Veel ouders maken zich zorgen over de invloed van de coronacrisis op de ontwikkeling van hun thuiswonende kinderen. Het gaat om maar liefst 62% van de ouders, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Terre des Hommes. Voor het onderzoek zijn Nederlandse ouders met thuiswonende kinderen tot 18 jaar bevraagd*. 62,3% van hen maakt zich in enige mate zorgen over de impact van de coronacrisis op hun eigen kinderen. De grootste specifieke zorg van de Nederlandse ouders gaat over het oplopen van een onderwijsachterstand (58,8%), gevolgd door het (te) veel tijd besteden achter een beeldscherm (44,8%). Ouders vrezen voor een sociaal isolement van hun kind.
Een andere belangrijke uitkomst is dat ruim vier op de tien ouders (43,1%) bezorgd zijn dat hun kinderen steeds minder sociale contacten hebben en dat daarmee ook hun sociale vaardigheden afnemen. “Mijn eigen dochter is zelf bijna in een isolement terechtgekomen zonder de structuur van de school. Onder onze neus. Ze is 10 kg afgevallen. Gelukkig waren we er op tijd bij”, aldus een van de respondenten.
Kwetsbare kinderen in Nederland
De zorgen van de ondervraagde ouders over de invloed van de coronacrisis op kwetsbare kinderen in Nederland zijn groter dan die over hun eigen kinderen. Maar liefst negen op de tien (89,5%) van de ondervraagden hebben aangegeven zich hierover heel veel (23,8%), zich redelijk veel (42,3%) of zich een beetje zorgen te maken (23,4%). Een tiende (10,5%) van de ondervraagde ouders maakt zich niet echt of helemaal geen zorgen.
Ik ben bang dat zij meer te maken hebben met huiselijk geweld en meer achter blijven in hun ontwikkeling omdat ouders niet in staat zijn om hen te helpen met schoolwerk.”
Groter risico op kinderuitbuiting wereldwijd
Het onderzoek toont dat door de coronacrisis bij ouders grote zorgen leven over het welzijn van kinderen. Zowel die van henzelf als kinderen elders in Nederland of wereldwijd. Het bevestigt bovendien het belang om kwetsbare kinderen te allen tijde in het oog te houden. Vorige week luidde wij de noodklok: miljoenen kwetsbare kinderen raken door de coronacrisis en de sluiting van scholen uit beeld. Zij lopen een groter risico op uitbuiting door toename van kinderarbeid, seksueel misbruik, kindhuwelijken en kinderhandel.