Nieuws

Vaker longproblemen bij kind na psychische klachten in zwangerschap

  • 19 oktober 2020
  • Weergaves: 162
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
Vaker longproblemen bij kind na psychische klachten in zwangerschap

Psychische klachten van de moeder tijdens de zwangerschap bleken samen te hangen met een 1,5 tot bijna 2 keer verhoogd risico op astma bij het kind (op 10-jarige leeftijd). Met name depressieve gevoelens waren gerelateerd aan een iets lagere longfunctie bij het kind. De onderzoekers van GenerationR hielden daarbij onder andere rekening met de leeftijd van de moeder, roken tijdens de zwangerschap en huisdieren. Er was geen verband tussen psychische klachten bij de vader en latere longproblemen bij het kind. 

GenerationR
De wetenschappers bestudeerden de gegevens van ruim 4200 kinderen. Deze kinderen doen mee aan Generation R : een langlopend onderzoek naar de gezondheid van Rotterdamse kinderen. 

Vader geen factor
De vraag is: heeft deze relatie mogelijk een biologische oorzaak of spelen andere factoren mee, zoals gedrag en leefomgeving? Om die vraag te beantwoorden keken de onderzoekers naar psychische klachten bij de vader tijdens de zwangerschap. Vader en moeder zitten immers vaak in dezelfde sociale omgeving, met het enige verschil dat de vader het kind niet draagt. Echter vonden de onderzoekers geen verband tussen psychische klachten bij de vader en latere longproblemen bij het kind. ‘Dat geeft ons het idee dat er in de baarmoeder iets gebeurt dat de longontwikkeling van het kind kan verstoren’, aldus kinderlongarts en epidemioloog Liesbeth Duijts van het Erasmus MC. Zij leidde het onderzoek samen met promovendus Evelien van Meel.

Stresshormoon?
Duijts en haar collega’s speculeren dat psychische klachten bij de moeder mogelijk zorgen voor extra aanmaak van stresshormoon. Dit kan schadelijk zijn voor de longontwikkeling van het kind. ‘Dat is een van de mogelijke verklaringen, maar toekomstig onderzoek moet uitwijzen of het echt zo werkt. 

bron: ErasmusMC 19-10
 

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdverpleegkundigen 0-4 jaar flexpool bij GGD Hollands Midden

Vacature Jeugdverpleegkundigen 0-4 jaar flexpool bij GGD Hollands Midden 24 november 2020

Vacature Jeugdverpleegkundigen 0-4 jaar flexpool bij GGD Hollands Midden

Heb je de ambitie om in de Jeugdgezondheidszorg te werken en contacten te onderhouden met zorginstanties?

En ben jij de verpleegkundige die het leuk vindt om met kinderen en hun ouders om te gaan en houd je van afwisseling?

Dan biedt werken in de flexpool van de GGD Hollands Midden veel variatie en is de ideale mogelijkheid om veel van onze locaties te leren kennen!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts of Basisarts bij GGD IJsselland

Vacature Jeugdarts of Basisarts bij GGD IJsselland 19 november 2020

Vacature Jeugdarts of Basisarts bij GGD IJsselland

Vind jij het belangrijk dat kinderen gezond kunnen opgroeien? GGD IJsselland, actief in 11 gemeenten in de regio IJsselland, met een hoofdvestiging in Zwolle, gaat graag in gesprek met kandidaten die bij willen dragen aan de publieke gezondheidszorg. Wij vinden dat alle kinderen het recht hebben om gezond en veilig op te groeien tot evenwichtige volwassenen. Daarom zijn wij van geboorte tot volwassenheid dichtbij.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Basisarts of Jeugdarts bij TWB Jeugdgezondheidszorg

Vacature Basisarts of Jeugdarts bij TWB Jeugdgezondheidszorg 12 november 2020

Vacature Basisarts of Jeugdarts bij TWB Jeugdgezondheidszorg

Voor het consultatiebureau van TWB, Thuiszorg met Aandacht, zoeken wij voor het hele werkgebied van TWB een enthousiaste Basisarts of Jeugdarts. Als Basisarts of Jeugdarts bij TWB Jeugdgezondheidszorg ben je verantwoordelijk voor de bevordering van een veilige en gezonde ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar (in de nabije toekomst ook 0-12 jaar) vanuit sociaal medisch perspectief. 

Volg je hart en maak het verschil als Basisarts of Jeugdarts bij TWB Jeugdgezondheidszorg! 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige uitbraakteams Covid-19 bij GGD Haaglanden

Vacature Verpleegkundige uitbraakteams Covid-19 bij GGD Haaglanden 5 november 2020

Vacature Verpleegkundige uitbraakteams Covid-19 bij GGD Haaglanden

Heb jij een medische achtergrond als verpleegkundige en wil jij ook een bijdrage leveren tijdens de Corona crisis? Meer weten? Lees verder!

Spreekt dit jou aan?Ben je op zoek naar een tijdelijke en afwisselende baan en sta je te trappelen om jouw steentje bij te dragen tijdens de huidige Corona crisis? 
Heb jij een medische achtergrond als verpleegkundige? En ben je minimaal 24 uur beschikbaar? 

Zoek niet verder en solliciteer als sociaal verpleegkundige in de coronasector bij de GGD.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden 5 november 2020

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden

Zorg jij als afdelingsmanager dat de strategische en tactische doelstellingen op het terrein van Tokin en Wmo behaald worden?

Je beschikt over visie en vermogen om de strategische en tactische doelstellingen op het terrein van Toezicht Kinderopvang (Tokin) en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te formuleren en te behalen.

Meer weten? Lees verder!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij Vérian

Vacature Jeugdarts bij Vérian 2 november 2020

Vacature Jeugdarts bij Vérian

Kijk jij uit naar een mooie baan in de JGZ waar je zowel ouders als kinderen adviseert en ondersteunt én je ook collega verpleegkundigen mag opleiden in de taakherschikking? 

Dan biedt Vérian, actief in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde en Voorst (Twello), je de volgende vacature aan.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts 0-4 GGD Gelderland-Midden

Vacature Jeugdarts 0-4 GGD Gelderland-Midden 29 oktober 2020

Vacature Jeugdarts 0-4 GGD Gelderland-Midden

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Gelderland-Midden heeft een vacature voor Jeugdarts 0-4 jaar, voor 24-30 uur per week. De JGZ heeft alle kinderen van 0-18 jaar in beeld: kinderen waar het goed mee gaat én kinderen waar (tijdelijk) zorgen over zijn. Als Jeugdarts maak je het verschil! Je richt je op de ouders en kinderen die echt zorg nodig hebben. Je draagt bij aan het gezond opgroeien en ontwikkelen van de kinderen in Gelderland-Midden. 
 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij Jong JGZ

Vacature Jeugdarts bij Jong JGZ 5 oktober 2020

Vacature Jeugdarts bij Jong JGZ

Wil je een bijdrage leveren aan het gezond en veilig laten opgroeien van kinderen? Wil je werken in een organisatie waar jezelf blijven ontwikkelen vanzelfsprekend is? Dan maken we graag kennis met jou!

Jong JGZ, actief in Zuid-Holland Zuid (0-18) en in Breda (0-4) heeft een doorlopende vacature voor de regio’s Breda en Zuid-Holland Zuid

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij GGD Amsterdam

Vacature Jeugdarts bij GGD Amsterdam 28 september 2020

Vacature Jeugdarts bij GGD Amsterdam

De witte doktersjas uit en het mooie Amsterdam en Amstelland in. Je bent meer dan een jeugdarts in de spreekkamer, jouw expertise is voor alle jeugdigen in de wijk dichtbij. GGD Amsterdam is op zoek naar een jeugdarts met lef, een gezonde dosis ondernemerschap en stevige gespreksvaardigheden. Je kijkt verder dan de standaard richtlijnen, gaat erop uit in je wijk en biedt zorg op maat. Zowel de inwoners van de stad binnen jouw regio als het team rekent op jouw glasheldere visie en sociaal medische kennis. 
 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Ben jij de verpleegkundig specialist JGZ die GGD West-Brabant zoekt?

Ben jij de verpleegkundig specialist JGZ die GGD West-Brabant zoekt? 24 september 2020

Ben jij de verpleegkundig specialist JGZ die GGD West-Brabant zoekt?

Ben jij die verpleegkundig specialist JGZ die in de regio West-Brabant het verschil gaat maken? Zoek jij een baan met uitdaging, binnen een innoverende organisatie met lef? Ben je 24-36 uur beschikbaar, solliciteer dan direct! Je komt te werken in een innovatieve, dynamische en klantgerichte organisatie. Een GGD met lef! Binnen de GGD West-Brabant werken we met 350 professionals voor 16 gemeenten in West- Brabant. We werken met ons hoofd en met ons hart om de gezondheid van de inwoners in West-Brabant te bewaken, te beschermen en te bevorderen.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Kom jij als (jeugd)arts werken bij de GGD West-Brabant?

Kom jij als (jeugd)arts werken bij de GGD West-Brabant? 14 september 2020

Kom jij als (jeugd)arts werken bij de GGD West-Brabant?

Ben jij die (jeugd)arts die in de regio West-Brabant het verschil gaat maken? Zoek jij een baan met uitdaging, binnen een innoverende organisatie met lef? Ben je 24-36 uur beschikbaar, solliciteer dan direct! Je komt te werken in een innovatieve, dynamische en klantgerichte organisatie. Een GGD met lef! Binnen de GGD West-Brabant werken we met 350 professionals voor 16 gemeenten in West- Brabant. We werken met ons hoofd en met ons hart om de gezondheid van de inwoners in West-Brabant te bewaken, te beschermen en te bevorderen. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

GGD Twente zoekt meerdere JEUGDARTSEN of ANIOS (basisartsen) Jeugdgezondheid

GGD Twente zoekt meerdere JEUGDARTSEN of ANIOS (basisartsen) Jeugdgezondheid 3 maart 2020

GGD Twente zoekt meerdere JEUGDARTSEN of ANIOS (basisartsen) Jeugdgezondheid

De jeugd gezond houden! Daar wil jij je als professional voor inzetten. Jouw adequate optreden valt op. Je weet snel de vereiste informatie te vinden om vervolgens ook toe te passen. Door preventie, vroeg signaleren, adviseren en behandelen zorg jij ervoor dat ouders en kinderen vanaf het eerste contactmoment in hun eigen kracht worden gezet. Door met een brede blik naar een kind te kijken, maak jij het verschil.
Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Agenda Jeugd

«november 2020»
madiwodovrzazo
26
E-learning over smaakontwikkeling en eetgedrag bij kinderen

E-learning over smaakontwikkeling en eetgedrag bij kinderen

Gezonde voeding is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het jonge kind en legt een stevig fundament voor de gezondheid op latere leeftijd. Een gevarieerde voeding met hoofdzakelijk basisvoedingsmiddelen levert hiervoor de benodigde waardevolle voedingsstoffen. Al op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen voedingsgewoonten die bepalend zijn voor hun voedingspatroon later in het leven. Het FrieslandCampina Institute heeft speciaal voor professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg de e-learning ‘Jong geleerd is oud gedaan’ ontwikkeld. In deze e-learning leer je meer over goede voeding voor kinderen vanaf 1 jaar, smaakontwikkeling bij kinderen, hoe om te gaan met moeilijke eters en de rol van de ouder. De e-learning is geaccrediteerd voor jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen en is volledig kosteloos. 
Lees meer
27
E-learning over smaakontwikkeling en eetgedrag bij kinderen

E-learning over smaakontwikkeling en eetgedrag bij kinderen

Gezonde voeding is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het jonge kind en legt een stevig fundament voor de gezondheid op latere leeftijd. Een gevarieerde voeding met hoofdzakelijk basisvoedingsmiddelen levert hiervoor de benodigde waardevolle voedingsstoffen. Al op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen voedingsgewoonten die bepalend zijn voor hun voedingspatroon later in het leven. Het FrieslandCampina Institute heeft speciaal voor professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg de e-learning ‘Jong geleerd is oud gedaan’ ontwikkeld. In deze e-learning leer je meer over goede voeding voor kinderen vanaf 1 jaar, smaakontwikkeling bij kinderen, hoe om te gaan met moeilijke eters en de rol van de ouder. De e-learning is geaccrediteerd voor jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen en is volledig kosteloos. 
Lees meer
28
E-learning over smaakontwikkeling en eetgedrag bij kinderen

E-learning over smaakontwikkeling en eetgedrag bij kinderen

Gezonde voeding is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het jonge kind en legt een stevig fundament voor de gezondheid op latere leeftijd. Een gevarieerde voeding met hoofdzakelijk basisvoedingsmiddelen levert hiervoor de benodigde waardevolle voedingsstoffen. Al op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen voedingsgewoonten die bepalend zijn voor hun voedingspatroon later in het leven. Het FrieslandCampina Institute heeft speciaal voor professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg de e-learning ‘Jong geleerd is oud gedaan’ ontwikkeld. In deze e-learning leer je meer over goede voeding voor kinderen vanaf 1 jaar, smaakontwikkeling bij kinderen, hoe om te gaan met moeilijke eters en de rol van de ouder. De e-learning is geaccrediteerd voor jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen en is volledig kosteloos. 
Lees meer
29
30
31
1
2
34
5
6
7
8
9
10
11
12
1314
15
16
17
1819202122
23242526272829
30123456

Komende activiteiten Events RSS

*** Bekijk de volledige Agenda Jeugd ***

Hulp bij vacatures

Laat Captise jouw (jeugd)vacatures ook verspreiden naar meer dan 20.000 jeugdprofessionals. We zetten diverse podia en kanalen in, waaronder een tweewekelijkse JGZ-nieuwsbrief (tegen de 6000 abonnees). Wil je informatie over verdere mogelijkheden om je vacature te vervullen? Neem contact op met Captise per e-mail (o.v.v. informatie vacatures.JGZ) of meld je vacature online aan

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van actuele, geplaatste, vacatures? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse JGZ-Nieuwsbrief.

Eerdere vacatures (niet meer actueel)

  • Vacature Medewerker Basisteam CJG De Bilt
  • Jeugdverpleegkundigen 0-4 Volksgezondheid Utrecht
  • Vertrouwensartsen Veilig Thuis IJsselland
  • Vertrouwensarts Veilig Thuis Drenthe
  • Vacature Vertrouwensarts Sociaal Crisis Plan Aruba
  • Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners
  • Teammanager Publieke Gezondheid Gelderland-Midden
  • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
  • Jeugdverpleegkundige SAG Amsterdam
  • Manager Jeugdgezondheidszorg Vérian
  • Arts of Jeugdarts CJG Capelle ad IJssel
  • Jeugdarts Zorgboog
  • Jeugdarts op St Maarten
  • Strategisch Beleidsontwikkelaar GGD Limburg Noord
  • Teamcoördinator CJG Capelle ad IJssel
  • Jeugdverpleegkundigen 4-18 Volksgezondheid Utrecht
  • Jeugdverpleegkundigen GGD Hollands Midden
  • Jeugdverpleegkundige GGD Haaglanden
  • Stafarts bij ZuidZorg en Zorgboog
  • Teammanager Jeugd bij Volksgezondheid Utrecht
  • Stafarts bij MeanderGroep
  • Jeugdartsen Volksgezondheid Utrecht
  • Jeugdarts STMR
  • Centraal adviserend arts bij Kind en Gezin Brussel
  • Jeugdverpleegkundige Voorzorg bij Volksgezondheid Utrecht
  • Verpleegkundigen ADO bij GGD Hollands Midden
  • Jeugdverpleegkundigen Rivas Zorggroep
  • Sociaal verpleegkundigen GGD Regio Utrecht
  • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
  • Jeugdverpleegkundigen GGD Hart voor Brabant
  • Jeugdartsen GGD Hart voor Brabant
  • Jeugdarts bij JGZ Kennemerland
  • Verpleegkundige JGZ 0-19 bij JGZ ZHW
  • Verpleegkundig specialist voor JeugdGGZ
  • 2 artsen JGZ 0-4 bij GGD Groningen
  • Teammanagers JGZ
  • Psychiater voor JeugdGGZ
  • Jeugdartsen 0-19 bij GGD Twente
  • Senior adviseur bij Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
  • CJG-manager in Midden Delfland
  • Vertrouwensarts Bureau Jeugdzorg Noord-Holland
  • Manager JGZ bij GGD Hollands-Midden
  • Jeugdarts bij GGD Drenthe