Onderzoekers van onder meer de Hogeschool Utrecht, kinderfysiotherapeuten, ouders en studenten ontwikkelden samen een videoapp waarmee zij de ontwikkeling van baby's op een slimme manier kunnen volgen. In samenwerking met verschillende vakgebieden binnen Hogeschool Utrecht ontwikkelden kinderfysiotherapeut Jacqueline Nuysink en haar onderzoeksgroep een app die videoregistratie van je baby en diens motoriek thuis mogelijk maakt: GodivAPP. GODIVA staat voor Gross mOtor Development of Infants (using home-Video registration with the Alberta Infant Motor Scale). De Alberta Infant Motor Scale (AIMS) is een testinstrument om op een valide en betrouwbare manier de motorische ontwikkeling van een kind te beoordelen. De app geeft ouders de precieze instructies voor het filmen en slaat het beeldmateriaal op een veilige manier op. Het levert enorm veel data op, in tegenstelling tot standaard testen.
Kinderfysiotherapeut
Baby’s krijgen regelmatige check-ups bij het consultatiebureau. Als er vragen rijzen bij de motorische ontwikkeling, dan komt de kinderfysiotherapeut in beeld. Met de techniek en apps van nu is van alles op afstand mogelijk. Baby’s kunnen dus ook thuis gemonitord worden. In een veilige omgeving en stressvrij, met betrouwbaardere diagnoses als gevolg. Al het beeldmateriaal, opgeslagen in de GodivAPP, bevat waardevolle informatie over de motoriek van baby’s.
Een bezoek aan de kinderfysiotherapeut normaliter voor ouders en kind een behoorlijk omslachtige onderneming zijn. Zeker als er meerdere vervolgbezoeken uit voortvloeien betekent zo’n traject een flinke investering in tijd en geld.
De belangrijkste voordelen
Wanneer je als ouder de motoriek van je baby zelf kunt monitoren, kan het aantal bezoeken aan de fysiotherapeut afnemen. Dat levert een aantal belangrijke voordelen op.
- Tijdbesparing
Thuis filmen, over een langere periode, in plaats van voor elk onderzoek kort naar de therapeut, levert tijdsbesparing op voor ouders en de therapeut.
- Minder stress bij baby’s
De baby is meer ontspannen en beweegt natuurlijker dan in een onbekende situatie. Gevolg? Veel representatiever beweeggedrag dan op de behandeltafel.
- Valide diagnose
Er zijn meer toetsmomenten dan slechts één momentopname. Samen met natuurlijker beweeggedrag kan een meer valide diagnose worden gesteld.
- Minder overbehandeling
Bij een meer valide diagnose neemt de kans of onnodig en onjuist behandelen af. Ouders worden hierdoor ook niet onterecht ongerust gemaakt.
Toekomst
Waartoe leiden deze technologische ontwikkelingen in de zorg? Is het nog nodig om een op een met een therapeut af te spreken? Of chatten we in de toekomst misschien wel met een medische bot…
(bron Hogeschool Utrecht)