Nieuws

Vitras: 1 budget en 1 indicatie: 'zorg thuis'

  • 2 augustus 2014
  • Weergaves: 2667
  • 1 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Vitras: 1 budget en 1 indicatie: 'zorg thuis'

Vanuit de visie ‘cliëntgerichte zorg tegen lagere kosten’ heeft Vitras een plan van aanpak ingediend dat uitgaat van 1 indicatiesoort ‘zorg thuis’. Aan deze indicatie is 1 vast weekbudget (euro 212,83) gekoppeld. Alle nieuwe cliënten ontvangen dezelfde indicatie, ongeacht de specifieke zorg- en / of hulpbehoefte. Her-indiceren is dus ook niet meer aan de orde. Dit scheelt zoveel tijd, op verschillende terreinen: tijd die nodig was om de herindicatie in te dienen, wachttijd op de beoordeling en goedkeuring van de herindicatieaanvraag. Wanneer de zorgbehoefte verandert, kan hierop nu gelijk de zorglevering worden aangepast. Goed voor de cliënt, prettig werken voor de zorgverlener.

Behoefte is primair
De zorg- en / of hulpbehoefte wordt binnen Vitras door de wijkverpleegkundige samen met de cliënt in kaart gebracht. 'De huisarts geeft aan ons aan dat zorg nodig is. De wijkverpleegkundige bepaalt hoeveel en hoelang welke zorg nodig is', zegt Patty Terlouw, coördinerend wijkverpleegkundige Bilthoven-Noord. Bij de bepaling van de zorgbehoefte wordt vooral gekeken naar de zelfstandigheid van de cliënt, eventueel ondersteund door zijn mantelzorger. De afspraken over inzet van zorg en ondersteuning worden samengevat in het zelfstandigheidsplan van de cliënt.

Eén weekbudget van € 212,83 per cliënt
Voor alle cliënten in zorg (dus ook de bestaande cliënten) ontvangt Vitras een weekbudget van € 212,83 (voor 2014) per cliënt. Dit weekbudget is gebaseerd op de berekening dat een cliënt van Vitras gemiddeld 3,92 uur per week thuiszorg ontvangt. Het weekbudget is breed besteedbaar, zolang het gericht is op (het ondersteunen van) de zelfstandigheid van de cliënt. ‘Breed besteedbaar’ is ook echt breed besteedbaar. '10 % van het weekbudget mag besteed worden aan de ondersteuning van mantelzorgers en andere niet-cliënt gerelateerde activiteiten, domotica of hulpmiddelen', aldus Geert Stradmeijer, manager De Bilt.

Kunnen leveren wat écht nodig is
Hoe zijn de ervaringen binnen de teams Zorg & Welzijn? Wat gebeurt er als je de kaders van een indicatie weghaalt? Hoe ga je om met de vrijheid om zelf te bepalen welke zorg- en / of hulpverlening nodig is? 'Vroeger hadden we een indicatie, bijvoorbeeld 1,9 uur per week, daar moesten we het mee doen. Nu kijk ik samen met de cliënt wat nodig is en hoe we daarvoor kunnen zorgen', aldus Coralien Merkens, verpleegkundige. Als (tijdelijk) extra zorg nodig is, kan dit ook gelijk en hoeft binnen het experiment geen herindicatie meer aangevraagd te worden. Normaal moest er zelfs voor het toedienen van oogdruppels een herindicatie aangevraagd worden.

Zelfredzaamheidsradar
Om de zelfstandigheid bespreekbaar te maken en in te kunnen schatten, maar ook ontwikkelingen makkelijker te kunnen zien, gebruikt Vitras de zelfredzaamheidsradar. Bij het kiezen van een instrument, is het van belang dat je iets kiest dat bij je past en waar je dus ook echt mee aan de slag gaat. In het team van Patty Terlouw, coördinerend wijkverpleegkundige, wordt de zelfredzaamheidsradar ook gebruikt als instrument om intervisie op een cliënt tijdens het werkoverleg.

Eigen kracht en minder administratie
'Professionals worden door dit experiment weer in hun kracht en professionaliteit gezet. Zij krijgen de ruimte om op basis van hun deskundigheid andere middelen in te zetten dan alleen maar professionele zorg- en hulpverlening', zegt Geert Stradmeijer, manager in De Bilt. 'Maar ook de vrijheid om op basis van hun inschatting de inzet van zorg te vergroten.' Voor Patty Terlouw is het een groot voordeel dat de administratie rondom het zorgproces op de werkvloer in 50 % van de tijd kan tegenwoordig.

Lagere kosten?
De eerste resultaten laten zien dat kwalitatief verbeterde zorg kan worden geleverd met gemiddeld minder uren per cliënt per week dan andere aanbieders. Vitras heeft organisatie breed een gemiddelde van 4,25 à 4,0, waar andere aanbieders in dezelfde regio op een gemiddelde zitten van 5,25 à 5,5. Binnen gemeente De Bilt, één van de experimentgemeentes, valt het gemiddeld aantal uren thuiszorg per cliënt per week binnen het weekbudget van 3,92 uur. Een essentieel gegeven bij de resultaten hierboven is dat een deel van het weekbudget besteed wordt aan de ondersteuning van de mantelzorg en andere niet-cliënt gerelateerde activiteiten. De totaal lagere zorgkosten zijn dus inclusief uren en tijd die normaal buiten dit experiment niet gedekt werden. Uit dit experiment wordt des te meer duidelijk dat het investeren van tijd en zorg in de mantelzorgers, een sterk positief effect hebben op het omlaag brengen van de inzet en hiermee de kosten van de professionele zorg- en hulpverlening.

Leidt dit experiment tot toekomstbestendige zorg?
'Mijn stelling zou zijn om te werken met 3 weekbudgetten, van licht, middel tot zwaar. Met name de zorg aan cliënten in een terminale fase vergt een specifieke bekostiging, de zorguren komen dan boven de 50 uur per week uit. En inderdaad te vertrouwen op het samenspel tussen huisarts en wijkverpleegkundige, dan heb je daarmee eigenlijk een heel mooi systeem, dat werkt en dat weinig extra bureaucratische ballast geeft', zegt bestuurder Dinie van der Linden. 'En misschien kun je zelfs als extra aandachtsveld zeggen dat een deel van je budget ook aantoonbaar ingezet moet worden voor je mantelzorgers.'

Sturen op resultaten, niet op productiviteit

Daarnaast past het sturen op outcome (dus op behaalde zorgresultaten – af te meten aan ontwikkelingen op zelfredzaamheidsradar) veel beter dan sturen op productiviteit. 'Een chronische klacht hoeft tegenwoordig ook niet meer te leiden tot chronische zorg', zegt Dinie van der Linden. Door af te stappen van de indicatie, die een bewijs is geworden van een doorgeslagen gelijkheidsbeginsel, maar te kijken naar welke zorg- en hulpverlening iemand, ongeacht de klacht, echt nodig heeft, is dit gelijk al niet meer aan de orde.

bron:In Voor Zorg

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

1 reacties op artikel "Vitras: 1 budget en 1 indicatie: 'zorg thuis'"

Avatar image

11-8-2014 13:09

Hoet wordt per cliënt de eigen bijdrage bepaalt door CAK?

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«augustus 2022»
madiwodovrzazo
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Sociaal verpleegkundige Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden

Vacature Sociaal verpleegkundige Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden 11 juli 2022

Vacature Sociaal verpleegkundige Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden

Sta jij als sociaal verpleegkundige stevig in je schoenen en ga jij een goed gesprek over seks niet uit de weg? Het Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden is een dynamische, ambitieuze afdeling met een betrokken en enthousiast team bestaande uit sociaal verpleegkundigen, medisch teamassistenten en artsen. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager / sociaal (-psychiatrisch) verpleegkundige Den Haag

Vacature Casemanager / sociaal (-psychiatrisch) verpleegkundige Den Haag 28 juni 2022

Vacature Casemanager / sociaal (-psychiatrisch) verpleegkundige Den Haag

Gaat jouw bloed sneller stromen van het opstarten van de juiste zorg voor de kwetsbaren in de regio Haaglanden? Lees dan verder!

Ons doel bij het Meldpunt zorgwekkend gedrag Haaglanden/ meldpunt bezorgd Regio is eenvoudig: ervoor zorgen dat de meest kwetsbare mensen passende zorg en begeleiding ontvangen. Vaak zijn dit zorgmijders en spelen er diverse problemen, zoals (combinaties van) somatische, psychiatrische, psychosociale of verslavingsproblemen. In deze functie tref je situaties aan met betrekking tot; schulden, dreigende woning ontruiming, woningvervuiling en hoarding. Het gaat om mensen die vaak niet zelf om hulp vragen of hulp uit de weg gaan, terwijl ze die wel dringend nodig hebben. De (aan)meldingen komen telefonisch of via de website van het Meldpunt zorgwekkend gedrag Haaglanden/ Meldpunt Bezorgd Regio bij ons binnen.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teammanager Wet maatschappelijk ondersteuning Gemeente Den Haag

Vacature Teammanager Wet maatschappelijk ondersteuning Gemeente Den Haag 27 juni 2022

Vacature Teammanager Wet maatschappelijk ondersteuning Gemeente Den Haag

Ben jij maatschappelijk betrokken en neem jij ons mee in de implementatie van nieuwe vormen van dienstverlening, afgestemd op de behoefte van burgers? Door ziekte, een beperking of ouderdom kunnen inwoners hulp nodig hebben in het dagelijks leven. Wat als inwoners die hulp niet zelf (of samen met familie, vrienden of buren) kunnen regelen? Dan kunnen zij voor sommige hulpvragen bij de gemeente terecht. Bijvoorbeeld voor hulp bij het huishouden, of een voorziening zoals een rolstoel of traplift. Jaarlijks worden er in Den Haag meer dan 30.000 Wmo-meldingen (Wet maatschappelijk ondersteuning) gemaakt. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice 28 april 2022

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Home Instead Thuisservice Alphen aan den Rijn - Leiden (verder Home Instead) is vijf jaar geleden gestart als een organisatie binnen de ouderenzorg en heeft inmiddels meer dan 110 personeelsleden. Home Instead ondersteunt ouderen in hun wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Wij doen dat door praktische ondersteuning in het leven van alledag waarbij persoonlijke aandacht de kern is: vaste medewerkers komen op tijdstippen die door de klant bepaald worden.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven