Nieuws

Werkconferentie infectiepreventie bij kwetsbare ouderen BRMO

 • 20 augustus 2014
 • Weergaves: 2169
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Werkconferentie infectiepreventie bij kwetsbare ouderen BRMO

Op maandag 8 september, in Nijkerk, zullen richtlijnen van BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) voor openbare gezondheidszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen centraal staan. Diverse sprekers behandelen de achtergronden van de richtlijnen, benoemen praktijkverhalen uit verschillende settings en de Inspectie voor de gezondheidszorg geeft inzicht in haar visie en resultaten van bezoeken. Er zal veel ruimte zijn voor een praktische inbreng en vertaalslag naar de dagelijkse werkzaamheden in de zorg voor kwetsbare ouderen. Aangeboden door STIP, Stichting Trainingen Infectie Preventie.

Deelnemers dienen hun eigen BRMO protocol mee te nemen, zodat ze deze in de workshop samen met de andere aanwezigen kunnen scannen en optimaliseren.

Inschrijving: klik hiervoor op deze link

BRMO
Bijzonder resistente micro-organismen worden steeds vaker aangetroffen bij kwetsbare ouderen. Zodra zo’n bacterie een infectie veroorzaakt, wordt het behandelen met ‘een simpel antibioticum’ problematisch! Niet altijd zijn goede alternatieven voor behandeling beschikbaar en soms is de infectie niet behandelbaar. Om te vermijden dat er steeds meer onbehandelbare infecties ontstaan, dienen wij te vermijden dat dit soort resistente micro-organismen ontstaan én moeten wij voorkomen dat deze resistente micro-organismen worden overgedragen en levensbedreigende infecties veroorzaken!

BRMO zijn resistent geworden voor de eerste keus antibiotica of tegen een combinatie van therapeutisch belangrijke antibiotica. In de gezondheidszorg dient resistentieontwikkeling zoveel mogelijk te worden tegen gegaan door een terughoudend antibioticabeleid (zie Stichting Werkgroep Antibioticabeleid, SWAB:  www.swab.nl). 

Tegengaan verspreiding BRMO
Om verspreiding van BRMO te vermijden  moeten instellingen hygiënemaatregelen treffen. Deze zijn verwoord in nieuwe richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie (concept) en van de Landelijke Coördinatie Infectieziektenbestrijding (LCI). Instellingen dienen deze richtlijnen te vertalen naar de werkwijze in hun eigen setting. Vandaar dat het evalueren en bijstellen van het eigen protocol een belangrijk onderdeel vormt in de middag van deze werkconferentie.

 

Inschrijving: klik hiervoor op deze link

Om deelname van uitvoerenden te promoten heeft STIP voor hen een gereduceerd tarief.

Programma: Werkconferentie Kwetsbare Ouderen: BRMO

 • 09:00 - 09:45 : Ontvangst
 • 09:45 - 10:00 : Opening
 • 10:00 - 10:30 : Ellen Stobberingh, microbioloog RIVM/CIb
  De achtergronden, ontstaan van resistentie, voorbeelden van soorten resistentie, welke micro-organismen. Wat is het probleem. Hoe groot is het probleem. (Be)handelmogelijkheden en onmogelijkheden. Ellen is betrokken bij de opstelling van de WIP BRMO richtlijn voor verpleeghuizen en woonzorgcentra.
 • 10:30 - 11:00 : Ron de Groot, deskundige infectiepreventie, Erasmus MC
  Voor de infectiepreventieproblemen rond BRMO zijn de infectiepreventiemaatregelen vastgelegd in verschillende richtlijnen:  openbaar (LCI) en WIP. Ron is betrokken geweest bij het opstellen van beide richtlijnen en was penvoerder bij de LCI richtlijn.
 • 11:00 - 11:30 : Koffiepauze
 • 11:30 - 12:00 : Evelien Bouman, Verpleegkundige en Contactpersoon Infectie Preventie, Koperhorst Amersfoort.
  Praktijk verhaal: de epidemiologie rond een uitbraak met het norovirus in een verzorgingshuis
 • 12:00 - 12:30 :Ria Hoentjen, deskundige infectiepreventie, SZMK Groenlo
  BRMO in de praktijk van deskundige infectiepreventie: welke infectiepreventie maatregelen zjin in de praktijk haalbaar. Hoe vertaalt een professional de moeilijke materie rond BRMO naar zorgpersoneel, zodat de juiste maatregelen getroffen worden en de juiste keuzes gemaakt worden.
 • 12:30 - 13:30 : Lunch
 • 13:30 - 15:00 : Workshop BRMO protocol in de praktijk
  De deelnemers nemen hun eigen BRMO protocol mee. Als ze deze nog niet hebben, wel alvast een eerste opzet, zodat men met elkaar aan de slag kan met het BRMO protocol. Leer van elkaar. Krijg tips en trucs voor een actueel eigen protocol.
 • 15:00 - 15:30 : Theepauze
 • 15:30 - 16:00 : terugkoppeling. De workshopbegeleiders koppelen resultaten terug
 • 16:00 - 16:30 : Hedy Salomons, IGZ
  Voortgang inspecties: na het rapport van december 2013 zijn er diverse inspectiebezoeken afgelegd door de IGZ. Wat zijn de bevindingen, hoe worden de resultaten ontvangen. In hoeverre zijn de bezochte zorginstellingen volgens de IGZ toegerust op BRMO?
 • 16:30 - 17:00 : afsluiting met hapje en drankje

Accreditatie door: kwaliteitsregister V&V, VHIG, AbSg, GAIA cluster 1
.
Inschrijving: klik hiervoor op deze link.
.
Maandag 8 september 2014, De Schakel, Nijkerk
 


Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«augustus 2022»
madiwodovrzazo
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Sociaal verpleegkundige Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden

Vacature Sociaal verpleegkundige Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden 11 juli 2022

Vacature Sociaal verpleegkundige Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden

Sta jij als sociaal verpleegkundige stevig in je schoenen en ga jij een goed gesprek over seks niet uit de weg? Het Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden is een dynamische, ambitieuze afdeling met een betrokken en enthousiast team bestaande uit sociaal verpleegkundigen, medisch teamassistenten en artsen. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager / sociaal (-psychiatrisch) verpleegkundige Den Haag

Vacature Casemanager / sociaal (-psychiatrisch) verpleegkundige Den Haag 28 juni 2022

Vacature Casemanager / sociaal (-psychiatrisch) verpleegkundige Den Haag

Gaat jouw bloed sneller stromen van het opstarten van de juiste zorg voor de kwetsbaren in de regio Haaglanden? Lees dan verder!

Ons doel bij het Meldpunt zorgwekkend gedrag Haaglanden/ meldpunt bezorgd Regio is eenvoudig: ervoor zorgen dat de meest kwetsbare mensen passende zorg en begeleiding ontvangen. Vaak zijn dit zorgmijders en spelen er diverse problemen, zoals (combinaties van) somatische, psychiatrische, psychosociale of verslavingsproblemen. In deze functie tref je situaties aan met betrekking tot; schulden, dreigende woning ontruiming, woningvervuiling en hoarding. Het gaat om mensen die vaak niet zelf om hulp vragen of hulp uit de weg gaan, terwijl ze die wel dringend nodig hebben. De (aan)meldingen komen telefonisch of via de website van het Meldpunt zorgwekkend gedrag Haaglanden/ Meldpunt Bezorgd Regio bij ons binnen.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teammanager Wet maatschappelijk ondersteuning Gemeente Den Haag

Vacature Teammanager Wet maatschappelijk ondersteuning Gemeente Den Haag 27 juni 2022

Vacature Teammanager Wet maatschappelijk ondersteuning Gemeente Den Haag

Ben jij maatschappelijk betrokken en neem jij ons mee in de implementatie van nieuwe vormen van dienstverlening, afgestemd op de behoefte van burgers? Door ziekte, een beperking of ouderdom kunnen inwoners hulp nodig hebben in het dagelijks leven. Wat als inwoners die hulp niet zelf (of samen met familie, vrienden of buren) kunnen regelen? Dan kunnen zij voor sommige hulpvragen bij de gemeente terecht. Bijvoorbeeld voor hulp bij het huishouden, of een voorziening zoals een rolstoel of traplift. Jaarlijks worden er in Den Haag meer dan 30.000 Wmo-meldingen (Wet maatschappelijk ondersteuning) gemaakt. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice 28 april 2022

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Home Instead Thuisservice Alphen aan den Rijn - Leiden (verder Home Instead) is vijf jaar geleden gestart als een organisatie binnen de ouderenzorg en heeft inmiddels meer dan 110 personeelsleden. Home Instead ondersteunt ouderen in hun wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Wij doen dat door praktische ondersteuning in het leven van alledag waarbij persoonlijke aandacht de kern is: vaste medewerkers komen op tijdstippen die door de klant bepaald worden.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven