Nieuws

Florence en Fundis: wijkverpleging in een coöperatie

  • 23 juli 2014
  • Weergaves: 1995
  • 1 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Florence en Fundis: wijkverpleging in een coöperatie

Florence en Fundis, zorgaanbieders in de regio's Haaglanden, Midden Holland en West-Utrecht, organiseren samen met wijkverpleegkundigen een nieuw bedrijf in de vorm van een coöperatieve vereniging. Hierdoor reageren zij op de vraag van de (leidende) zorgverzekeraars om een voorstel, waarbij centraal staat dat de wijkverpleegkundige functie in het zogenoemde eerste segment professioneel en onafhankelijk van de reguliere thuiszorg kan opereren en poortwachter kan zijn voor de care. Zorgverzekeraars zijn bevreesd dat wijkverpleegkundigen in dienst van een thuiszorgaanbieder vooral zullen doorverwijzen naar de eigen organisatie.

Eerste en tweede segment
In de wijkverpleegkundige taken vallen, grofweg, in het zogenoemde "eerste segment" taken als in de wijk signaleren, netwerken en stimuleren; afstemmen en zorgen voor afstemming in de wijk. Dit is niet direct toewijsbare zorg. In het zogenoemde 'tweede segment' valt de aan de verzekerde c.q. patient toe te schrijven taken als indiceren, de verpleegkundige zorgverlening en coördinatie van zorg. De niet toewijsbare zorg moet geleverd worden door wijkverpleegkundigen die “onafhankelijk opereren” en onafhankelijk en eerlijk doorverwijzen op basis van productieafspraken richting gecontracteerde aanbieders van de zorg.

Wijkverpleging
De wijkverpleegkundige is al langere tijd terug in de eerstelijnszorg, zowel in de thuiszorg als in de functie van Zichtbare Schakel. Door de verschuiving van de financiering van de thuiszorg naar de Zorgverzekeringswet (voorheen AWBZ) en de opheffing van de financiering van Zichtbare Schakels gaan zorgverzekeraars vanaf januari 2015 de wijkverpleegkundigen financieren. Voor 1 augustus vragen de leidende zorgverzekeraars om een voorstel, waarbij centraal staat dat de wijkverpleegkundige functie in het zogenoemde eerste segment professioneel en onafhankelijk van de reguliere thuiszorg kan opereren en poortwachter kan zijn voor de care.

Open organisatie
Op initiatief van zorgorganisaties Fundis en Florence zal nu een open en zelfstandige organisatie ontstaan waarin wijkverpleegkundigen en betrokken organisaties in de verschillende regio's kunnen deelnemen. Het nieuwe bedrijf zal voor cliënten herkenbare en kwalitatief hoogwaardige zorg leveren in nauwe samenwerking met partners in de wijk, stad of regio. Zo zal er een duidelijke plek ontstaan voor partijen in de gezondheidszorg en het sociale domein, die willen samenwerken met de onafhankelijke verpleegkundigen. De wijkverpleegkundige wordt lid van de Coöperatie en krijgt directe invloed op de inhoud van het vak en op de samenstelling van de professionele teams waarin zij acteert. De bedrijfsvoering in de vorm van backoffice en contractering wordt ondersteund door Fundis en Florence.

Afdeling per WMO-regio(deel)
Het nieuwe bedrijf en de wijkverpleegkundigen zullen zich in afdelingen organiseren zodat er per WMO-regio of onderdeel daarvan één groep herkenbaar is die maatwerk kan leveren. Intensieve samenwerking met gemeenten én zorgaanbieders als gezondheidscentra, huisartsen, ziekenhuizen, collega VVT-instellingen, welzijn en zorgaanbieders uit VG/LG en de psychiatrie wordt op dat niveau vastgelegd. Samenwerkingspartners, die een actieve rol nemen in het zorgproces kunnen desgewenst participeren in het bedrijf.

Voordelen
Florence en Fundis zien verschillende voordelen van deze samenwerking:

  • een kansrijke brede professionele community van wijkverpleegkundigen in het eerste segment;
  • herkenbare organisatie voor zorgverzekeraars en gemeenten
  • schaalvoordelen in bedrijfsvoering en administratie;
  • optimale ondersteuning voor lokale samenwerking met partners

Schakelrol

De wijkverpleegkundige heeft een schakelrol tussen het sociale- en het zorgdomein en is daarin direct toegankelijk voor burgers en partners in de wijk. Ze werkt als onafhankelijke professional samen met de huisarts en heeft een rol binnen – of in samenwerking met - het sociale team.

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

1 reacties op artikel "Florence en Fundis: wijkverpleging in een coöperatie"

Avatar image

25-7-2014 12:55

Het lijkt mij een heel goed initiatief. Na jarenlang als onafhankelijk WMO-adviseur werkzaam te zijn geweest heb ik in 2013 de overstap gemaakt naar een thuiszorgorganisatie als wijkverpleegkundige. De concurrentie tussen de diverse zorgaanbieders binnen één gemeente heb ik als erg groot en storend. Bij het ontwikkelen van sociale wijkteams vanuit de gemeente is het ook lastig te bepalen welke wijkverpleegkundige (van welke zorgaanbieder)hieraan deel zal nemen. Vertegenwoordigers vanuit alle zorgaanbieders is niet efficiënt. Communicatie tussen de diverse zorgaanbieders in één gebiedsdeel verloopt vaak stroef. Dus het initiatief van een onafhankelijke wijkverpleegkundige als zorgprofessional en schakel tussen sociale wijkteams en de diverse zorgaanbieders zou landelijk vervolg moeten krijgen.

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven