In TLVW, het tijdschrift van de vereniging voor 1elijnsverpleegkundigen V&VN, verzorgt Captise, onderdeel Mediatheek, steeds een rubriek "De Informatiebron". Een selectie en korte bespreking van boeken, rapporten, websites en andere bronnen, die relevant zijn voor LVW-lezers. We plaatsen de Informatiebron (met enige vertraging) ook in het VVT-portaal en captise.nl. Tijdschrift LVW verschijnt vier maal per jaar. Leden van V&VN Eerstelijn ontvangen het tijdschrift gratis.
De Informatiebron juni 2014
Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met Captise Informatie en Mediatheek . Voor informatie over diensten en abonnementen tel. 0182-302460 of informatie@captise.nl Captise verzorgt ook de werving en selectie voor zorgprofessionals in de (thuis)zorg www.captise.nl
Overgewicht en obesitas
GGD Drenthe heeft een themarapport uitgebracht waarin Overgewicht en obesitas vanuit verschillende invalshoeken belicht wordt. Dit themarapport heeft als doelstelling informatie, kennis en aanknopingspunten voor beleid te verschaffen rond de epidemiologie van overgewicht en obesitas in Drenthe. Hoewel natuurlijk geldend voor deze provincie heeft de opzet en de algemene informatie zeker ook meerwaarde voor een bredere doelgroep.
Themarapport Overgewicht en obesitas. GGD Drenthe, 2014 Te downloaden via www.ggddrenthe.nl
NCJ
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg heeft weer een aantal nieuwe brochures en richtlijnen uitgebracht. Onlangs zijn verschenen 'Jeugdgezondheid en het toeleiden naar voorschoolse voorzieningen', ‘Handleiding prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg’, ‘Dichter bij ouders : Creatieve ideeën voor een JGZ die verbindt’ , ‘Literatuuronderzoek Samenwerken aan het gezond en veilig laten opgroeien van kinderen’ en de JGZ-richtlijnen ‘Pesten’ en ‘Seksuele ontwikkeling’.
Deze en vele andere publicaties zijn te downloaden op www.ncj.nl
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Actiz heeft in samenwerking met enkele partnerinstelling de ‘Leidraad: verwerving benodigde competenties Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ uitgebracht. De invoering van de meldcode behoeft ook scholing in deze leidraad zijn de competenties beschreven die nodig zijn om te handelen volgens de vijf stappen van een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij de uitwerking van de competenties wordt kennis, vaardigheden en attitude door elkaar beschreven. Daarvoor is gekozen, omdat deze meestal met elkaar samenhangen en vaak niet los van elkaar gezien kunnen worden. O.a. te downloaden via www.actiz.nl
Aantrekkelijkheid van het werken in de zorg
In dit Nivel rapport staan de werk(st)ers in de zorg zelf centraal. Trots op hun werk dat is wat verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals gemeen hebben. In dit rapport wordt o.a. gekeken naar maatregelen om het werk aantrekkelijker te maken, groei- en ontplooiingsmaatregelen, werkdruk en werkdrukmaatregelen, betrokkenheid en waardering, kenmerken van het dagelijks werk, werkbeleving en tenslotte de stabiliteit en verbetering ten opzichte van voorgaande jaren.
De aantrekkelijkheid van werken in de zorg 2013 : Cijfers en trends te downloaden via www.nivel.nl
Handleiding Toolkit communicatie voor buurtteams
Zorgbalans Thuiszorg heeft een toegankelijke brochure over allerhande vormen van communicatie uitgebracht die je kunt gebruiken om de bekendheid het buurtteam te vergroten c.q. uitleg te geven aan de diverse doelgroepen. Sommige onderdelen zijn specifiek gericht op de instelling zelf, maar bevat ook zaken als checklist voor het organiseren van een evenement, tips voor het buurteamoverleg, voorbereiding op een gesprek over buurteams en veel meer.
Handleiding Toolkit Communicatie voor Buurteams van Zorgbalans Thuiszorg te downloaden via : www.invoorzorg.nl
Wijkteams als heilige graal ?
Er is een ware hausse aan publicaties over sociale wijkteams. In de regel gaat het over de invulling, experimenten, de verschillende stadia van realisatie etc. Dit essay richt zich meer op de onderliggende gedachte van het sociale wijkteam en stelt vragen als; transities en transformaties naar wat ?, wat is het doel waar wijkteams aan bij moeten dragen ? Kortom zij bezien het onderwerp in de context van de gedachte “Neem de invoer van wijkteams dan ook niet als een gegeven, maar als een opmaat voor een meer ingrijpende en fundamentele vernieuwing ”.
Wijkteams als heilige graal? : Zes aandachtspunten voor gemeenten in transitie. Rotterdam : Drift, 2014 te downloaden via www.drift.eur.nl
LINKS
Zoek ook in en leen titels via de catalogus van de Captise mediatheek
Meer informatie over LVW tijdschrift
Download
Download de Informatiebron in PDF, zoals opgenomen in het Tijdschrift LVW juni 2014