Nieuws

Investeren in scholing wijkverpleging

  • 11 juli 2014
  • Weergaves: 2049
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Investeren in scholing wijkverpleging

Per 1.1.2015 gaat de wijkverpleging onder de hoede van de zorgverzekeraar vallen, en niet meer de AWBZ, of wat daar voor in de plaats komt, noch de gemeente. Onder meer moet de wijkverpleegkundigen (kunnen) gaan indiceren. Volgens een recent "Normenkader" van V&VN moet de rol ingevuld gaan worden door HBO-V opgeleide verpleegkundigen. ActiZ voorziet daar een probleem, onder meer dat daar niet genoeg mensen van zijn. ActiZ en V&VN gaan een 'ingroeiscenario' maken voor het overgangsjaar 2015.

Investeren
In de opleiding en (om)scholing tot voor de nieuwe rol bekwame wijkverpleegkundigen zal geinvesteerd moeten worden. En wel op korte termijn. Veel hogescholen en andere aanbieders bieden hiervoor (post-HBO) opleidingen aan.  Behalve uit hun reguliere scholingsbudget hebben zorgaanbieders nog een paar mogelijkheden om investeringsgelden te vinden:

  • een subsidieregeling van ZonMW
  • de sectorplannen Zorg

I. Financiering via ZonMw
Vanuit de gelden van het project Zichtbare Schakel is een vervolgprogramma opgezet gericht op de wijkverpleegkundige, gericht op:

  1. Deskundigheidsbevordering van de huidige wijkverpleegkundigen (eind juli meer duidelijkheid).
  2. Het ontwikkelen van inwerktrajecten voor nieuwe wijkverpleegkundigen.
  3. Mbo-verpleegkundigen doorscholen naar wijkverpleegkundigen.
  4. Impuls aan LOOV 2020 om wijkverpleging een plaats te geven in het nieuwe opleidingsprofiel.

De (komende) subsidieregeling voor de deskundigheidsbevordering van zittende wijkverpleegkundigen is bedoeld voor HBO-wijkverpleegkundigen. Hij is gericht op het indiceren en organiseren van zorg (en rapportage). Een werkgever kan subsidie aanvragen; in geval van een ZZP-wijkverpleegkundige moet er wel een rechtspersoon zijn die subsidie aanvraagt.

II. Financiering via Sectorplannen
Het Sectorplan Zorg is de overkoepelende naam voor sectorplannen in de langdurige zorg. Deze plannen zijn bedoeld om 80.000 mensen naar ander werk te begeleiden of om te scholen naar een nieuwe functie binnen de zorg. Van de naar verwachting 80.000 mensen wordt een derde naar ander werk begeleid buiten de zorgsector. De rest wordt om- en bijgeschoold voor een nieuwe functie binnen de zorg, waarvan 5000 leerwerkplekken voor jongeren zijn bedoeld. Het plan kost in totaal € 200 miljoen, waarvan de helft door het Rijk wordt betaald en de andere helft door de sector zelf. De deelnemende partijen zijn ActiZ, CNV Publieke Zaak, FBZ, GGZ Nederland, NU ’91, VGN en RegioPlus.

Voorlichting sectorplannen
De activiteiten en maatregelen zijn verdeeld tussen branches en regionale werkgeversverenigingen. Scholing en instroom jongeren worden belegd bij de sectorplannen van de regionale werkgeversverenigingen. Hierin kunnen mogelijkheden zijn om 50% financiering te ontvangen om mensen te scholen voor de nieuwe competenties die nodig zijn in de wijkverpleging. Instellingen kunnen hierover terecht bij hun regionale werkgeversvereniging (de zogenoemde regioplus organisaties) voor informatie van het plan in uw regio. A+O VVT belegt per regio voorlichtingsbijeenkomsten over de sectorplannen.

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven