Nieuws

Verzekeraars bezuinigen sterk op wijkverpleging

  • 29 oktober 2014
  • Weergaves: 2178
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Verzekeraars bezuinigen sterk op wijkverpleging

ActiZ meldt dat de cruciale rol van wijkverpleging voor (langer) zorg thuis, ondermijnt wordt omdat zorgverzekeraars nu al voor 2015 veel te weinig wijkverpleging inkopen. Het blijkt dat zorgverzekeraars - naast de ruim Euro 400 miljoen die het Kabinet bezuinigt op wijkverpleging (per 2015) - er nog 'een schep bovenop' doen: door zowel te korten op het aantal uren zorg als op het tarief. Het blijkt dat bij meerdere zorgaanbieders een omzet verlies dreigt van 15% of meer, waardoor cliënten vanaf 2015 minder zorg en ondersteuning krijgen dan dit jaar. Mogelijk moeten zorgorganisaties door de bezuinigingen wijkverpleegkundigen en andere medewerkers ontslaan en zullen er wachtlijsten ontstaan. Wijkverpleegkundigen van zorgorganisaties die al heel doelmatig werken , maken zich ook ernstige zorgen over deze ontwikkeling.

Wijkverpleging als oplossing
Wijkverpleging moet vanaf 2015 dé oplossing zijn voor de zorg thuis aan ouderen en langdurig zieken. Want nu ouderen met een lichte zorgvraag langer zelfstandig blijven wonen, ook als hun zorgvraag zwaarder wordt, moet de wijkverpleging zorgen voor goede zorg en ondersteuning thuis. Maar daar steken zorgverzekeraars nu al een stokje voor. Zij kopen voor komend jaar veel te weinig wijkverpleging in. Daardoor zullen het groeiend aantal ouderen en andere kwetsbare mensen, die wijkverpleging hard nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen, die zorg vanaf 1 januari niet voldoende krijgen. Als de staatssecretaris van VWS donderdag a.s. in het overleg in de Tweede Kamer over wijkverpleging niet met oplossingen komt, zullen zorgorganisaties hun cliënten moeten informeren dat ze vanaf 1 januari 2015 veel minder zorg en ondersteuning krijgen.

Nu het inkoopbeleid van zorgverzekeraars op het gebied van wijkverpleging concreter wordt, blijkt dat zorgverzekeraars - naast de ruim Euro 400 miljoen die het Kabinet bezuinigt op wijkverpleging (per 2015) - er nog 'een schep bovenop' doen: door zowel te korten op het aantal uren zorg als op het tarief. Verzekeraars lopen zelf ook risico en houden daarom geld achter de hand.

Ontslagen

Uit een grondige analyse van het inkoopbeleid blijkt dat bij meerdere zorgaanbieders een omzet verlies dreigt van 15% of meer, waardoor cliënten vanaf 2015 minder zorg en ondersteuning krijgen dan dit jaar. Dit beeld werd bevestigd door een recente snelle inventarisatie van ActiZ onder de leden. Daarnaast moeten zorgorganisaties door de bezuinigingen wijkverpleegkundigen en andere medewerkers ontslaan en zullen er wachtlijsten ontstaan omdat zorgorganisaties geen nieuwe cliënten kunnen aannemen. Kortom: de wijkverpleging wankelt al voordat het nieuwe beleid wordt uitgevoerd! En dat terwijl het ministerie van VWS net een publiekscampagne is begonnen die stelt dat iedereen volgend jaar de zorg en ondersteuning krijgt die hij nodig heeft. Dat kunnen we niet garanderen.

Grenzen zijn bereikt
Wijkverpleegkundigen van zorgorganisaties die al heel doelmatig werken , maken zich ook ernstige zorgen over deze ontwikkeling. Bestuurder Henri Plagge van De Zorgboog: "Onze wijkverpleegkundigen kijken al samen met familie en cliënt wat zij zelf kunnen en wat de verpleegkundigen moeten doen. De afgelopen jaren blijkt dat professionele zorg vaak snel minder kan worden als dit samen met de cliënt wordt besproken. Maar daar zitten natuurlijk wel grenzen aan, vooral bij zeer kwetsbare mensen. De zorg en ondersteuning die wij vanuit de wijkverpleging leveren, is dus al krap. En echt nodig. Als we die zorg verminderen, kunnen mensen het niet langer thuis redden. Dan gaat het mis. Want deze groep mensen komt niet meer in aanmerking voor een plek in een verzorgingshuis. Ik maak me daar ernstige zorgen over."

Tweede Kamer

Donderdag 30 oktober a.s. is er een Algemeen Overleg (AO) in de Tweede Kamer over wijkverpleging en ActiZ heeft gisteren spoedoverleg gehad met de staatssecretaris van VWS om voor dat AO tot oplossingen te komen. In dat gesprek hebben we - samen met enkele zorgorganisaties - onze grote zorgen geuit en aangegeven dat er voor cliënten, medewerkers en zorgorganisaties helemaal geen sprake is van de beloofde 'zachte landing'. Er is echt meer geld nodig om cliënten de nodige zorg te laten houden en wijkverpleegkundigen in dienst te houden, dan wat nu door zorgverzekeraars wordt ingekocht.

Aad Koster, directeur van ActiZ: "Als donderdag in het AO in de Tweede Kamer geen duidelijke toezeggingen worden gedaan over extra geld voor wijkverpleging, gaan veel cliënten dat zeker merken. En daar willen we ze over informeren. Dan zullen we onze leden, de zorgorganisaties, adviseren om een brief te versturen naar al hun cliënten om het echte en eerlijke verhaal te vertellen."

Afdrukken Terug

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven