Nieuws

Dienstencheque kan ruim 10.000 banen redden in de huishoudelijke thuiszorg

  • 29 september 2014
  • Weergaves: 1847
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Dienstencheque kan ruim 10.000 banen redden in de huishoudelijke thuiszorg

Zorgaanbieder Fundis en zorgonderneming Vebego presenteren vandaag een plan aan de Nederlandse gemeenten om ruim tienduizend banen in de huishoudelijke zorg te behouden. Op dit moment staan ruim 20.000 banen op de tocht vanwege een grote bezuiniging op huishoudelijke hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Met het invoeren van een systeem van dienstencheques kunnen hulpbehoevenden voor een laag bedrag huishoudelijke hulp inhuren. Omdat gebruik wordt gemaakt van een in België al beproefd ICT-platform, zijn de uitvoeringskosten laag en kan het systeem snel worden ingevoerd.

75 miljoen euro
Afgelopen zomer stelden de bewindslieden Asscher en Van Rijn een bedrag van € 75 miljoen beschikbaar om werkgelegenheid in de huishoudelijk hulp/thuiszorg te behouden, ter compensatie van het verlies van werkgelegenheid door de bezuiniging van 40% op de huishoudelijke hulp. Met deze € 75 miljoen kan de dienstencheque worden gefinancierd. Dienstencheques of dienstenvouchers worden in België al veel langer gebruikt. Het systeem werkt simpel. De voucher heeft een waarde van € 22,50. De burger koopt een voucher bij de gemeente, maar betaalt hier slechts € 10 of € 7,50 voor, afhankelijk van wat de gemeente wil. De voucher kan worden verzilverd bij een aangesloten zorgaanbieder. Die dienst wordt vervolgens geleverd door een medewerker in dienst van de zorgaanbieder, die op deze manier personeel in dienst kan houden.

Subsidie terugverdiend
Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) is bestemd voor mensen die geen recht meer hebben op regulier Huishoudelijk Hulp vanuit de Wmo. Het budget Huishoudelijke Hulp wordt met 40% gekort. Hierdoor dreigen 20.000 werknemers hun baan te verliezen. Het kabinet stelt € 75 miljoen ter beschikking om de werkgelegenheid van circa 10.000 mensen te behouden. Met de invoering van de dienstenvoucher hoeft de overheid geen extra WW-uitkeringen te betalen en wordt een aanzienlijk deel van deze subsidie weer terugverdiend.

Open systeem
Voor de invoering willen Vebego en Fundis gebruik maken van een ICT platform dat in België al in gebruik is. Het gaat om een ‘open systeem’ zodat alle aangesloten zorgaanbieders en gemeenten er gebruik van kunnen maken. Omdat het systeem al operationeel is, kan het snel (in januari 2015) in Nederland in gebruik worden genomen. De sterke automatisering zorgt bovendien voor lage uitvoeringskosten. Gemeenten bepalen zelf de randvoorwaarden voor het gebruik van de voucher, zoals welke burgers in aanmerking komen voor het gebruik ervan en hoe groot de eigen bijdrage is.

Jeroen van den Oever, directievoorzitter van Fundis: "We bieden dit systeem nu aan bij gemeenten in Nederland. Het is plug & play. Ze kunnen er direct mee aan de slag. Medewerkers van zorgbedrijven behouden hun baan en cliënten behouden hun zorg. Deze opzet helpt alle partijen."

Van zwart naar wit
Afgelopen jaar presenteerde Vebego al een onderzoek van PwC, dat aantoonde dat invoering van de dienstencheque in korte tijd meer dan 100.000 banen kan creëren voor laag en midden geschoolden. Door het gereduceerde tarief treedt er ook een verschuiving op van onofficiële banen naar officiële banen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die nu nog ‘zwart werken’ dan weliswaar belasting betalen, maar ook genieten van de voordelen van het werknemer zijn; zoals pensioenopbouw en vakantiegeld. Netto verdienen zij ten minste hetzelfde, terwijl de opdrachtgever niet meer kwijt is dan nu.

Bewezen systeem
Vebego en Fundis hopen op korte termijn aan de slag te kunnen gaan met de dienstenvoucher. Steph Feijen, lid Raad van Bestuur van Vebego: “Dit systeem levert concreet vele banen op die anders verloren gaan. Wij werken in België al met dienstencheques en dit is een bewezen succesvol systeem. Ik weet niet waarom dit niet eerder in ons land is ingevoerd.”

Over Vebego International
Vebego is een internationaal opererend familiebedrijf actief in facility services, personeelsdiensten en de gezondheidszorg. Ruim honderd bedrijven maken onderdeel uit van Vebego: zoals Hago, Tence Inzetbureau, Alpheios, Assist en Care. Daarnaast heeft Vebego een groot aantal samenwerkingsverbanden en joint ventures. Met meer dan 40.000 medewerkers is Vebego actief in Nederland, België, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. De totale gemanagede omzet bedroeg in 2013 € 1.065 miljoen. 

Over Fundis

Fundis participeert in bedrijven die zorg en diensten leveren voor gezondheid en welbevinden. Merken binnen Fundis zijn Vierstroom, WelThuis, VariantZorg, In beweging, Palet Welzijn, Avicen Midden Holland, PlusZorg, PlusZend, Martha Flora Gouda, ZorgBrug, Weten&Eten, Ziso! en MIKA ThuisCoach.

Afdrukken Terug

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«januari 2021»
madiwodovrzazo
28293031123
45678910
111213
Congres Slaapproblemen bij ouderen woensdag 13 januari

Congres Slaapproblemen bij ouderen woensdag 13 januari

Bied de juiste zorg en begeleiding aan ouderen met slaapproblemen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat een derde van de 65-plussers kampt met...
Lees meer
14151617
18192021222324
25262728293031
1234567

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Teamleider bij Kennemerhart

Vacatures Teamleider bij Kennemerhart 14 januari 2021

Vacatures Teamleider bij Kennemerhart

Binnen Kennemerhart zoeken wij diverse Teamleiders op Senior niveau en ook op facilitaire gebied binnen onze woonlocatie. 

Meer weten? Bel onze Recruiter! 

Kijk (ook) op deze vacaturepagina bij Kennemerhart.  

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature: Verzorgende IG Thuiszorg Kennemerhart

Vacature: Verzorgende IG Thuiszorg Kennemerhart 14 januari 2021

Vacature: Verzorgende IG Thuiszorg Kennemerhart

Heb jij een mbo-3 diploma Verzorgende IG op zak en ben je op zoek naar een veelzijdige functie in de thuiszorg?

Heb jij hierbij aandacht voor de persoonlijke wensen van de cliënt?

Dan zijn wij op zoek naar jou! 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Senior projectleider preventieaanpak bij Gezond en Gelukkig Den Haag

Vacature Senior projectleider preventieaanpak bij Gezond en Gelukkig Den Haag 21 december 2020

Vacature Senior projectleider preventieaanpak bij Gezond en Gelukkig Den Haag

Heb jij veel kennis van preventie én ervaring in het sociaal en medisch domein? En ben jij een echte bruggenbouwer die kan bewegen in een veranderend systeem? Dan is de Preventietafel van het programma Gezond en Gelukkig Den Haag (GGDH) op zoek naar jou! In deze functie zorg je dat de activiteiten in het kader van de subsidieregeling Preventiecoalitie in beweging komen. Gezond en Gelukkig Den Haag is een netwerkorganisatie – gericht op het inspireren en aanjagen van het verkleinen van gezondheidsverschillen. Het heeft als doel de gezondheid van inwoners van Den Haag te verbeteren, vanuit het gedachtengoed van positieve gezondheid. Gezond en Gelukkig Den Haag is geen project, maar een samenwerking die een blijvende beweging in Den Haag tot stand wil brengen tussen het sociaal en medisch domein. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Diabetesverpleegkundige bij Diabeter

Vacature Diabetesverpleegkundige bij Diabeter 18 december 2020

Vacature Diabetesverpleegkundige bij Diabeter

PLAATS IN DE ORGANISATIE
De diabetesverpleegkundige rapporteert en ontvangt dagelijkse leiding van de Locatiemanager. Het doel van de functie is het adviseren, coachen, behandelen en motiveren van kind, ouders en/of jongere, zowel individueel als in groepsverband. Daarnaast is de diabetesverpleegkundige een zelfstandige beroepsbeoefenaar die als lid van het multidisciplinair team verantwoordelijk is voor de kwaliteitsbewaking en innovatie van de zorg. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden 5 november 2020

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden

Zorg jij als afdelingsmanager dat de strategische en tactische doelstellingen op het terrein van Tokin en Wmo behaald worden?

Je beschikt over visie en vermogen om de strategische en tactische doelstellingen op het terrein van Toezicht Kinderopvang (Tokin) en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te formuleren en te behalen.

Meer weten? Lees verder!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven