Een ruime meerderheid (67%) van de gemeenten verwerpt het akkoord tussen VNG en staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) over persoonlijke verzorging. 33% van de gemeenten heeft ermee ingestemd. Het VNG-bestuur had het resultaat met positief advies aan de leden voorgelegd. De zorgen en bezwaren van zowel de ja- als nee-stemmers komen sterk overeen, meldt de VNG op basis van de ‘stemverklaringen’ van gemeenten.
Pijnpunten
Pijnpunten liggen op het vlak van voortdurende onduidelijkheid over de budgetten en de vrijblijvendheid in de samenwerking met zorgverzekeraars. Ook de vertraging waarop het wetgevingstraject tot op heden vorm krijgt en de toenemende stapeling van kabinetsmaatregelen die gemeenten op verschillende terreinen raken, liggen gemeenten zwaar op de maag. Volgens VNG staat buiten kijf dat gemeenten wel de nieuwe verantwoordelijkheid op zich willen nemen.
Wegnemen zorgen
Staatssecretaris Van Rijn spreekt in een eerste reactie de hoop uit dat hij met de nieuwe Wmo - die hij dinsdag naar de Kamer stuurde - een deel van de zorgen kan wegnemen. Verder wacht hij de standpuntbepaling van het VNG-bestuur af.
WMO 2015
Staatssecretaris Van Rijn heeft vandaag de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze nieuwe wet krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden voor het organiseren van passende ondersteuning aan huis. Gemeenten krijgen €3,9 miljard voor de nieuwe verantwoordelijkheden. De nieuwe Wmo zal per 1 januari 2015 in werking moeten treden. Mensen die het thuis niet meer alleen redden, krijgen straks via de nieuwe Wmo passende ondersteuning die ze in staat stelt om een gestructureerd huishouden te voeren. Gemeente en cliënt gaan gezamenlijk de ondersteuningsbehoefte en oplossingen zorgvuldig bespreken. Burgers hebben altijd de mogelijkheid om tegen de beslissing van de gemeenten in bezwaar en beroep te gaan.
Keuzevrijheid cliënt: zorg in natura of pgb
In de nieuwe Wmo blijft de mogelijkheid bestaan voor mensen met een maatwerkvoorziening om de ondersteuning met een pgb zelf in te kopen. Het pgb wordt beheerd door de Sociale verzekeringsbank, die de betaling aan de zorgaanbieder of leverancier doet. Het Pgb-geld wordt dus niet meer op de rekening van de cliënt gestort.
Samenwerking gemeente en zorgverzekeraar; wijkverpleging
Gemeenten werken binnen de nieuwe Wmo actief samen met de zorgverzekeraars bij het organiseren van de zorg en ondersteuning in buurten, wijken en dorpen. Deze samenwerking is de sleutel voor het bieden van zorg en ondersteuning via de sociale wijkteams. De wijkverpleegkundige is daarbinnen een belangrijke schakel tussen welzijn, ondersteuning en zorg.
Download
Download de documenten WMO 2015 via deze link