Nieuws

Bijzondere ontmoetingen dankzij theatertournee “Wat de pot schaft”

  • 14 januari 2014
  • Weergaves: 3517
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Bijzondere ontmoetingen dankzij theatertournee “Wat de pot schaft”

Een klein jaar geleden schonken wij aandacht aan dit initiatief van Caretainment in samenwerking met de Amsterdamse Theaterschool De Trap. Wat de pot schaft, een vrolijke voorstelling waarin tijdens het koken liedjes en verhalen van toen de revue passeren. De vrolijke voorstelling Wat de pot schaft, beleeft sindsdien een succesvolle tournee langs ouderenzorginstellingen in het hele land. Marloes Geers (34) is één van de actrices die vanaf de productie bij de voorstelling betrokken is geweest en haar rol in Wat de pot schaft van Zeeland tot Drenthe heeft vertolkt. Met veel passie spreekt zij over haar ervaringen:

“Mijn acteercarrière is relatief laat begonnen, toen ik 27 was besloot ik mijn droom na te streven en begon ik mijn studie aan De Trap. Daarvoor had ik de studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht afgerond, maar ik wilde graag zelf spelen! Vooral de totaal verschillende achtergronden van de studenten in mijn groep bij De Trap inspireerde mij. Wat iedereen verbond was de gedrevenheid om het vak te leren. Nu speel ik in diverse theaterproducties en werk ik als trainingsactrice.

Voor ouderen
Al eerder kwam het idee bij mij op een voorstelling voor ouderen te maken. Mijn oma zat in een verzorgingshuis waar veel van hetzelfde werd gedaan, toneelvoorstellingen vonden nooit plaats. Studiegenoot Anita Walgemoet, die ook in het stuk speelt, had eveneens plannen in die richting. Anita deed onderzoek aan de VU in Amsterdam naar het welzijn van ouderen, ook toneel kan bijdragen tot een beter welzijn. Mensen worden er alerter door, dit bevordert de gezondheid.

Setting: een ouderwetse keuken
De voorstelling heb ik gemaakt samen met Anita en onze regisseur Michelle de Bruijn, die ook aan de Trap studeerde. Samen met actrices Frederique Funken en Masja Ninck Blok spelen we de voorstelling in wisselende bezetting. Wat de pot schaft speelt zich af in een ouderwetse keuken, er wordt ook echt gekookt. Twee vriendinnen komen wekelijks bij elkaar en proberen grootmoeders recepten uit. Het lukt aardig, maar het geheime ingrediënt lijkt steeds te ontbreken. Tijdens de gesprekken komen de verschillen en overeenkomsten tussen de generaties aan bod. De verhalen, de live muziek en zeker ook het koken en de lekkere geuren zorgen voor veel reacties uit het publiek.

Interactie met het publiek
Wij vinden het belangrijk dat er veel interactie is met het publiek en dat we goed inspelen op de input uit de zaal. Zo halen we door het gebruik van muziek en dans tijdens de voorstelling herinneringen op. We dansen met de bewoners onder andere op muziek van Billy Vaughn uit de jaren ’50. Dit werkt goed, mensen vertellen graag welke dans ze deden en op welke muziek. Als ik met ze dans, komt het voor dat ze niet meer los willen laten. Voor sommigen is dansen niet mogelijk, dan doet men zo goed mogelijk mee op de muziek in de stoel. Er wordt een vertrouwde sfeer gecreëerd die veel herinneringen oproept. Dat merken wij ook na afloop, er is veel behoefte om na te praten. Soms is dat ontroerend. Zo gaf in Zeeland een mevrouw die net een beroerte had gehad mij het dringende advies om vooral alles uit het leven te halen en elke dag te genieten. Hoewel de voorstelling luchtig is, stellen we ook de vraag “hoe je goed oud wordt”. Daar komen antwoorden op als “gewoon bezig blijven” en “vooral doorademen”, maar iemand roept ook wel eens dat oud worden niet altijd even leuk is. Over het algemeen is men dankbaar voor goede gezondheidszorg en de technologische vooruitgang. In Gouda vertelde een man van 102 dat hij de eerste auto de stad nog had zien binnenrijden.

Positieve reacties
De reacties op de voorstelling zijn erg positief. Voor medewerkers is het een voordeel dat we onafhankelijk zijn van de techniek, we nemen een mobiel decor en eigen geluidsinstallatie mee. Van het publiek horen we dat Wat de pot schaft een gezellige voorstelling is met een leuke verrassing aan het eind!”

>>>>>>> Boeken Wat de pot schaft <<<<<<<<
De voorstelling  van ca. 45 minuten is te boeken voor 199 euro (excl. btw en reiskosten). Voor informatie en boekingen: www.caretainment.nl  of neem contact met ons op via info@caretainment.nl of tel. 06-52533285.

WAT DE POT SCHAFT
Caretainment presenteert in samenwerking met de Amsterdamse Theaterschool De Trap Wat de pot schaft, een vrolijke voorstelling waarin tijdens het koken liedjes en verhalen van toen de revue passeren. Vanaf maart 2013 toert de voorstelling langs zorginstellingen voor ouderen. Dit levert een win-win situatie op, de studenten en pas afgestudeerde acteurs krijgen de broodnodige podiumervaring en dragen bovendien bij aan het welzijn van ouderen.

Interactieve voorstelling
Het stuk is qua inhoud volledig afgestemd op de doelgroep en er is veel ruimte voor interactie met het publiek. Een kookboek met grootmoeders recepten brengt twee vrienden wekelijks bij elkaar omdat ze een grote passie delen: samen koken. Ondanks dat zij alle stappen netjes volgen worden de gerechten nooit zo lekker als toen. Tijdens de zoektocht naar antwoorden komen ze tot gesprekken over de verschillen en overeenkomsten tussen de generaties. Verhalen, gedichten en liedjes wisselen elkaar af en er is veel interactie met het publiek.

Meer informatie en boeken: Caretainment.


Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«mei 2022»
madiwodovrzazo
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice 28 april 2022

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Home Instead Thuisservice Alphen aan den Rijn - Leiden (verder Home Instead) is vijf jaar geleden gestart als een organisatie binnen de ouderenzorg en heeft inmiddels meer dan 110 personeelsleden. Home Instead ondersteunt ouderen in hun wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Wij doen dat door praktische ondersteuning in het leven van alledag waarbij persoonlijke aandacht de kern is: vaste medewerkers komen op tijdstippen die door de klant bepaald worden.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten*

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten* 7 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten*

De *BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk) hebben een mooie kans voor jou. Door het vertrek van een collega zijn wij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor ons team! Als allround beleidsadviseur houd je je bezig met diverse onderwerpen binnen het team Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken. Het taakaccent ligt, op dit moment, op passend onderwijs, leerplicht, jeugdgezondheidszorg en kansrijke start (de eerste 1000 dagen van een kind). 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag 7 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Heb jij goede ideeën om de jeugdhulp in Den Haag te versterken? Lees dan verder. Binnen de beleidsafdeling Stad en Bestuur van de dienst OCW werken wij aan opgaven rond onderwijs, jeugdhulp, sport, cultuur, welzijn, zorg en volksgezondheid. Wij werken aan nieuwe beleidsinitiatieven of passen bestaand beleid aan en kiezen de instrumenten om de beleidsdoelen te realiseren. Daarbij stemmen wij veelvuldig af met in- en externe partners. Je ontwikkelt beleid voor de uitvoering van jeugdhulp, zorgt voor de implementatie daarvan en evalueert de uitwerking daarvan. Je verleent subsidies of verstrekt opdrachten aan externe partijen. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag 6 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Zorg jij als beleidsadviseur ervoor dat mensen meedoen in de maatschappij, zich goed voelen en omkijken naar anderen? 

Meer weten? Je gaat in één van de meest diverse steden van Nederland werken aan vraagstukken die bijdragen aan een stad waar mensen naar elkaar omkijken en je in de buurt terecht voor ondersteuning en hulp. In de komende periode zal ook duidelijker worden welke impact de Coronapandemie heeft op de ontwikkelingen in de stad.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven