Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Voorlezen voor kinderen

 • 13 mei 2014
 • Weergaves: 2054
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
Voorlezen voor kinderen

De helft van de Nederlanders en bijna driekwart van de ouders leest voor. Voorlezen vindt meestal plaats in de huiselijke situatie, aan kinderen, kleinkinderen of neefjes en nichtjes. Het zijn vooral vrouwen die voorlezen, met name moeders. Jonge kinderen worden het meest voorgelezen - vaak al vanaf de babyleeftijd. Voorlezen is nooit zómaar voorlezen. Vrijwel alle voorlezers zoeken de interactie met degene aan wie ze voorlezen. 95% maakt lichamelijk en/of oogcontact, 91% gebruikt speciale gebaren en stemmetjes om de tekst te verduidelijken, en 92% stelt tijdens en 84% na afloop van de voorleessessie vragen of geeft uitleg over het verhaal. 

Frequentie
53% van de Nederlanders leest wel eens voor aan een kind of aan een volwassene. In 2013 ging het nog om 51%. In Nederland wordt iets meer voorgelezen dan in Vlaanderen, waar 46% aangeeft dit met enige regelmaat te doen – precies evenveel als een jaar eerder. Niet-voorlezers in beide landen noemen als voornaamste reden dat er geen kinderen (60%) of volwassenen (40%) zijn om aan voor te lezen. Niet van voorlezen houden (15%), weinig tijd hebben (10%) en niet goed kunnen voorlezen (5%) zijn minder belangrijke redenen (Stichting Lezen/GfK, 2014).

Nederlanders zijn wel iets minder vaak gaan voorlezen. Las in 2013 15% (bijna) elke dag voor, in 2014 is dat 11%. Vrijwel alle voorlezers lezen voor boeken, met name uit prenten- en kinderboeken. In totaal doet 44% van de Nederlandse bevolking dit (Stichting Lezen/GfK, 2014). Drie jaar eerder lazen drie op de tien mensen voor uit boeken (Stichting Marktonderzoek Boekenvak/GfK, 2011). 80% van de voorlezers leest hetzelfde boek wel eens meer dan één keer voor (Stichting Lezen/GfK, 2014).

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie lezen er voor?
Het zijn vooral hoger opgeleiden, mensen in de leeftijd 18-49 jaar en vrouwen die voorlezen. Daarnaast is de voorlezer over het algemeen een fervente boekenlezer, die een rijk gevulde boekenkast heeft, in het bezit is van een bibliotheeklidmaatschap en regelmatig boeken koopt. Voorlezers worden zelf ook vaker voorgelezen. Bij één op de vijf gebeurt dit wel eens, terwijl dat bij niet-voorlezers één op de twintig is. Als kind is 91% van de voorlezers voorgelezen, tegen 74% van de niet-voorlezers (Stichting Lezen/GfK, 2014).

Duur
Een voorleessessie duurt gemiddeld tussen de 5 en 15 minuten. Driekwart van de voorlezers besteedt per keer zoveel tijd aan het voorlezen. Een kleine 10% zegt meestal minder dan 5 minuten voor te lezen, terwijl 15% hier meer dan een kwartier voor uittrekt (Stichting Lezen/GfK, 2014).

Rol
Nederlandse voorlezers lezen vooral voor aan kinderen, als ouder, grootouder of als een ander familielid. Voorlezen is daarmee in de eerste plaats een familiale en huiselijke aangelegenheid. Daarnaast is het een activiteit die volwassenen samen met kinderen ondernemen. Sommige partners lezen elkaar voor, of een volwassen kind de eigen ouders, maar dat komt veel minder voor. Hetzelfde geldt voor voorlezen in een andere rol dan familielid. Dat gebeurt vooral op school, tussen leerkracht en leerlingen, en in de zorg, door een verpleger of verzorger (Stichting Lezen/GfK, 2014).

Interactief
Voorlezen is nooit zómaar voorlezen. Vrijwel alle voorlezers zoeken de interactie met degene aan wie ze voorlezen. 95% maakt lichamelijk en/of oogcontact, 91% gebruikt speciale gebaren en stemmetjes om de tekst te verduidelijken, en 92% stelt tijdens en 84% na afloop van de voorleessessie vragen of geeft uitleg over het verhaal. De vragen en uitleg gaan over het verloop van het verhaal, de betekenis van moeilijke woorden en/of het aansluiten van de tekst op de belevingswereld (Stichting Lezen/GfK, 2014).

Ouders
72% van de Nederlandse ouders met thuiswonende kinderen leest hen wel eens voor. Of ze dat doen, hangt sterk af van de leeftijd van hun kroost. Terwijl vrijwel alle 0- tot 5-jarige en driekwart van de 6- tot 12-jarige kinderen worden voorgelezen, gaat het bij 13- tot 17-jarigen om 5%. Voor ouders met kinderen in meerdere leeftijdsgroepen geldt min of meer hetzelfde: hoe jonger hun kinderen, hoe waarschijnlijker dat ze hen voorlezen. Ouders lezen gemiddeld vaker voor dan de hele Nederlandse bevolking (Stichting Lezen/GfK, 2013 & 2014).

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke ouders lezen voor?
Vrouwen zijn binnen de familie de primaire voorlezer. 73% van de moeders leest hun kinderen voor, terwijl 61% van de vaders dat doet. Moeders lezen ook vaker voor, en hun voorleessessies duren langer. Ook gebruiken ze vaker interactieve voorleestechnieken (Stichting Lezen/GfK, 2014). Grootmoeders en andere vrouwelijke familieleden lezen weer vaker voor aan kinderen dan grootvaders en mannelijke familieleden (Stichting Marktonderzoek Boekenvak/GfK, 2011).

49% van de kinderen wordt het liefste voorgelezen door hun moeder; 11% door hun vader. De overige 41% heeft geen voorkeur. Moeders geven in meerderheid aan dat hun kind het liefst door mama wordt voorgelezen, vaders door beide ouders even vaak (Stichting Lezen/GfK, 2014).

Start- en eindleeftijd
Jonge kinderen maken, van alle media, het meeste gebruik van boeken. 56% van de 0-jarigen speelt regelmatig tot vaak met een (voorlees)boekje. Op 1-jarige leeftijd is dit gestegen naar 79%, op 2-jarige naar 90%, om op 5-jarige leeftijd op bijna 100% te komen. De televisie haalt het boek pas bij rond het vierde levensjaar, andere media (tablet, (spel)computer, e-reader) schoppen het pas ná het zesde levensjaar tot zo’n breed bereik (Stichting Mijn Kind Online & Mediawijzer, 2014).

Kinderen die met boekjes spelen worden vaak ook voorgelezen door hun ouders. Dat geldt voor 71% van de baby’s en voor 92% van de 1-jarigen (en oudere kinderen). De gemiddelde tijdsbesteding aan voorlezen door ouder aan kind ligt op bijna een half uur per dag (Stichting Mijn Kind Online & Mediawijzer, 2014).

Ouders gaan minder vaak voorlezen als hun kind ouder wordt. De breuklijn ligt rond het zesde levensjaar, ongeveer het moment dat kinderen zelf leren lezen. Zo wordt van de 2- tot 4-jarigen 75% dagelijks voorgelezen, van de 5- en 6-jarigen 60%, van de 7- en 8-jarigen 52% en van de 11- en 12-jarigen 22% (Duursma, 2011).

Het percentage ouders met kinderen op de basisschool dat voorleest maakt wel een stijging door. In 2012 doet 40% dit dagelijks, tegen 28% in 2009. Het aantal ouders dat hun kind zelden tot nooit voorleest daalt juist van 32% naar 19% (Ecorys & Oberon, 2013).

(bron: www.leesmonitor.nu)


Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Jeugd

«december 2019»
madiwodovrzazo
2526272829
Congres ‘Jong geleerd is oud gedaan’ – meld je nu aan!

Congres ‘Jong geleerd is oud gedaan’ – meld je nu aan!

Jong starten met het aanleren van een gezonde leefstijl is belangrijk voor gezondheid gedurende het leven. Ouders hebben hierbij een voorbeeldfunctie. Maar ook de omgeving waarin het kind opgroeit is van grote invloed. Hoe kan jij als professional de ouders begeleiden in de jungle van informatie en invloeden op hun kind? En welke aanpak om de leefstijl en omgeving van het kind te optimaliseren blijkt effectief? 

Lees meer
301
23
Symposium Opgroeien in een digitale wereld, dinsdag 3-12

Symposium Opgroeien in een digitale wereld, dinsdag 3-12

Een groot deel van het leven van kinderen speelt zich online af, wat betekent dat voor hun ontwikkeling? In deze eeuw is de digitale wereld, in het bijzonder het online zijn, een nieuwe dimensie in de ontwikkeling van kinderen. Mobiele telefoon, Ipad en game console lijken al op de basisschoolleeftijd onmisbare onderdelen in hun levens, laat staan op de middelbare school. Professionals en onderzoekers hebben vragen over de impact van de hoeveelheid tijd en de kwaliteit ervan die kinderen online besteden. Tijdens de bijeenkomst op 3 december 2019 komen gezondheidsvraagstukken aan bod die onze aandacht verdienen.

Lees meer
45678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Komende activiteiten Events RSS

*** Bekijk de volledige Agenda Jeugd ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature twee Jeugdverpleegkundigen 0-18 bij GGD Kennemerland

Vacature twee Jeugdverpleegkundigen 0-18 bij GGD Kennemerland 4 december 2019

Vacature twee Jeugdverpleegkundigen 0-18 bij GGD Kennemerland

GGD Kennemerland biedt professionele zorg voor een goede volksgezondheid, nu en in de toekomst. De sector Jeugdgezondheidszorg (JGZ) bewaakt, beschermt en bevordert de individuele en collectieve gezondheid van jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 18 door vroegtijdige interventie bij gezondheidsproblemen. GGD Kennemerland zoekt jeugdverpleegkundigen voor deze leeftijdsgroepen, voor 24-32 uur voor de regio Haarlemmermeer. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Vertrouwensarts bij GGD Zaanstreek Waterland

Vacature Vertrouwensarts bij GGD Zaanstreek Waterland 26 november 2019

Vacature Vertrouwensarts bij GGD Zaanstreek Waterland

Ruim 400 GGD-medewerkers werken iedere dag aan de bescherming, bewaking en bevordering van de gezondheid en de veiligheid van de ruim 325.000 inwoners in de regio Zaanstreek-Waterland. Het werkgebied omvat de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad. De medewerkers voeren alle taken deskundig, proactief, samenwerkend en ondernemend uit; dit zijn tevens de kernwaarden waar GGD Zaanstreek-Waterland voor staat.
De medewerkers van  de sector Strategie & Ontwikkeling bundelen strategie, beleid en ontwikkeling op het terrein van publieke gezondheid. Hierdoor zijn we in staat adequaat te adviseren, gericht in te spelen op vragen uit onze omgeving en projecten tot een succes te brengen. 
De sector kent vier hoofdtaken: epidemiologie, beleid, gezondheidsbevordering en langdurige projecten. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts 0-18 bij Volksgezondheid Utrecht

Vacature Jeugdarts 0-18 bij Volksgezondheid Utrecht 18 november 2019

Vacature Jeugdarts 0-18 bij Volksgezondheid Utrecht

Gezocht: een onmisbare schakel in de Jeugdgezondheidszorg

Als Jeugdarts kom je te werken bij één van de teams binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). 24-36 uur. JGZ helpt kinderen van 0 tot 18 jaar gezond en veilig opgroeien in de stad. Met name jonge kinderen, en kinderen in kwetsbare situaties – daar begint de extra zorg al tijdens de zwangerschap. Samen met ouders kijken we naar hun betekenisvolle rol bij de ontwikkeling van hun kind en de dagelijkse vragen rond opvoeden en opgroeien. Daarnaast sporen we gezondheidsproblemen op, voorkomen en verwijzen naar de beste vorm van hulpverlening en zorg. De JGZ heeft een belangrijke preventieve functie. Binnen JGZ werken ruim 160 medewerkers, waaronder jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, teamassistenten, screeners en logopedisten.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Managers Publieke Zorg voor de Jeugd bij GGD Hollands Midden

Vacature Managers Publieke Zorg voor de Jeugd bij GGD Hollands Midden 11 november 2019

Vacature Managers Publieke Zorg voor de Jeugd bij GGD Hollands Midden

De afdeling jeugdgezondheidszorg in de GGD Hollands Midden (GGD HM) is volop in ontwikkeling en heeft een actieve rol binnen het sociaal domein van de gemeenten in onze regio. Dit vraagt een actieve aanpak binnen en buiten de organisatie, waarvoor kennis van het jeugd domein een belangrijke voorwaarde is. Omdat twee van onze gewaardeerde collega’s een nieuwe uitdaging aangaan zoeken we zo spoedig mogelijk aanvulling op het managementteam Jeugdgezondheidszorg (JGZ). 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Stafarts bij CJG Apeldoorn

Vacature Stafarts bij CJG Apeldoorn 18 oktober 2019

Vacature Stafarts bij CJG Apeldoorn

CJG Apeldoorn, passende hulp voor elk kind

Het CJG in Apeldoorn heeft vier laagdrempelige inlooppunten waar (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren terecht kunnen met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Ouders en kinderen kunnen gratis gebruik maken van informatie en advies rondom opvoeden en opgroeien, d.m.v. (groeps)voorlichting, cursussen en  opvoedspreekuren binnen het CJG en in verschillende huisartspraktijken. Het overgrote deel van de kinderen van 0 - 19 jaar in Apeldoorn wordt binnen het CJG gezien door de JGZ.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdartsen bij GGD Amsterdam

Vacature Jeugdartsen bij GGD Amsterdam 18 oktober 2019

Vacature Jeugdartsen bij GGD Amsterdam

Het cluster Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Amsterdam heeft als doelstelling het bevorderen en beschermen van de gezondheid, groei en ontwikkeling van jeugdigen van 0-23 jaar. De GGD heeft meerdere vacatures voor een Jeugdarts, 24-36 uur. De stedelijke problematiek bij onze jeugd spreekt je aan. Wil je dat kinderen gelijke kansen krijgen op optimale gezondheid in Amsterdam en regio Amstelland? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Vertrouwensarts bij Veilig Thuis Noord Oost Gelderland

Vacature Vertrouwensarts bij Veilig Thuis Noord Oost Gelderland 17 oktober 2019

Vacature Vertrouwensarts bij Veilig Thuis Noord Oost Gelderland

“Iedereen heeft recht op een Veilig Thuis”

Veilig Thuis Noord Oost Gelderland is het Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Voor deskundig advies en ondersteuning en/of het doen van een melding. 

Veilig Thuis is voor iedereen die te maken heeft met (een vermoeden van) geweld binnen afhankelijkheidsrelaties. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts of Basisarts bij GGD Hollands Midden

Vacature Jeugdarts of Basisarts bij GGD Hollands Midden 15 oktober 2019

Vacature Jeugdarts of Basisarts bij GGD Hollands Midden

Je werk is net zo divers als de jeugd zelf

De sector Publieke Zorg voor de Jeugd van GGD Hollands Midden staat voor preventieve zorg aan kinderen en jeugdigen in de leeftijdscategorie van 0 tot 18 jaar. De sector volgt de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen door gezondheidsonderzoeken, geeft voorlichting en advies en neemt deel aan zorg- en beleidsnetwerken. Om zo toegankelijk mogelijk te zijn voeren de medewerkers van Jeugdgezondheidszorg hun werkzaamheden uit op een Centrum voor Jeugd en Gezin.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdverpleegkundige (HBO afgestudeerd) GGD Amsterdam

Vacature Jeugdverpleegkundige (HBO afgestudeerd) GGD Amsterdam 7 oktober 2019

Vacature Jeugdverpleegkundige (HBO afgestudeerd) GGD Amsterdam

De doelstelling van de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Amsterdam-Amstellanden is het bevorderen en beschermen van de gezondheid, groei en ontwikkeling van jeugdigen van 0-19 jaar. De GGD zoekt voor de afdeling Jeugdgezondheidszorg meerdere jeugdverpleegkundigen voor 24 – 36 uur per week. Zo’n 400 enthousiaste medewerkers uit diverse disciplines zetten zich hiervoor in. Dit zijn artsen, verpleegkundigen, logopedisten, doktersassistenten en OKT-assistenten. Zij werken vanuit 28 vestigingen verdeeld over Amsterdam en de regio Amstelland. Wil je dat alle kinderen gelijke kansen krijgen op optimale gezondheid in Amsterdam en de regio Amstelland? Dan zijn we op zoek naar jou! 

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdverpleegkundige bij GGD Amsterdam

Vacature Jeugdverpleegkundige bij GGD Amsterdam 15 mei 2019

Vacature Jeugdverpleegkundige bij GGD Amsterdam

De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Amterdam heeft als doelstelling het bevorderen en beschermen van de gezondheid, groei en ontwikkeling van jeugdigen van 0-19 jaar. De GGD heeft meerdere vacatures voor een jeugdverpleegkundige, 0-4 jaar en 12-19 jaar, 32-36 uur. De stedelijke problematiek bij onze jeugd spreekt je aan en zie je als een uitdaging. Werk samen met ouders en jeugdigen, vanuit de nieuw ingerichte multidisciplinaire Ouder- en Kindteams. 

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Hulp bij vacatures

Laat Captise jouw (jeugd)vacatures ook verspreiden naar meer dan 20.000 jeugdprofessionals. We zetten diverse podia en kanalen in, waaronder een tweewekelijkse JGZ-nieuwsbrief (meer dan 6.500 abonnees). Wil je informatie over verdere mogelijkheden om je vacature te vervullen? Neem contact op met Captise per e-mail (o.v.v. informatie vacatures.JGZ) of meld je vacature online aan

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van actuele, geplaatste, vacatures? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse JGZ-Nieuwsbrief.

Eerdere vacatures (niet meer actueel)

 • Vacature Medewerker Basisteam CJG De Bilt
 • Jeugdverpleegkundigen 0-4 Volksgezondheid Utrecht
 • Vertrouwensartsen Veilig Thuis IJsselland
 • Vertrouwensarts Veilig Thuis Drenthe
 • Vacature Vertrouwensarts Sociaal Crisis Plan Aruba
 • Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners
 • Teammanager Publieke Gezondheid Gelderland-Midden
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundige SAG Amsterdam
 • Manager Jeugdgezondheidszorg Vérian
 • Arts of Jeugdarts CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdarts Zorgboog
 • Jeugdarts op St Maarten
 • Strategisch Beleidsontwikkelaar GGD Limburg Noord
 • Teamcoördinator CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdverpleegkundigen 4-18 Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundige GGD Haaglanden
 • Stafarts bij ZuidZorg en Zorgboog
 • Teammanager Jeugd bij Volksgezondheid Utrecht
 • Stafarts bij MeanderGroep
 • Jeugdartsen Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdarts STMR
 • Centraal adviserend arts bij Kind en Gezin Brussel
 • Jeugdverpleegkundige Voorzorg bij Volksgezondheid Utrecht
 • Verpleegkundigen ADO bij GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundigen Rivas Zorggroep
 • Sociaal verpleegkundigen GGD Regio Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdartsen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdarts bij JGZ Kennemerland
 • Verpleegkundige JGZ 0-19 bij JGZ ZHW
 • Verpleegkundig specialist voor JeugdGGZ
 • 2 artsen JGZ 0-4 bij GGD Groningen
 • Teammanagers JGZ
 • Psychiater voor JeugdGGZ
 • Jeugdartsen 0-19 bij GGD Twente
 • Senior adviseur bij Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
 • CJG-manager in Midden Delfland
 • Vertrouwensarts Bureau Jeugdzorg Noord-Holland
 • Manager JGZ bij GGD Hollands-Midden
 • Jeugdarts bij GGD Drenthe