Nieuws

Einde aan pilot ZZP'ers Zorg In Natura?

  • 22 juli 2014
  • Weergaves: 1472
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Einde aan pilot ZZP'ers Zorg In Natura?

Zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen leveren al jaren individuele zorg op maat. Deze AWBZ-gefinancierde zorg gaat per 1.1.2015 over naar de zorgverzekeraar. Afgaand op de recent gepubliceerde inkoopdocumenten van verzekeraars komt voor het merendeel van circa 2000 ZZP'ers hier een eind aan. Er is alleen belangstelling voor gespecialiseerde verpleegkundigen, niveau 5. Er is geen ruimte, lees: contract, voor verpleging en verzorging door ZZP'ers van niveau 3 en 4.

Haaks
Dit staat haaks op de pilot met ZZP'ers die binnen de AWBZ Zorg In Natura leveren. Aan deze pilot, die begon bij VGZ, doen inmiddels zo'n 1900 ZZP'ers mee. Afgelopen mei heeft staatssecretaris van Rijn 1200 extra zzp'ers in de zorg toegelaten binnen de pilot AWBZ Zorg in Natura, als antwoord op de problematiek met de VAR. Deze nieuwe contracten gaan deze zomermaanden van start en komen bovenop de reeds werkzame 750 deelnemers binnen de pilot.

Einde per 1.1.2015?
Wat de zorgverzekeraars betreft zitten deze vele honderden professionals na de transitie op januari aanstaande echter weer zonder contract. De inkoopdocumenten laten zien dat de pilot wat de verzekeraars betreft per 1-1-2015 eindigt, de zzp'ers hun contract kwijtraken en cliënten worden overgedragen aan reguliere zorgorganisaties. De tevredenheid die de zorgkantoren de afgelopen jaren binnen de pilot zzp'ers ervaarden, lijkt geen rol van betekenis gespeeld te hebben. Een geforceerd einde aan kwalitatieve, betaalbare en flexibele zorg op maat.

Pilot
Sinds 2012 is de pilot met zzp'ers binnen de AWBZ actief. Bij aanvang waren het nog enkele tientallen, maar inmiddels zijn vele honderden verpleegkundigen en verzorgenden actief onder een eigen contract met het zorgkantoor. Een unicum dat veel voeten in de aarde had. "Het heeft veel tijd gekost om de belangen van het zorgkantoor, die van VWS en van de Belastingdienst op één rij te krijgen, maar uiteindelijk was het in 2012 toch zover", aldus Lex Tabak van het Platform Zelfstandigen van beroepsorganisatie V&VN. "De politiek en VWS hebben het belang van de zzp'er in de zorg altijd gezien en volgens mij is dat op heden niet anders. De inzet van zzp'ers is van duidelijke aanvulling op het reguliere zorgaanbod. Het is Zorg in Natura op maat door individuele professionals. Zowel de cliënt, als de professional voelen zich uitstekend binnen die samenwerking."

Het is een beeld dat wordt bevestigd door Karel Hoenderdos van de Zorgprofessional, een landelijke coöperatie van zzp'ers in de zorg. "Onze leden zijn allen gedreven zelfstandige professionals die de cliënt maximale keuzevrijheid willen bieden. Een zorgaanbod dat is afgestemd op de individuele wensen van de cliënt. Daar staan zzp'ers in de zorg voor en de pilot is een uitstekend voorbeeld van hoe goed dat kan werken. Veel van onze leden hebben zo'n contract met het zorgkantoor en zijn verbijsterd dat de jarenlange investeringen in tijd en energie binnen dit traject klakkeloos terzijde geschoven wordt. Sommige van deze nieuwe contractanten moeten nog beginnen!"

Niveau 3, 4 en 5
Binnen de pilot zijn er op dit moment niveau 3 verzorgenden en niveau 4 en 5 verpleegkundigen gecontracteerd. Zorgverzekeraars laten binnen hun inkoopdocumenten zien dat zij alleen nog maar interesse hebben in zzp'ers met niveau 5, zodat zij als wijkverpleegkundigen ingezet kunnen worden. Professionals met niveau 3 en 4, die zo'n 85% van het aantal pilot deelnemers vertegenwoordigen, worden per januari gevraagd hun activiteiten af te bouwen tot nul en hun cliënten over te dragen.

Uitbreiding
Nog deze zomer hebben belangenorganisaties, de politiek, de Belastingdienst en VWS de handen ineen geslagen hebben om extra deelnemers binnen de pilot toe te laten. Staatssecretaris Van Rijn maakte het mogelijk dat deze zelfstandigen ondanks het gebrek aan een VAR-verklaring (Verklarinng van zelfstandigheid voor de Belastingdienst), toch zelfstandig konden blijven werken.

Tevreden en effectief
Al in mei 2012 maakte VGZ voorlopige balans op. De pilot was succesvol verlopen, met een aantoonbaar tevreden tot zeer tevreden cliënt, geborgde continuïteit van zorg en professionele flexibele zorg op maat. Ook de Belastingdienst was tevreden en stelde vast dat het zelfstandig ondernemerschap van toepassing was onder deze omstandigheden.
Dat de resultaten met zzp'ers inmiddels geconcretiseerd zijn kan Brigitte Hooijmans van DinZ volmondig beamen. Zij is samen met haar collega's verantwoordelijk voor een adequate afhandeling van de administratieve processen binnen de pilot. "Zzp'ers binnen de pilot zijn flexibeler in hun zorgverlening, werken aantoonbaar goedkoper, realiseren een hoge klanttevredenheid en werken minstens net zo doelmatig als reguliere zorgorganisaties", aldus Hooijmans. "Een cliënt heeft gemiddeld nog geen drie verschillende zorgverleners over de vloer en dat is precies wat er vanuit cliënt perspectief nodig is. Zorg op maat met bekende gezichten, waarbij de klant de regie over eigen leven en zorgvraag heeft.

Zorgverzekeraar: normen van de beroepsgroep
ZN-woordvoerder Wouter Kniest zegt in Zorgvisie dat de inkoop door zorgverzekeraars los staat van de pilot in de AWBZ. 'Zorgverzekeraars volgen bij hun inkoop nauwgezet de kwaliteitsrichtlijnen die de zorgsector zelf heeft opgezet. Beroepsorganisatie V&VN heeft een normenkader opgesteld en de wijkverpleegkundige ingeschaald als iemand met opleidingsniveau-5, oftewel een hbo-opleiding. Verzekeraars volgen deze norm, en dat is wat er in het inkoopdocument staat. Wat die zzp'ers van niveau 3 en 4 betreft, voor hen geldt nog altijd een overgangsjaar." Individuele zorgverzekeraars kunnen in dat kader in het overgangsjaar 2015 de zorg door die ZZP'ers voortzetten.

Actiewebsite

Zzp'ers met een contract die zich collectief willen verzetten tegen deze opstelling van verzekeraars, worden gevraagd zich te melden via www.zelfstandigenindezorgmoetenblijven.nl.

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven