“Wij zijn zwanger.” Het is een uitspraak die je weleens hoort in de volksmond. De één vindt het schattig, de ander gruwelijk, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Dat toont een nieuwe studie van onderzoekster en diëtiste Vickà Versele (Universiteit Leuven): zowel mama’s als papa’s komen tijdens de zwangerschap kilo’s bij die ze niet zo makkelijk kwijtraken. Versele volgde jonge koppels die voor het eerst in verwachting waren, van het begin van de zwangerschap tot een half jaar na de bevalling. Ze voerde ook groepsgesprekken met een kersverse mama’s en papa’s. De eerste extra kilo’s tikken al aan tijdens de zwangerschap. ij mannen is er vooral een praktische factor, zegt Versele: “De aanwezigheid van specifiek voedsel en snackgedrag, gekopieerd van de partner. Of later, wanneer de vrouw vermoeid is en moeilijker kan sporten, zal ook de man zijn loopschoenen sneller laten staan en mee in de zetel kruipen.
Positieve invloed
Een belangrijke nuance: de invloed kan eveneens in de positieve richting gaan. “Wanneer een zwangere vrouw focust op gezond eten en voldoende beweging, dan doet de man óók vaak mee. Bovendien zien we dat een deel van de mannen juist gezonder eet, volledig los van wat hun vriendin doet. Zij zijn namelijk bezorgd om hun levensstijl.
Mogelijke oplossingen
Hoe dan ook blijft het na de bevalling een uitdaging om de hardnekkige zwangerschapskilo’s kwijt te spelen. “De vermoeidheid weegt door, het is moeilijker om gezonde maaltijden of sportsessies in te plannen... En de baby krijgt de allerhoogste prioriteit. Steun vanuit de omgeving kan dus een wereld van verschil maken, meent de diëtist. Het lijkt de onderzoekster tevens een goed idee om het vaderschapsverlof uit te breiden, zodat taken tussen ouders beter verdeeld worden en het makkelijker wordt om de tijd te nemen om gezond te koken of te sporten. Verder, aldus Versele: vaders voelen zich amper aangesproken door de gynaecoloog of door andere zorgverleners”, zegt Versele. “We moeten dus streven naar een nieuwe aanpak, eentje die gericht is op het koppel in plaats van enkel op de mama. En verder, apps en brochures over het ouderschap hebben dikwijls een vrouwelijk design. Mannen willen die info lezen.
bron: HLN, AD
Foto door Laura Garcia via Pexels