Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

ActiZ en V&VN willen meer HBO-verpleegkundigen in ouderenzorg

  • 1 oktober 2014
  • Weergaves: 2709
  • 1 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
ActiZ en V&VN willen meer HBO-verpleegkundigen in ouderenzorg

ActiZ en V&VN ontwikkelen een imagocampagne voor HBO-verpleegkundigen in de ouderenzorg. Het ministerie van VWS verleent hiervoor subsidie. Dat is 1 oktober bekend gemaakt tijdens de conferentie “Complexe ouderenzorg vergt HBO-V(GG)”. De komende jaren ontstaat in de ouderenzorg steeds meer behoefte aan HBO-verpleegkundigen. De hervormingen in de langdurige zorg vragen dit ook. Het aantal aanmeldingen voor de opleiding HBO- verpleegkunde stijgt enorm, maar de instroom van HBO-verpleegkundigen naar de ouderenzorg is maar marginaal. In 2012 heeft de Tweede Kamer de regering in een motie gevraagd om in overleg met ActiZ en V&VN te komen tot een stimulerend plan van aanpak om meer HBO-verpleegkundigen aan te trekken voor de ouderenzorg.

Helma Zijlstra, directeur V&VN: "We willen HBO-V-studenten laten zien dat werken in de ouderenzorg veel interessanter is dan zij denken. De complexiteit neemt de komende jaren toe, evenals de vraag naar HBO-verpleegkundigen. Het is een prachtige uitdaging, met een grotere kans op een boeiende baan." Aad Koster, directeur ActiZ: "Iedereen erkent dat ouderenzorg complexer wordt, maar dat HBO- V(GG)ers hiervoor hard nodig zijn, is nog minder bekend. Daar willen we iets aan doen."

Beperkt beeld over werken in de ouderenzorg
De praktijk laat zien dat werken in de ouderenzorg uitdagend is voor een HBO-verpleegkundige. Toch kiezen maar weinig HBO-verpleegkundigen voor het werken in de ouderenzorg. Dit heeft voor een groot deel te maken met het beperkte beeld dat ouderenzorg oproept bij zowel HBO-V-studenten als HBO-verpleegkundigen die niet in de ouderenzorg werkzaam zijn. Daar is een aantal verklaringen voor gevonden. Jongeren hebben vaak nog helemaal geen affiniteit met ouderen. Docenten en hogescholen schetsen vaak maar een heel beperkt beeld van de ouderenzorg en de meeste stages in de ouderenzorg zijn vaak al in het eerste jaar en alleen gericht op basiszorg. Ouderenzorg wordt daardoor geassocieerd met ‘billen wassen’ en niet met de complexiteit en uitdagingen die het in zich heeft. Zowel in de thuiszorg als in de verpleeg- en verzorgingshuizen is ouderenzorg nooit simpel en standaard. Er is vaak sprake van meervoudige problematiek en daarnaast spelen ook sociale aspecten een belangrijke rol. Wanneer studenten en verpleegkundigen eenmaal echt kennis hebben gemaakt met de complexiteit en uitdagingen van het werken op HBO-niveau in de ouderenzorg, worden zij meestal enthousiast.

Imagocampagne en creëren voldoende uitdagende stageplaatsen
De campagne heeft als doel om een aantrekkelijk en realistisch beeld van het werken als HBO-verpleegkundige in de ouderenzorg neer te zetten bij studenten HBO-verpleegkunde en zij-instromers. ActiZ en V&VN doen ook een beroep op werkgevers en opleiders in de ouderenzorg om meer én aantrekkelijke stages en functies te creëren en professionals op te leiden. ActiZ en V&VN starten in overleg ook met het LOOV (Landelijke Overleg Opleidingen Verpleegkunde) parallel aan de campagne een project gericht op het creëren van voldoende en uitdagende stageplaatsen op HBO-niveau in de VVT. De ontwikkeling van de imagocampagne start dit najaar.

Meerwaarde HBO-V(GG)
Uit het project HBO-VGG is gebleken dat de meerwaarde van het inzetten van HBO-V(GG)-ers in de ouderenzorg nog onvoldoende bekend is bij zorgorganisaties. Ook liggen er nog praktische drempels zoals de huidige wijze van bekostiging om HBO-V(GG)-ers in te zetten. En in de turbulente tijd waar de langdurige zorg nu in zit, is er geen ruimte om mensen aan te nemen. Daardoor worden HBO-V(GG)-ers op dit moment nog onvoldoende ingezet. Men ziet echter wel dat de complexiteit van de ouderenzorg toeneemt. HBO-V(GG)-ers kunnen door het bieden van goede oplossingen voor complexe zorg de kwaliteit van de ouderenzorg en daarmee de kwaliteit van leven van cliënten verbeteren. Er wordt daarom een grotere inzet naar HBO-V(GG)-ers verwacht en gestimuleerd.

Afdrukken Terug

1 reacties op artikel "ActiZ en V&VN willen meer HBO-verpleegkundigen in ouderenzorg"

14-10-2014 18:07

Waar blijft een imagocampagne voor de verzorgende niveau 3 -ig.

we kunnen echt wel meer als Billen wassen en we werken al jaren met de complexiteit in de ouderen zorg, ondanks bezuinigingen.

De ouderen zorg is niet simpel en wij als niveau 3 -ig zijn ook niet simpel en verdienen meer als de term billen wassen.

daarnaast staat er nog een misleidende fot0 bij dit artikel, 99 % van de cliënten liggen niet in bed maar geven we een thuis.

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«mei 2020»
madiwodovrzazo
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526
Congres “Complexe dementiezorg”

Congres “Complexe dementiezorg”

De zorg aan mensen met dementie is complex. Het wordt echter nog complexer als dementie gepaard gaat met andere (chronische) ziekten en...
Lees meer
2728293031
12
Congres: Zorg rondom het levenseinde

Congres: Zorg rondom het levenseinde

Op 2 juni (was eerder: 3 april), te Ede, organiseert MetZorg het congrew "Zorg rondom het levenseinde". Zorg verlenen in de laatste levensfase kan...
Lees meer
34
Congres “Palliatieve zorg aan ouderen”

Congres “Palliatieve zorg aan ouderen”

Het gezicht van uw cliënt vertrekt van de pijn, maar hij kan niet meer aangeven waar de pijn precies zit. Familieleden zijn het oneens over...
Lees meer
567

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven