Zaterdag 9 juli is de eerste Suikermaxdag van 2022. Nederlandse kinderen tussen 4-8 jaar oud hebben op deze dag gemiddeld hun suikerlimiet voor een heel jaar al gehaald. Ze hebben nu al hun totale suikerinname voor het hele jaar op, met nog bijna een half jaar te gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert, maximaal 10% van de dagelijkse energie-inname (calorieën) uit vrije suikers te laten bestaan. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in fruit, groente en zuivel zitten vallen niet onder vrije suikers. Kinderen van 4-8 jaar zitten in Nederland gemiddeld op 19,5%, bijna het dubbele! Ze krijgen dagelijks twee keer zoveel suiker binnen als wordt aanbevolen. Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar het suikeroverschot vandaan komt. Het is de vierde keer dat foodwatch Suikermaxdag uitroept.
Bewerkte producten die we kopen in de supermarkt omdat ze handig, snel of lekker zijn zitten vaak boordevol suiker. Zelfs producten die gepresenteerd worden als 'gezond', of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker.
Alle leeftijdsgroepen
Bijna alle leeftijdsgroepen - met uitzondering van volwassenen boven de 71 jaar - hebben hun Suikermaxdag eerder in het jaar liggen dan zou moeten. De eerstvolgende groepen die aan hun limiet zitten zijn kinderen van 9-13 jaar (op 26 juli), daarna volgen kinderen van 1-3 jaar (10 augustus) en dan jongeren van 14-18 jaar (14 augustus).
Met de Suikermaxdag wil voedselwaakhond foodwatch aandacht vragen voor de overconsumptie van suiker in Nederland. Het is de vierde keer dat foodwatch Suikermaxdag uitroept. De dag is opgezet naar analogie van het internationaal bekende ‘Earth Overshoot Day’.
Supermaxdagen
Kinderen tussen 9 en 13 jaar oud gaan gemiddeld op 26 juli over het maximum heen. Alleen ouderen eten minder suiker dan het geadviseerde maximum.
Dit waren de Suikermaxdagen voor 2021.
Kinderen 1-3 jaar 10/aug
Kinderen 4-8 jaar 9/jul
Kinderen 9-13 jaar 26/jul
Kinderen 14-18 jaar 14/aug
Volwassenen 19-30 jaar 14/sep
Volwassenen 31-50 jaar 3/nov
Volwassenen 51-70 jaar 23/dec
Volwassenen 71-79 jaar Onder WHO norm
(bron: foodwatch, Issuekalender.nl)
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash