Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

De landelijke Stafdag JGZ was een groot succes

 • 9 juni 2015
 • Weergaves: 1907
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
De landelijke Stafdag JGZ was een groot succes

Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West organiseerde in samenwerking met Nutricia, op 22 mei jl een gezamenlijke stafdag voor stafartsen en stafverpleegkundigen vanuit het hele land. Het thema was “Eigen kracht! Ja maar....”. Het is alweer zo’n 12 jaar geleden dat een stafdag werd georganiseerd voor stafartsen. De aanwezigen zijn blij met deze reanimatie en daarbij de verbreding van de dag voor ook de stafverpleegkundigen. De dag had als doel: verbindingen leggen op zowel inhoud als organisatie voor de JGZ, tussen en met de twee beroepsgroepen. Deze combinatie kwam mooi tot uiting in het programma. Door de combinatie van inhoud, humor, vermaak, omdenken, leren over implementeren en evalueren en workshops voor de aparte beroepsgroepen over in debat gaan en onderhandelen was het een boeiende dag en leverde het voor een ieder veel op.

Programmaonderdelen:

*   1e  1000 dagen en daarna? (Kinderdiëtist Ingrid Mimpen):
Deze presentatie ging over bewustzijn van gezondheid, voeding, marketing en jeugdigen.
Zo wordt er steeds meer bekend over smaakontwikkeling. Voeding van de moeder beïnvloedt de smaak van het vruchtwater en later de borstvoeding. Hebben wij over een aantal jaren dan ook flesvoeding met groente smaak?
Hoe weersta je voedselverleidingen? Zelfregulatiestrategieën dragen bij aan het leren weerstaan van dagelijkse verleidingen. 1 snoepmoment per dag mag!
Tip: uitgave van het Voedingscentrum “Fluitend door de chocoladefabriek”

*   Ja-maar® Omdenkclinic (www.ja-maar.nl):
Hierin werd veel energie en enthousiasme  losgemaakt door opdrachten en een heuse wedstrijd rondom omdenken. Van “Ja-maar” naar “Ja-en”. In het kort gezegd is de kern van de Ja-maar® filosofie: Bij ja-maar denken begin je bij het probleem en probeer je tot een oplossing voor dat probleem te komen. Maar als je niet oppast, zal je tussen probleem en oplossing heen en weer blijven jojo-en. Bij ja-en denken wil je het probleem niet oplossen, maar is het probleem een feit: de dingen zijn zoals ze zijn, en die kun je eenvoudig waardenvrij accepteren. Vervolgens kun je op basis van die feiten proberen nieuwe mogelijkheden te creëren.

*  Evaluatie van richtlijn implementatie (senior onderzoeker implementatie Dr. Margot Fleuren):
Deze presentatie gaf vooral een aanzet tot nadenken: Wat is een zinvolle manier voor het meten van gebruik van richtlijnen?
Professionals kunnen in de dagelijkse praktijk afwijken van de letterlijke tekst uit de richtlijnen.

 1. Soms voegen ze dingen toe die niet in de richtlijn staan. Voorbeeld: Bij de NHG-standaard miskraam deden huisartsen zwangerschapstesten in plaats van een echo, om te kijken of een vrouw nog zwanger was.
 2. Soms laten ze dingen achterwege. Voorbeeld: Bij de NVOG-richtlijn ter voorkoming van GBS infectie lieten gynaecologen geen kweek doen (was wel aanbevolen) omdat de zwangere toch zou bevallen vóórdat de kweekuitslag bekend zou zijn en een kweek daarom geen zin had.
 3. Soms voeren ze dingen anders uit dan de richtlijn beschrijft. Voorbeeld: Bij de NHG-standaard miskraam was een nagesprek aanbevolen circa zes weken na de miskraam. Verloskundigen hielden deze gesprekken, maar veel eerder dan zes weken, namelijk na 1-3 weken. Ze hielden dus wel een nagesprek, maar anders dan aanbevolen. Overigens vonden de ontwikkelaars dit zelfs een verbetering.
  In alle gevallen kan nog steeds prima in de geest van de richtlijn zijn gewerkt.

*  Onderhandelen, de basisprincipes! (zelfstandig trainer/coach Bob van Foeken):
Een onderhandeling is een proces waarmee twee personen of groepen proberen om door middel van voorstellen en tegenvoorstellen tot een overeenkomst te komen.
Keep It Short and Simple (KISS). Van advies naar verkopen.
Bij een goede voorbereiding is belangrijk: Ben jij juiste persoon? Is de ander de juiste persoon? Is het een onderhandeling of mededeling?
Vijf basisprincipes:

 1. Bepaal een doelstelling: Wat wil je ultiem bereiken?, Wat is je second best optie?, Doelstellingenladder, SMART, Deel het met medeonderhandelaars.
 2. Wat is je afkappunt? How low can you go?
 3. Ken je argumenten: Vertaal argumenten naar voordeel voor de ander.
 4. Verplaats je in de ander: Inleven is goed, inleveren minder.
 5. Voorkom tunnelvisie: Denk out of the box.

Het debat
Groep stafverpleegkundigen:
Stafverpleegkundigen geven aan dat hun functie aardig veranderd is. In het verleden werd de functie heel anders ingekleed. Het gaat nog steeds om de inhoud van het werk, de kwaliteit en om de overstijgende blik die wij hebben. De stafverpleegkundigen ervaren hun werk als leuk. Je bent continue bezig tussen inhoud en praktijk en tussen werkvloer en management. De inhoud in combinatie met het beleid en de helikopterview maakt het zo leuk. En dat maakt het afwisselend en uitdagend. Het is belangrijk om de uitvoerende verpleegkundigen in hun kracht te zetten. In veel organisaties is men bezig met het ontwikkelen van aandachtsgebieden. De stafverpleegkundigen geven aan dat het voor veel verpleegkundigen onduidelijk is wat de V&VN doet. Een van onze rollen als stafverpleegkundige is om de V&VN te promoten en het expertisegebied “Jeugdverpleegkundige” te benoemen.

Groep stafartsen:
Aan de hand van stellingen passeerden diverse thema’s de revue.
Stelling 1: Ik zit tussen “de medewerkers in het veld” en “het managementteam” in, daardoor voelt het voor mij alsof ik in een lastige positie zit. 
Tussenpositie is lastig... Ja, maar ook meerwaarde. Tandemfunctie. Verbinder in de driehoek (stafarts-medewerkers-management). Komt feitelijk niet op voor hun belangen, maar wel voor de inhoud.
Stelling 2: Mijn gevraagde en ongevraagde adviezen worden serieus genomen door het management.
Ervaring dat adviezen serieus worden genomen. Tegenwoordig meer ervaren dat er als een geheel gewerkt wordt, nu de teams gevormd zijn. Nu meer gezamenlijk maken en dragen van adviezen. Monopolie op de kennis, managers meestal veel respect daarvoor. Niet alle adviezen worden overgenomen (wel een hoog percentage) dat heeft alles te maken met de verwezenlijking van randvoorwaarden (vrnl. Financiën)
Stelling 3: De stafarts is verplicht een deel van zijn werkzaamheden in de uitvoering te doen. 
Moet je uitvoerend werken? Daar waren de ideeën heel wisselend over ongeveer 50% van de aanwezigen werkten niet in het veld . Het voordeel daarvan is dat er meer met een helikopterview gekeken kan worden. Wél wenselijk is dat je het werk wel in het verleden gedaan hebt.

Afsluiting
De dag werd afgesloten door een heldere Wrap up van de dag door voorzitter Monique van der Veen. Met enthousiasme heeft Zuidzorg zich aangeboden om de Landelijke stafdag volgend jaar te organiseren!

Karin Verheijen (Staf-/jeugdverpleegkundige) en Mascha Kamphuis (Jeugdarts KNMG, senior onderzoeker Expertise centrum) van JGZ Zuid-Holland West


Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij Jeugdgezondheidszorg JMO Den Haag

Vacature Jeugdarts bij Jeugdgezondheidszorg JMO Den Haag 8 mei 2020

Vacature Jeugdarts bij Jeugdgezondheidszorg JMO Den Haag

De jeugdhulpverlening, jeugdgezondheidszorg, maatschappelijke opvang en de WMO samengevoegd tot de nieuwe organisatie Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning (JMO). JMO is hiermee een afdeling in opbouw en heeft de verantwoordelijkheid voor het welbevinden van 120.000 opgroeiende Hagenaars en het verlenen van de juiste zorg aan 30.000 inwoners boven de 18. Ben jij die motiverende, creatieve en efficiënte arts die zich wil wijden aan de gezondheid van kinderen in een internationale en multiculturele stad? Als jeugdarts houd je de ontwikkeling van ‘jouw’ kinderen preventief in de gaten, in de breedste zin: somatisch, psychomotorisch, emotioneel en sociaal.
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts (0-12 jaar) / Basisarts bij GGD Hollands Midden

Vacature Jeugdarts (0-12 jaar) / Basisarts bij GGD Hollands Midden 23 april 2020

Vacature Jeugdarts (0-12 jaar) / Basisarts bij GGD Hollands Midden

De sector Publieke Zorg voor de Jeugd van GGD HollandsMidden staat voor preventieve zorg aan kinderen en jeugdigen in de leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar. De sector volgt de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen door gezondheidsonderzoeken, geeft voorlichting en advies en neemt deel aan zorg- en beleidsnetwerken. Om zo toegankelijk mogelijk te zijn voeren de medewerkers van  Jeugdgezondheidszorg hun werkzaamheden uit op een Centrum voor Jeugd en Gezin.
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdartsen 0-12 bij GGD Hollands Midden

Vacature Jeugdartsen 0-12 bij GGD Hollands Midden 31 maart 2020

Vacature Jeugdartsen 0-12 bij GGD Hollands Midden

De sector Publieke Zorg voor de Jeugd van GGD Hollands Midden staat voor preventieve zorg aan kinderen en jeugdigen in de leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar. De sector volgt de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen door gezondheidsonderzoeken, geeft voorlichting en advies en neemt deel aan zorg- en beleidsnetwerken. Om zo toegankelijk mogelijk te zijn voeren de medewerkers van  Jeugdgezondheidszorg hun werkzaamheden uit op een Centrum voor Jeugd en Gezin. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij GGD Brabant-Zuidoost

Vacature Jeugdarts bij GGD Brabant-Zuidoost 31 maart 2020

Vacature Jeugdarts bij GGD Brabant-Zuidoost

Talent gezocht!

De GGD Brabant Zuidoost is verantwoordelijk voor de Publieke Gezondheid en Ambulancezorg van 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant en we zijn volop in beweging. Je leest meer over onze ambities in het meerjarig beleidsplan

Als je je uitgedaagd voelt nodigen we je van harte uit te solliciteren.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts 0-18 bij Volksgezondheid Utrecht

Vacature Jeugdarts 0-18 bij Volksgezondheid Utrecht 4 maart 2020

Vacature Jeugdarts 0-18 bij Volksgezondheid Utrecht

Gemeente Utrecht is voor de afdeling JGZ doorlopend op zoek naar Jeugdartsen

Je bent werkzaam binnen de doelgroep 0-4 jaar (op de consultatiebureaus) of 4-18 jaar. Binnen de doelgroep 4-18 kun je kiezen tussen de deelgebieden Basisonderwijs, Voortgezet onderwijs en Speciaal onderwijs.JGZ helpt kinderen van 0 tot 18 jaar gezond en veilig opgroeien in de stad. Met name jonge kinderen, en kinderen in kwetsbare situaties – daar begint de extra zorg al tijdens de zwangerschap. Samen met ouders kijken we naar hun betekenisvolle rol bij de ontwikkeling van hun kind en de dagelijkse vragen rond opvoeden en opgroeien. Daarnaast sporen we gezondheidsproblemen op, voorkomen en verwijzen naar de beste vorm van hulpverlening en zorg. De JGZ heeft een belangrijke preventieve functie. Binnen JGZ werken ruim 160 medewerkers, waaronder jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, teamassistenten, screeners en logopedisten.

Vacature is open, sollicitanten welkom

GGD Twente zoekt meerdere JEUGDARTSEN of ANIOS (basisartsen) Jeugdgezondheid

GGD Twente zoekt meerdere JEUGDARTSEN of ANIOS (basisartsen) Jeugdgezondheid 3 maart 2020

GGD Twente zoekt meerdere JEUGDARTSEN of ANIOS (basisartsen) Jeugdgezondheid

De jeugd gezond houden! Daar wil jij je als professional voor inzetten. Jouw adequate optreden valt op. Je weet snel de vereiste informatie te vinden om vervolgens ook toe te passen. Door preventie, vroeg signaleren, adviseren en behandelen zorg jij ervoor dat ouders en kinderen vanaf het eerste contactmoment in hun eigen kracht worden gezet. Door met een brede blik naar een kind te kijken, maak jij het verschil.
Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Agenda Jeugd

«juni 2020»
madiwodovrzazo
25262728293031
123
Jaarlijks Congres Slaapproblemen bij jonge kinderen - 2e editie

Jaarlijks Congres Slaapproblemen bij jonge kinderen - 2e editie

Op woensdag 3 juni 2020 vindt het jaarlijks congres over slaapproblemen bij jonge kinderen plaats in Utrecht. Slecht slapen is niet goed voor de ontwikkeling van het kind, maar is evenmin bevorderlijk voor de ouder-kindrelatie. Ouders lijken soms wel continue met een jetlag te leven. Hierdoor kunnen ze nauwelijks meer sensitief op hun kind reageren. De strijd en de problemen die hierdoor ontstaan kunnen zeer hardnekkig en moeilijk te beïnvloeden zijn.  Welke hulp kunnen zorgprofessionals bieden aan ouders van baby’s, peuters en kleuters die worstelen met in- en doorslapen? Wanneer moeten ze doorverwijzen naar specialisten? Hoe kunnen ze ouders, die zelf al zo moe zijn, op een goede manier begeleiden? Tijdens de 2e editie van het congres ‘slaapproblemen bij jonge kinderen’ komen deze aspecten aan bod. Het congres, dat plaatsvindt in de Jaarbeurs te Utrecht, bestaat uit drie plenaire lezingen en vier deelsessies.
Lees meer
4
Jaarlijks Congres Conflictscheidingen - 3e editie

Jaarlijks Congres Conflictscheidingen - 3e editie

Op donderdag 4 juni 2020 vindt het jaarlijks congres over conflictscheidingen plaats in Utrecht.

Soms wordt een scheiding als een eindpunt van de vorige relatie gezien en als de start van iets nieuws. Maar wanneer er kinderen in het spel zijn, dan is de werkelijkheid anders. Je moet dan op de één of andere manier toch met elkaar de afstemming kunnen zoeken over die dingen die de kinderen aangaan.   In deze derde editie van het congres conflictscheidingen wordt deze problematiek vanuit verschillende perspectieven benaderd.  Wat weten we uit wetenschappelijk onderzoek en welke praktijkkennis is van belang? Hoe verantwoord om te gaan met het begrip PASS in het kader van ouderverstoting? Hoe om te gaan met wetgeving wanneer het gaat om goed genoeg ouderschap? Hoe om te gaan met complexe scheidingsproblematiek als gevolg van psychiatrische ziektebeelden? Wat betekent het voor een kind om permanent te pendelen tussen twee ouders? Op welke manier kun je in gesprek gaan met ouders met een LVB als het gaat om echtscheiding? En hoe ga je om met geweld binnen partnerrelaties en de schade die kinderen hierdoor kunnen oplopen?  Deze en andere vragen staan centraal in het congres over conflictscheidingen.
Lees meer
567
891011
Congres Omgaan met regels in de praktijk

Congres Omgaan met regels in de praktijk

Op donderdag 11 juni 2020 vindt het congres over omgaan met regels in de praktijk plaats in Utrecht. Hoe kun je het maximale voor je cliënt / leerling voor elkaar krijgen, zonder daarbij over de grenzen van de regels heen te gaan? Hoe zorg je dat je enerzijds niets verweten kan worden en anderzijds dat je je werk goed doet? Hoe neem je beslissingen in ingewikkelde situaties zonder je door angst voor de (juridische) gevolgen te laten leiden? Hoe gebruik je de regels in het voordeel van jezelf en je cliënt / leerling?
Lees meer
121314
15161718
Jaarlijks Congres Overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners

Jaarlijks Congres Overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners

Op donderdag 18 juni 2020 vindt het jaarlijks congres over overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners plaats in Eindhoven.

Onderzoek laat zien dat overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners de laatste jaren hand over hand toeneemt. Wanneer jonge mensen met meer druk te maken krijgen dan ze aankunnen, liggen overvraging, stress en burn-out op de loer. De lat ligt vaak hoog wanneer het gaat om verwachtingen vanuit de omgeving. De werkdruk op school is aanzienlijk en daarbij ervaren ze in veel gevallen ook nog sociale druk om altijd bereikbaar te zijn vanuit social media en online games.  
Lees meer
192021
22232425262728
293012345

Komende activiteiten Events RSS

*** Bekijk de volledige Agenda Jeugd ***

Hulp bij vacatures

Laat Captise jouw (jeugd)vacatures ook verspreiden naar meer dan 20.000 jeugdprofessionals. We zetten diverse podia en kanalen in, waaronder een tweewekelijkse JGZ-nieuwsbrief (meer dan 6.500 abonnees). Wil je informatie over verdere mogelijkheden om je vacature te vervullen? Neem contact op met Captise per e-mail (o.v.v. informatie vacatures.JGZ) of meld je vacature online aan

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van actuele, geplaatste, vacatures? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse JGZ-Nieuwsbrief.

Eerdere vacatures (niet meer actueel)

 • Vacature Medewerker Basisteam CJG De Bilt
 • Jeugdverpleegkundigen 0-4 Volksgezondheid Utrecht
 • Vertrouwensartsen Veilig Thuis IJsselland
 • Vertrouwensarts Veilig Thuis Drenthe
 • Vacature Vertrouwensarts Sociaal Crisis Plan Aruba
 • Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners
 • Teammanager Publieke Gezondheid Gelderland-Midden
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundige SAG Amsterdam
 • Manager Jeugdgezondheidszorg Vérian
 • Arts of Jeugdarts CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdarts Zorgboog
 • Jeugdarts op St Maarten
 • Strategisch Beleidsontwikkelaar GGD Limburg Noord
 • Teamcoördinator CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdverpleegkundigen 4-18 Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundige GGD Haaglanden
 • Stafarts bij ZuidZorg en Zorgboog
 • Teammanager Jeugd bij Volksgezondheid Utrecht
 • Stafarts bij MeanderGroep
 • Jeugdartsen Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdarts STMR
 • Centraal adviserend arts bij Kind en Gezin Brussel
 • Jeugdverpleegkundige Voorzorg bij Volksgezondheid Utrecht
 • Verpleegkundigen ADO bij GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundigen Rivas Zorggroep
 • Sociaal verpleegkundigen GGD Regio Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdartsen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdarts bij JGZ Kennemerland
 • Verpleegkundige JGZ 0-19 bij JGZ ZHW
 • Verpleegkundig specialist voor JeugdGGZ
 • 2 artsen JGZ 0-4 bij GGD Groningen
 • Teammanagers JGZ
 • Psychiater voor JeugdGGZ
 • Jeugdartsen 0-19 bij GGD Twente
 • Senior adviseur bij Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
 • CJG-manager in Midden Delfland
 • Vertrouwensarts Bureau Jeugdzorg Noord-Holland
 • Manager JGZ bij GGD Hollands-Midden
 • Jeugdarts bij GGD Drenthe