De Stichting Voor Werkende Ouders bracht voor het tweede jaar een Staat van het Gezin uit, de jaarlijkse peiling naar het welbevinden van gezinnen in Nederland. Nederland als ‘gezinsvriendelijk’ land krijgt (maar) een 6,6. Ouders voelen zich alleen staan. 82% vindt dat er in de politiek te weinig aandacht is voor gezinsbeleid en een meerderheid (60%) ziet zelfs geen enkele relatie tussen gezin en politiek. Ouders geven Nederland een 4,6 op het gebied van solidariteit. Wat betreft voorzieningen vinden ouders kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, speelplaatsen voor kinderen het beste geregeld. Opvallend is dat kinderopvang vorig jaar op plek 6 stond van wat er beter kon, maar dit jaar de ranglijst aanvoert van wat er beter kan. Ouders noemen vooral de prijs en personeelstekorten. Op de vraag waar ze naartoe gaan voor hulp staan "familile/vrienden" bovenaan, gevolgd door huisarts, consultatiebureau, maatschappelijk werk.
Vaders en moeders worstelen met ouderschap en opvoeding, met hun werk, financiën, gezin en zorg verdeling. Hen wordt de maat genomen. De voorzieningen lijken er te zijn, maar zijn tegelijkertijd onvoldoende, te duur of zelfs (lokaal) afwezig.
Opvallend is dat ouders dit jaar zich nog meer aandacht willen hebben voor ouderschap (85%) en opvoeden (82%). In 2022 was dit respectievelijk nog 79% en 73%.
Staat van het Gezin 2023
Het jaarlijkse onderzoek naar het welbevinden van gezinnen in Nederland, de Staat van het Gezin 2023, is een initiatief van Stichting Voor Werkende Ouders, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, magazine WIJ en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.
Directeur NCJ
Igor Ivakic, directeur van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid onderschrijft het belang van de resultaten: “We moeten eerlijk zijn: we hebben de solidariteit van de samenleving te lang op het spel gezet. We hebben te veel gevraagd. We kunnen nu niet langer meer wachten en moeten simpelweg aan de bak voor gezinnen. Dat begint met luisteren. Luisteren naar hun zorgen en hun onzekerheid. Luisteren naar de kinderen. Luisteren naar regionale verschillen. Luisteren in de politiek, op de werkvloer, bij de professional aan het bureau en bij de bakker op de hoek.”
Internationale Dag van het Gezin
Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. In Nederland niet iets waar we erg bij stil staan, laat staan dat het gevierd wordt. Ons omringende landen besteden veel aandacht aan gezinnen. Duitsland, Oostenrijk en België hebben bijvoorbeeld een minister van Gezin. België kent al ruim 100 jaar een Gezinsbond. Zij praten mee over landelijk gezinsbeleid maar ook lokaal over het aanleggen van een fietspad in verband met de veiligheid van kinderen. Ter vergelijking: De laatste gezinsvisie in Nederland stamt uit 2008.
Bron: St voor werkende ouders
Photo by Alexey Bocharov on Unsplash