Een baby kan op meerdere manieren essentiële bacteriën van zijn of haar moeder ontvangen tijdens of direct na de geboorte. Als dat op één manier minder goed lukt, bijvoorbeeld als het kind via een keizersnede ter wereld komt, kunnen bacteriën op een andere manier alsnog bij de baby komen, stelt het UMC Utrecht op basis van onderzoek. Daardoor geldt dat alle baby’s essentiële bacteriën ontvangen van hun moeder tijdens de geboorte en direct daarna. Ook bij een keizersnede kan het via vv erschillende routes zoals de darmen en borstvoeding. Een van de onderzoekers is Wouter de Steenhuijsen Piters, arts-onderzoeker en datawetenschapper aan het UMC Utrecht. Het team onderzocht 120 Nederlandse moeders en pasgeboren baby's. Van de baby's verzamelde het team monsters van het huid-, neus-, speeksel- en darmmicrobioom twee uur na geboorte en vervolgens toen ze één dag, één week, twee weken en één maand oud waren. Het team verzamelde ook zes verschillende soorten microbioommonsters van de moeders: huid, moedermelk, neus, keel, ontlasting en vagina. Als een van de routes geblokkeerd is, dan kan overdracht van microben naar het kind nog steeds via andere routes plaatsvinden. Daardoor is altijd ongeveer 58 procent van het microbioom van een baby afkomstig van de moeder. Borstvoeding wordt nog belangrijker voor kinderen die via een keizersnede worden geboren.
Niet altijd hetzelfde
De overdacht van microbiële gemeenschappen van moeder naar zuigeling was echter niet voor elke route hetzelfde: via een keizersnede geboren baby's ontvingen minder microben van het vaginale en fecale microbioom van hun moeder, maar kregen - kennelijk ter compensatie - meer microben van de moedermelk. Desondanks is niet uitgesloten dat kinderen die via een keizersnede geboren worden nog altijd essentiële microben missen.
Borstvoeding nog belangrijker na keizersnede
"Microbioomoverdracht en -ontwikkeling zijn zo belangrijk dat de evolutie ervoor heeft gezorgd dat die microben op de een of andere manier van moeder op kind worden overgedragen," zegt eerste auteur Debby Bogaert, en hoogleraar aan de Universiteit van Edinburgh. "Borstvoeding wordt nog belangrijker voor kinderen die via een keizersnede worden geboren en die daardoor geen darm- en vaginale microben van hun moeder krijgen." De Steenhuijsen Piters voegt toe: "Het is een slim systeem, en het is vanuit evolutionair perspectief logisch dat dit soort routes voor microbioomoverdracht in overvloed aanwezig is om ervoor te zorgen dat het kind het leven kan beginnen met de juiste ‘starter kit’”.
Gezondheid op lange termijn
Nu wil het team meer weten welke andere invloeden er mogelijk zijn op de ontwikkeling van het microbioom van zuigelingen. Uiteindelijk willen de onderzoekers begrijpen hoe de ontwikkeling van het microbioom bij zuigelingen zich verhoudt tot de gezondheid op lange termijn. "We willen onderzoeken of vroege microbioomontwikkeling, beïnvloed door de moeder, niet alleen het infectierisico op korte termijn in het eerste levensjaar beïnvloedt, zoals onze eerdere studies lieten zien, maar ook de gezondheid op langere termijn, met name bij allergieën en astma," zegt Bogaert. "In de toekomst kunnen we deze kennis misschien gebruiken om gezondheidsproblemen te helpen voorkomen, diagnosticeren of te behandelen."
Publicatie
Bogaert D, Beveren GJ van, Koff EM de, Lusarreta Parga P, Balcazar Lopez CE, Koppensteiner L, Clerc M, Hasrat R, Arp K, Chu MLJN, Groot PCM de, Sanders EAM, Houten MA van, Steenhuijsen Piters WAA de. Mother-infant microbiota transmission and infant microbiota development across multiple body sites. Cell Host & Microbe, 2023;31:1-14
Bron & Afbeelding: UMC Utrecht