Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Vaak dwang bij zorg thuis demente mensen

  • 31 oktober 2014
  • Weergaves: 967
  • 1 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Vaak dwang bij zorg thuis demente mensen

Vier op de tien mensen met dementie die thuis verzorgd worden, hebben te maken met vrijheidsbeperkende maatregelen. Het gaat dan om fysieke beperkingen, gedwongen onder de douche plaatsen of het opsluiten in huis, maar ook kalmerende medicijnen en onvrijwillige behandeling komen op grote schaal voor. Vaak gebeurt dat op verzoek van de verzorgende familieleden. Anders dan voor verpleeghuizen (WOPZ) zijn er voor de zorg thuis nauwelijks regels. Het is de eerste keer dat dit verschijnsel in Nederland wetenschappelijk is onderzocht.

De resultaten van de studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht, op initiatief van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg, worden volgende week gepresenteerd op een conferentie in Washington DC.

De afgelopen jaren was er veel aandacht voor vrijheidsbeperking in verpleeghuizen. Preventieve maatregelen hebben ervoor gezorgd dat dwangverpleging enorm is teruggedrongen. In de thuiszorgsituatie is de situatie echter zorgwekkend, zo blijkt uit de studie.

Casemanagers
De onderzoeksgegevens zijn verzameld onder 837 mensen met dementie, in de zomer van 2014. Hun case managers vulden een vragenlijst in, waarin zij per client konden aangeven welke beperkende maatregelen werden toegepast, door wie ze werden aangevraagd en wie ze uitvoerde. Daarnaast werd onder andere het cognitief functioneren en het algemeen dagelijks functioneren van de dementiepatienten gemeten, en de belasting die de informele zorgverlener ervaart.

Maatregelen

Uit de metingen bleek dat in 39% van de gevallen vrijheidsbeperking werd toegepast. Binnen deze groep wordt bij 7% fysieke vrijheidsbeperkende maatregelen toegepast. Dat varieerde van bedhekken en fixatiebanden in bed of vastzetten in een (rol)stoel tot het gebruik van speciale lakens of diepe/gekantelde stoelen. 79% van de patienten werd onvrijwillig behandeld (gedwongen douchen, eten en drinken, verstoppen medicatie, wegnemen telefoon, afsluiten internet etc) en 41% ontving kalmerende medicatie (antipsychotica, angstremmers, antidepressiva en kalmeringstabletten). Deze percentages waren hoger naarmate de cognitieve functies en het dagelijks (ADL) functioneren lager waren.

Familie

Meestal (in 74% van de gevallen) was het de familie die de beperkende maatregelen aanvroeg. In 33% van de gevallen ging het om de thuiszorgmedewerker en in 21% van de gevallen werden de maatregelen aangevraagd door de huisarts. "Familieleden en professionele verzorgers zien deze maatregelen als de enige mogelijkheid om vallen, verwondingen of ongewenst gedrag te voorkomen. Zij realiseren zich echter niet dat beperkingen vaak negatieve effecten hebben op mensen die aan dementie lijden", aldus Hamers. Om onnodige vrijheidsbeperking te voorkomen zijn volgens de onderzoekers investeringen nodig in de ondersteuning van informele en professionele zorgverleners, om zo hun houding te veranderen en hun kennis over de negatieve consequenties van beperkende maatregelen te verbeteren. Mogelijke alternatieven voor de beprekende maatregelen verschillen per situatie. Sommige patienten kunnen ter verhoging van hun veiligheid baat hebben bij de inzet van technologieen zoals GPS zenders.

Nulmeting

Deze studie brengt voor de eerste keer de situatie bij thuiswonende ouderen met dementie in kaart en kan dus volgens prof. Jan Hamers als nulmeting worden beschouwd. "Gezien de ontwikkelingen in de zorg zullen mensen met dementie in de toekomst langer thuis blijven wonen. De zorg thuis voor deze groep wordt dus steeds complexer, waardoor de problematiek waarschijnlijk zal toenemen. Dat vind ik zorgwekkend."

Afdrukken Terug

1 reacties op artikel "Vaak dwang bij zorg thuis demente mensen"

31-10-2014 10:12

'Meestal (in 74% van de gevallen) was het de familie die de beperkende maatregelen aanvroeg. In 33% van de gevallen ging het om de thuiszorgmedewerker en in 21% van de gevallen werden de maatregelen aangevraagd door de huisarts.' 74+33+21 > 100, of begrijp ik het niet goed?

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«februari 2020»
madiwodovrzazo
27282930
Fragiele Ouderen Thuis. Wie heeft wat te doen?

Fragiele Ouderen Thuis. Wie heeft wat te doen?

Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Uit eigen wil en omdat dit van beleidswege aangemoedigd wordt. De ontwikkeling stelt nieuwe,...
Lees meer
3112
3456789
10111213
Congres: Overprikkeling

Congres: Overprikkeling

Overprikkeling…een veel voorkomend probleem binnen onze maatschappij. Het begrip wordt vandaag de dag veel gebruikt door artsen,...
Lees meer
141516
17181920212223
2425262728291
2345678

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst 31 januari 2020

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

De Gelderhorst in Ede (Gld) is het enige centrum voor oudere doven in Nederland. We zijn een financieel gezonde organisatie met 200 medewerkers (ca. 110 fte). Voor oudere doven voelt verhuizen naar De Gelderhorst als thuiskomen. Ze leven vaak geïsoleerd in de horende wereld. In De Gelderhorst worden ze weer begrepen en jij helpt mee ze een thuis te geven. Welkom in de dovenwereld!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven