Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Dienstencheques in huishoudelijk zorg: 228.000 banen

  • 7 januari 2014
  • Weergaves: 2228
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Dienstencheques in huishoudelijk zorg: 228.000 banen

Ineens, zo lijkt het wel, gaat het in de (huishoudelijke) zorg en dienstverlening over dienstencheques. Een model dat in België al langer wordt gebruikt. In feite een manier van een arbeidsmarktsubsidie, bedoeld om buurtdiensten en banen te stimuleren via het subsidiëren van huishoudelijke hulp. Het creëert banen en leidt tot minder zwart werk (en dus werk zonder pensioen of socale zekerheid). In de nieuwe CAO VVT, die CNV Publieke Zaak onlangs met werkgever Actiz sloot, is de afspraak gemaakt te gaan onderzoeken hoe de dienstencheque ingevoerd kan worden. In de thuiszorg en huishoudelijke verzorging (Wmo) dreigen veel banen verloren te gaan en de dienstencheque biedt werknemers zo meer kans op de arbeidsmarkt en behoud van sociale zekerheid en pensioen. Vebego, schoonmaakbedrijf en zeer actief in de thuiszorg (wmo), liet al enige maanden geleden door PWC een analyse maken.

Vakbonden
Vakbond FNV en werkgevers in de schoonmaakbranche pleiten er bij de commissie Kalsbeek voor de dienstencheque ook in Nederland in te voeren. De commissie Kalsbeek onderzoekt hoe de arbeidspositie van werksters in Nederland verbeterd kan worden. Abvakabo FNV heeft zich teruggetrokken uit de onderhandelingen voor de CAO VVT. CNV Publieke Zaak vindt het positief dat het FNV wél wachter de dienstencheque staat. CNV Publieke Zaak ondersteunt van harte het plan van vakbond FNV voor de invoering van cheques voor witte werksters.

Hoe werkt het (in België)?
Gebruikers kopen de dienstencheques tegen een gereduceerde prijs van de “issuing company”. Sinds dit jaar is de aankoopprijs van een dienstencheque vastgesteld op € 8,50 voor de eerste 400 bestelde dienstencheques en op € 9,50 voor de volgende 100 (de limiet per gebruiker is beperkt tot 500 dienstencheques per kalenderjaar). Hierover wordt geen BTW geheven. De dienstencheques fungeren als betalingsmiddel. Elk arbeidsuur kost één cheque. Het aanbod van diensten wordt verzorgd door erkende ondernemingen. De erkenning wordt verleend door de overheid na aanvraag. Werknemers ontvangen voor hun geleverde diensten dienstencheques van de gebruiker. Werknemers leveren de cheques in bij de onderneming waar ze onder contract staan. De onderneming stuurt de cheques terug naar de “issuing company” en krijgt hiervoor de volle prijs per uur (€22,04 in 2013) vergoed. Het verschil tussen de prijs voor gebruikers en de prijs die de ondernemingen ontvangen, wordt gedekt door de overheid.

Effecten voor de overheid
Er zijn Directe terugverdieneffecten zoals bespaarde werkloosheiduitkeringen en extra belastinginkomsten afkomstig van de werknemers zorgen ervoor dat ca. 40% van de investering terugvloeit naar de overheid (€656 miljoen in 2011). 5% (€87 miljoen in 2011) van de investering wordt terugverdiend omdat nieuwe ondernemingen worden opgericht of bestaande bedrijven nieuwe activiteiten ontplooien en dus vennootschapsbelasting betalen. Verder wordt er nog 20-30% terugverdiend met tweede orde indirecte effecten, zoals stijgende BTW inkomsten door de stijgende inkomsten (en daarmee consumptie) van werknemers die eerder een uitkering ontvingen of hogere loonbelastinginkomsten door toegenomen arbeidsparticipatie van de gebruikers van de diensten.

Prijzen
De prijs die aan de onderneming wordt betaald is belangrijk voor de totale kosten van het systeem voor de overheid. In België is er discussie over de juiste prijs hiervoor. De prijs moet een goede balans bieden tussen de kosten voor de overheid en een “juiste” marge voor de onderneming. Sinds het begin van het systeem in België is het tarief meerdere malen aangepast. In 2004 was het €23,56 per uur, in 2005-2006 verlaagd tot €21 per uur en een jaar later verlaagd tot €20. Sinds 2009 is het tarief geïndexeerd. De totale kosten zijn te beheersen door kwaliteitseisen maar ook te beheersen door bijvoorbeeld een limiet te stellen aan het aantal dienstencheques dat elk huishouden kan kopen per kalenderjaar.

Effect op banen
In het Vebego-PWC-rapport wordt gesteld: Met een aanname dat de prijselasticiteit voor diensten in de huishoudelijke hulp vergelijkbaar is in België en Nederland, zouden 1,3 miljoen particuliere gebruikers dienstencheques inkopen. Als wordt aangenomen dat de afname van huishoudelijke hulp per huishouden hetzelfde is als in België, betekent dit dat het stelsel rond de 228.000 banen kan omvatten en 4.100 actieve ondernemingen in de markt. Het dienstenchequessysteem zou in Nederland tot ca. 228.000 banen kunnen leiden waarvan minimaal de helft nieuwe banen zijn. Dit is meer dan bij eerdere stimuleringsmaatregelen (zoals bijvoorbeeld Melkertbanen, later IDbanen of de Regeling dienstverlening aan huis). Dit komt doordat de maatregel zich richt op stimulering van de vraag wat leidt tot additionele economische activiteit.

Op basis van de effecten in België schat PWC in dat ongeveer 78% van de investering zou kunnen terugstromen naar het overheidsbudget in de vorm van besparingen op uitkeringen en verhoogde belastinginkomsten (inkomensbelasting, vennootschapsbelasting en sociale zekerheid premies). De netto prijs per werknemer daalt tot ca. €1.900, wat in totaal uitkomt op netto uitgaven van ca. €434 miljoen

Rapport
Download het PWC-rapport dat Vebego liet opstellen over de "Waarde van dienstencheques voor Nederland" (PDF)

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«augustus 2020»
madiwodovrzazo
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
3112
Congres “Wilsonbekwaamheid” op 2 september 2020

Congres “Wilsonbekwaamheid” op 2 september 2020

Als je wilsonbekwaam bent word je vertegenwoordigd door familie of krijg je een mentor toegewezen. Deze vertegenwoordigers zijn er om te...
Lees meer
3456

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden 6 juli 2020

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

RAV HM werft Verpleegkundige Specialisten maar ook Physician assistants voor deze functie.

Ben jij als Ambulanceverpleegkundige op zoek naar een functie met veel zelfstandigheid, afwisseling en mobiliteit? Dan zoeken wij jou!

Door de toename van complexe zorgvragen van kwetsbare patiëntengroepen verandert de vraag naar ambulancezorg. En dat vraagt om nieuwe inventieve oplossingen. Zo ontwikkelen we een Zorgcoördinatiecentrum (ZCC) waarin meldingen worden getrieerd door een multidisciplinair team van zorgverleners en wordt aansluitend een inzetbehoefte bepaald.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven