Elke ouder weet wel dat water gevaarlijk is voor hun jonge kind. Maar wat veel ouders niet weten, is dat kinderen geluidloos en snel kunnen verdrinken. Al in een laagje van 10 cm diep. Voorlichting gericht op ouders van jonge kinderen is dan ook belangrijk om ze te wijzen op de risico’s. Help jij mee om de boodschap te verspreiden?
Afgelopen tien jaar verdronken er in Nederland jaarlijks gemiddeld 78 kinderen, één op de zes kinderen overlijdt aan de gevolgen. Onder de vijf jaar lopen ze het meeste risico op een verdrinking, en dan met name kinderen van 1 en 2 jaar oud. Dit gebeurt meestal in en om huis, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje, een vijver of in bad. Opvallend vaak waren de ouders op het moment van verdrinking even niet in de buurt van hun kind. Veel ouders denken dat een kind gaat spartelen en schreeuwen als het kopje onder gaat, maar dat gebeurt niet. Ze zakken geluidloos onder water.
Campagne voor ouders van start
Vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid ontwikkelde VeiligheidNL speciale voorlichting om ouders van jonge kinderen meer bewust maken van dit risico. Deze voorlichting brengen we voor het begin van de zomer bij ouders onder de aandacht met de campagne ‘Kopje onder gaat geluidloos en snel’. De online campagne loopt in mei en juni.
VIDEO
Adviseer De 4 van Veilig in en om water
Op basis van nieuwe inzichten hebben we ‘de 4 van Veilig in en om water’ opgesteld. Dit zijn de vier belangrijkste adviezen om verdrinking bij jonge kinderen te voorkomen.
De 4 van Veilig in en om water
Als ouders in de buurt zijn van water (zoals een zwembadje, badkuip of vijver), dan…
- zorgen ze dat ze hun kind altijd kunnen zien
- laten zij zich nergens door afleiden, bijvoorbeeld door hun smartphone of boek
- blijven ze bij een kind onder 3 jaar zo dichtbij dat ze het kind kunnen aanraken
- lopen ze nooit even weg bij hun kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat
Help jij mee om verdrinking bij jonge kinderen te voorkomen? Deel de boodschap dan met ouders. Wijs ze op onze voorlichting, of de plaats boodschap op jouw website of social mediakanalen.
Naar de voorlichting voor JGZ
Naar de voorlichting voor ouders