Regels in soorten en maten
Regels zijn er in alle soorten en maten. Regels van een verpleeghuis zelf, of van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, of de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Regels van verpleeghuizen zelf gaan over zaken als douchen, etenstijden, bezoek, schoonmaken en inrichting van de kamers. Hoe vaak mag ik douchen? Is bezoek altijd welkom? Moet ik elke dag op dezelfde tijd opstaan? Mag ik zelf mijn behang kiezen?

Bewoners vinden het vervelend en onnodig beperkend als er niet van afspraken kan worden afgeweken. Een keer later opstaan als je slecht geslapen hebt of een keer extra douchen als je je vies voelt.

Regels kunnen ook ten koste gaan van de zorg. Het naleven van bijvoorbeeld hygiëneregels kost veel tijd. Tijd die medewerkers niet kunnen besteden aan directe zorg voor bewoners.

Wat kan beter?
Uit de inventarisatie blijkt dat regels en richtlijnen die van bovenaf worden opgelegd verschillend worden geïnterpreteerd en doorgevoerd. Bijvoorbeeld de HACCP regels of hygiëneregels. Voor sommige thema's, zoals verstrekken van medicatie, zijn strakke regels noodzakelijk. Voor veel thema's zijn strakke regels minder noodzakelijk en heeft het de voorkeur om afdelingen kaders te geven waarbinnen ze moeten werken. Afdelingen en bewoners hebben vervolgens de ruimte om van regels af te kunnen wijken.

Cultuur
Cultuur in een verpleeghuis of op een afdeling heeft een grote invloed op belemmeringen die bewoners ervaren. Maar ook wie er die dag werkt, kan bepalend zijn. Ondanks dat het niet makkelijk is om een bestaande cultuur te veranderen is het voor bewoners belangrijk om wel hierin te investeren.

En verder
De resultaten van deze verkenning worden gebruikt als bouwstenen voor de werksessies van IGZ en VWS met verpleeghuizen. Tijdens de werksessie gaan partijen met elkaar in gesprek op basis van de door NPCF in kaart gebrachte ervaringen van bewoners, mantelzorgers en professionals. Problematiek wordt geanalyseerd en er worden oplossingen benoemd om te komen tot individuele afspraken in het zorgleefplan over risico's, eigen regie en kwaliteit van leven.

Bekijk hier het rapport van het onderzoek (pdf)

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

2 reacties op artikel "Regels, regels. NPCF onderzocht regels in verpleeghuizen"

8-11-2014 11:49

zou interessant zijn om aan dit onderzoek de betrokkenheid van mantelzorgers te koppelen: welke regels belemmeren juist de betrokkenheid van mantelzorgers?


8-11-2014 18:47

@Marianne, goed voorstel. Neem bijvoorbeeld het meebrengen van eigen gebakken appeltaart. Volgens HACCP zouden bewoners geen meegebrachte taart mogen eten als de familie van een jarige die uitdeelt. De leidinggevende geeft als weerwoord: Het huis kan dan niet aangesproken worden als de appeltaart niet goed is (oftewel ziekmakend zou blijken te zijn).

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«april 2020»
madiwodovrzazo
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst 31 januari 2020

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

De Gelderhorst in Ede (Gld) is het enige centrum voor oudere doven in Nederland. We zijn een financieel gezonde organisatie met 200 medewerkers (ca. 110 fte). Voor oudere doven voelt verhuizen naar De Gelderhorst als thuiskomen. Ze leven vaak geïsoleerd in de horende wereld. In De Gelderhorst worden ze weer begrepen en jij helpt mee ze een thuis te geven. Welkom in de dovenwereld!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven