De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen stuurde de Tweede Kamer 23 mei j.l. een brief over opname van vaccinatie tegen het rotavirus. Hij wil die vaccinatie tegen het rotavirus voorlopig niet aanbieden binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De Gezondheidsraad adviseerde eerder om rotavirusvaccinatie op te nemen in het RVP. Van Rooijen's voorganger gaf aan daar positief tegenover te staan maar een besluit hierover aan een volgend kabinet te laten. Hij merkte daarbij verder op dat de kosteneffectiviteit van algemene vaccinatie volgens de Gezondheidsraad nog ongunstig is en dat er nog geen dekking is voor deze extra investering. Van Ooijen heeft geen financiële dekking beschikbaar, zo meldt hij de Kamer (brief 23-5), om die gratis aan te bieden aan alle zuigelingen. Wel blijft het mogelijk voor ouders, die dat willen, om hun kind(eren) op eigen kosten (138 euro) tegen rotavirus te laten vaccineren. Het vaccin is op recept verkrijgbaar bij de huisarts en sommige GGD’en en vaccinatiecentra. Kinder- en Jeugdartsen vinden dit onbegrijpelijk. Een ‘onbegrijpelijke’ en ‘betreurenswaardige’ beslissing, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Ook Patricia Bruijning, kinderarts-epidemioloog in het UMC Utrecht, spreekt van ‘een compleet verkeerd besluit’. ‘Je voorkomt met vaccinatie veel ziekenhuisopnamen en enkele sterfgevallen." Dat de prijs van vaccinatie te hoog is, wil er bij Bruijning niet in. Door het besluit van de staatssecretaris zijn nu wéér de mensen die zich een vaccin niet kunnen veroorloven de dupe’, zegt, in De Volkskrant, een woordvoerder van de AJN, de wetenschappelijk vereniging van jeugdartsen.
Rotavirus
Rotavirusinfectie kan gastro-enteritis veroorzaken die vooral bij jonge zuigelingen tot ernstige dehydratie kan leiden. Sinds 2006 is er een effectief oraal vaccin beschikbaar voor jonge zuigelingen. Dit vaccin is in Nederland geregistreerd, maar (nog) niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
Een infectie met het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan maag en darmen. Vooral jonge kinderen tussen 6 en 24 maanden zijn kwetsbaar voor het rotavirus. Dat geldt vooral voor kinderen uit risicogroepen. Zij kunnen ernstige uitdrogingsverschijnselen krijgen door hevige diarree en braken.
Rotavirus is een virus dat een infectie van het maag-darm stelsel veroorzaakt met klachten van braken, diarree en koorts. De infectie kan op alle leeftijden optreden, maar verloopt over het algemeen ernstiger bij zeer jonge kinderen (onder de 2 jaar) en ouderen. Het virus is zeer besmettelijk en wordt voornamelijk in de wintermaanden en het vroege voorjaar gezien. In Nederland worden er elk jaar naar schatting 2.589 - 4.707 kinderenhoog tot 5 jaar kort opgenomen in het ziekenhuis vanwege een rotavirusinfectie met een piek in de leeftijdscategorie tussen de 6 maanden en 2 jaar.
De behandeling van een rotavirusgastro-enteritis is symptomatisch en bestaat uit rehydratie. Er is geen effectief medicijn tegen het rotavirus (RIVM).
(bron: VWS, Volkskrant, RIVM, e.a.)