Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Meeste lippenbalsems voor kinderen zijn mogelijk schadelijk

 • 30 januari 2019
 • Weergaves: 948
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
Meeste lippenbalsems voor kinderen zijn mogelijk schadelijk

Ze zijn heel populair: lipsticks met felle, meestal roze kleuren, met smaken als “chupa chups”, cola, fanta en vanille en met verpakkingen waarop Disneyprinsessen, Hello Kitty en Minions staan. Bij een test van lippenbalsems, gericht op kinderen en jongeren, blijkt dat de meeste sticks stoffen bevatten die van minerale olie afkomstig zijn en die mogelijk schadelijk zijn. Het gaat dan om verzadigde koolwaterstoffen (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons of MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons of MOAH). Aldus Test-Aankoop, de Vlaamse evenknie van de Nederlandse Consumentenbond, na een test van 21 van deze producten. Omdat de meeste producten ook in Nederland verkrijgbaar zijn, heeft ook de Consumentenbond de minister gevraagd om nader onderzoek. 

Het onderzoek richtte zich vooral op de aanwezigheid van verzadigde koolwaterstoffen (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons of MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons of MOAH), stoffen die afkomstig zijn van minerale olie. Van MOAH zijn vermoedens dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, MOSH daarentegen kunnen zich opstapelen in de organen en (goedaardige) gezwellen vormen in lymfeklieren, lever en milt. Bovendien wordt de aanwezigheid van deze schadelijke stoffen noch op de verpakking, noch in de ingrediëntenlijst vermeld, wat de keuze voor de consument nog moeilijker maakt.

Meeste sticks scoren niet goed
Slechts drie lippenbalsems bevatten geen MOSH of MOAH, maar liefst 15 bevatten MOSH en/of MOAH. Twaalf exemplaren bevatten ze allebei. Hierbij vinden we onder meer de eerder geciteerde merken Disney Princess, Hello Kitty en Minions terug. Ook Labellino, van het erg populaire merk Labello, verdient een plaats in de zwarte lijst. Twee producten, Blistex en Laino, bevatten naast die potentieel schadelijke stoffen ook stoffen die bekend staan als potentiële hormoonverstoorders.

Opname in het lichaam
De resultaten zijn vooral problematisch omdat de stoffen van deze lipsticks via de mond kunnen worden opgenomen, zeker wanneer ze smaken naar snoepgoed. Bij andere producten met MOSH en MOAH, zoals lotions of zonnecrèmes, is dit risico niet aanwezig. 

Strengere normen nodig
Problematisch is het gegeven dat er voor wat betreft MOSH en MOAH in lipsticks op dit moment geen duidelijke Europese veiligheidsnormen bestaan. Op basis van ons eigen onderzoek en op grond van wetenschappelijke studies pleit Test-Aankoop voor strenge normen voor het gebruik van MOSH en MOAH.

Nederlandse Consumentenbond
De Consumentenbond vindt de uitkomsten van het onderzoek alarmerend en heeft minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd om te onderzoeken in welke producten, die in Nederland worden verkocht, de schadelijke stoffen zitten. Vooral omdat het hier gaat om producten die door hun smaak en verpakking extra aantrekkelijk zijn voor kinderen. Daarnaast dringt de Consumentenbond er bij de minister op aan om te kijken naar (het ontbreken van) informatie over schadelijke stoffen op de verpakking en in de ingrediëntenlijst. Deze informatie moet duidelijker. Tot slot heeft de Consumentenbond de minister gevraagd om zich in te zetten voor een aanscherping van de Europese regelgeving voor deze producten. 

Video
Test-Aankoop maakte een toelichtende video over het onderzoek naar de lilpbalsems

Verdere en detailinformatie
De Consumentenbond meldt de Belgische resultaten uitvoeriger. 

In welke balsems zitten gevaarlijke stoffen?
Bij onderzoek van onze Belgische collega's in 2019 naar lippenbalsems voor kinderen zijn bij 15 merken gevaarlijke stoffen aangetroffen. Het gebruik van deze producten wordt daarom afgeraden.

Let op: niet alle merken kun je in Nederland kopen.

Blistex Happy lips aardbei
Disney Violetta Blueberry
Disney Princess Strawberry
H&M Bella
H&M Bubble
H&M Frozen
Hema Lipbalm (blikje)
Hello Kitty Blueberry
Labellino
Liano Strawberry
Maybelline Baby Lips Cherry Me
Maybelline Baby Lips Hydrate
Minions Cola Stuart
Miraculous Strawberry
The Body Shop Strawberry Pomegranate

Bij 3 producten van Lip Smacker (Coca Cola, Coca Cola Drinkbeker en Fanta Strawberry) werden aanvaardbare concentraties MOSH aangetroffen.

Bij onderzoek in 2017 zijn in gewone lippenbalsems van de volgende merken gevaarlijke stoffen aangetroffen:

Aptonia
Avène
Blistex
Carmex
Eucerin
La Roche-Posay
Labello
Le Petit Marseillais
The Body Shop
Louis Widmer
Maybelline
Neutrogena
Vaseline
Vichy
Yves Rocher

In welke balsems zit het niet?
Veilig zijn lippenbalsems die op basis zijn van natuurlijke oliën zoals:

sheaboter
amandelolie
olijfolie
kokosolie

De lippenbalsems Hema Care, Kruidvat Aardbeiengeur en Kruidvat Fruitig Kers-aroma kwamen in 2019 goed uit de test.

Ook natuurcosmetica met een keurmerk van de BDIH (Bundesverband der Industrie- und Handelsunternehmen, een Duits keurmerk voor natuurlijke en diervriendelijke cosmetica) of Natrue (een Europees keurmerk) komt goed uit de test.

Het gaat bij de natuurcosmetica om producten van de volgende merken:
Caudalie
Dr. Hauschka
Eos
Hema
Lavera
Lush
Weleda

Wat is er onderzocht?
Onderzoeken van Europese consumentenorganisaties in 2017 en 2019 hebben aangetoond dat in de meerderheid van de geteste lippenbalsems gevaarlijke stoffen voorkomen. Ook in speciale lippenbalsems voor kinderen.

Hoe herken ik gevaarlijke stoffen in lippenbalsems?

Of er in een product de minerale oliën MOSH of MOAH zitten kun je niet zien aan de verpakking, ook niet in de ingrediëntenlijst. Wat je wel kunt doen is voor de zekerheid lippenbalsems met de volgende ingrediënten vermijden:

Cera microcristallina
Ceresin
(Hydrogenated) Microcrystalline wax
(Hydrogenated) Polyisobutene
Mineral oil
Ozokerite
Paraffinum (liquidum)
Petrolatum
Polyethylene
Polybutene

Hoe groot is het risico?
Op dit moment is er gegronde reden tot twijfel over de veiligheid van MOSH en MOAH, maar de precieze gezondheidsrisico’s zijn nog niet duidelijk. Daar is meer onderzoek voor nodig.

De EFSA, de Europese voedsel- en veiligheidsorganisatie, ziet MOSH en MOAH als verdachte stoffen als ze in voeding voorkomen.

Er is nog geen aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld voor MOSH en MOAH, omdat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de risico’s. Neem het zekere voor het onzekere: vermijd lippenbalsems met minerale oliën tot er een ADI is.

Hoeveel lippenbalsem krijg ik binnen?
Gebruik je elke dag lippenbalsem dan slik je jaarlijks naar schatting 4 hele stiften door, aldus het Europees Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid (SCCS).

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Jeugd

«augustus 2019»
madiwodovrzazo
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Komende activiteiten Events RSS

*** Bekijk de volledige Agenda Jeugd ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdartsen bij GGD Amsterdam

Vacature Jeugdartsen bij GGD Amsterdam 17 augustus 2019

Vacature Jeugdartsen bij GGD Amsterdam

Het cluster Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Amsterdam heeft als doelstelling het bevorderen en beschermen van de gezondheid, groei en ontwikkeling van jeugdigen van 0-23 jaar. De GGD heeft meerdere vacatures voor een Jeugdarts, 24-36 uur. De stedelijke problematiek bij onze jeugd spreekt je aan. Wil je dat kinderen gelijke kansen krijgen op optimale gezondheid in Amsterdam en regio Amstelland? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij GGD Hollands Midden, Krimpenerwaard

Vacature Jeugdarts bij GGD Hollands Midden, Krimpenerwaard 22 juli 2019

Vacature Jeugdarts bij GGD Hollands Midden, Krimpenerwaard

De sector Publieke Zorg voor de Jeugd van GGD Hollands Midden staat voor preventieve zorg aan kinderen en jeugdigen in de leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar. De sector volgt de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen door gezondheidsonderzoeken, geeft voorlichting en advies en neemt deel aan zorg- en beleidsnetwerken. Om zo toegankelijk mogelijk te zijn voeren de medewerkers van  Jeugdgezondheidszorg hun werkzaamheden uit op een Centrum voor Jeugd en Gezin. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij GGD Hollands Midden, Duin en Bollen

Vacature Jeugdarts bij GGD Hollands Midden, Duin en Bollen 22 juli 2019

Vacature Jeugdarts bij GGD Hollands Midden, Duin en Bollen

De sector Publieke Zorg voor de Jeugd van GGD Hollands Midden staat voor preventieve zorg aan kinderen en jeugdigen in de leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar. De sector volgt de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen door gezondheidsonderzoeken, geeft voorlichting en advies en neemt deel aan zorg- en beleidsnetwerken. Om zo toegankelijk mogelijk te zijn voeren de medewerkers van  Jeugdgezondheidszorg hun werkzaamheden uit op een Centrum voor Jeugd en Gezin. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners

Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners 15 juli 2019

Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners

Ben jij de coachende Gebiedsmanager, die medewerkers in hun kracht zet? Ben je in staat om de service-en dienstverlening binnen de gemeentes waar Sante Partners werkzaam is te verhogen? Word jij blij van het onderhouden van externe-en interne contacten en uitbreiden van nieuwe externe contacten? Kom dan werken als Gebiedsmanager bij Santé Partners, een grote, innovatieve speler in de zorg. Een organisatie waar ontwikkeling, eigen regie, vitaliteit, maar ook een gezond balans tussen werk en privé van belang is. Wij zijn op zoek naar twee nieuwe collega’s. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Medewerker Basisteam CJG De Bilt

Vacature Medewerker Basisteam CJG De Bilt 15 juli 2019

Vacature Medewerker Basisteam CJG De Bilt

Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) De Bilt werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers, ambulant begeleiders, thuisbegeleiders en school-CJG'ers om u te adviseren en de ondersteuning te geven die u nodig heeft. Bij het CJG de Bilt kunt u ook terecht voor informatie en/of het aanvragen van individuele voorzieningen en beschikkingen. Iedere werkdag tussen 09.00 en 13.00u is het CJG bereikbaar voor al uw vragen over opvoeden en opgroeien. Soms is er meer specialistische hulp of onderzoek nodig. Dan wordt er samen met u gekeken welke zorgaanbieder deze hulp kan bieden.
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts 0-18 jaar bij Rivas

Vacature Jeugdarts 0-18 jaar bij Rivas 10 juli 2019

Vacature Jeugdarts 0-18 jaar bij Rivas

De afdeling Jeugdgezondheidszorg binnen Rivas Zorggroep is gericht op de doelgroep 0-18 jaar. Rivas vormt samen met Careyn een consortium voor de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg in de regio Zuid-Holland Zuid. Als medewerker maak je het verschil in de zorg voor patiënten en cliënten. Daar is Rivas trots op en daarom wil Rivas een goede werkgever zijn. Om de missie te realiseren en toegevoegde waarde te creëren, werkt Rivas volgens vijf waarden. Zij vormen het karakter van Rivas, de basis voor het denken en doen: Veiligheid, Hoffelijkheid, Uitstraling, Plezierig werken en Doelmatigheid. Rivas is op zoek naar een Jeugdarts 0 - 18 jaar, 24 - 36 uur. Bij aanvang start je als jeugdarts 4 - 18 jaar. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature jeugdarts bij GGD Drenthe

Vacature jeugdarts bij GGD Drenthe 3 juli 2019

Vacature jeugdarts bij GGD Drenthe

GGD Drenthe zoekt enthousiaste nieuwe collega’s voor onze JGZ-teams. Vanuit het team voeren we samen preventieve activiteiten uit. Op dit moment zijn er diverse vacatures voor jeugdarts 0-18 jaar. Minimaal 24 uur per week, of meer.
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Vertrouwensarts Sociaal Crisis Plan Aruba

Vacature Vertrouwensarts Sociaal Crisis Plan Aruba 2 juli 2019

Vacature Vertrouwensarts Sociaal Crisis Plan Aruba

Het Sociaal Crisis Plan is een grootschalig programma van Land Aruba bestaande uit een veelheid van projecten die samen naar de doelstelling leiden. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met instellingen en organisaties binnen vier verschillende sectoren en is gericht op het instellen van een ‘child protective system’ (het kinderbescherming systeem) over de hele keten van sociaal, zorg, onderwijs en justitie, zodat een kind veilig en gezond opgroeit in de Arubaanse samenleving. Hiernaast worden grote sociale problemen onder de jeugd ook aangepakt. Heeft u een afgeronde opleiding tot basisarts en u bent BIG-geregistreerd en heeft u minimaal 2 jaar ervaring als vertrouwensarts? Solliciteer dan!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij GGD Noord- en Oost-Gelderland GGDNOG

2 juli 2019

Vacature Jeugdarts bij GGD Noord- en Oost-Gelderland GGDNOG

Ben je een ervaren jeugdarts met passie voor een gezonde jeugd? Dan zijn we op zoek naar jou!

Wil je graag werken in een fijne omgeving met prettige collega’s? Dan nodigen we je van harte uit om bij ons te komen werken. Voor onze teams jeugdgezondheid in de regio’s Harderwijk en Doetinchem zijn we op zoek naar jeugdartsen. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdverpleegkundige bij GGD Amsterdam

Vacature Jeugdverpleegkundige bij GGD Amsterdam 15 mei 2019

Vacature Jeugdverpleegkundige bij GGD Amsterdam

De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Amterdam heeft als doelstelling het bevorderen en beschermen van de gezondheid, groei en ontwikkeling van jeugdigen van 0-19 jaar. De GGD heeft meerdere vacatures voor een jeugdverpleegkundige, 0-4 jaar en 12-19 jaar, 32-36 uur. De stedelijke problematiek bij onze jeugd spreekt je aan en zie je als een uitdaging. Werk samen met ouders en jeugdigen, vanuit de nieuw ingerichte multidisciplinaire Ouder- en Kindteams. 

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Hulp bij vacatures

Laat Captise jouw (jeugd)vacatures ook verspreiden naar meer dan 20.000 jeugdprofessionals. We zetten diverse podia en kanalen in, waaronder een tweewekelijkse JGZ-nieuwsbrief (meer dan 6.500 abonnees). Wil je informatie over verdere mogelijkheden om je vacature te vervullen? Neem contact op met Captise per e-mail (o.v.v. informatie vacatures.JGZ) of meld je vacature online aan

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van actuele, geplaatste, vacatures? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse JGZ-Nieuwsbrief.

Eerdere vacatures (niet meer actueel)

 • Vacature Medewerker Basisteam CJG De Bilt
 • Jeugdverpleegkundigen 0-4 Volksgezondheid Utrecht
 • Vertrouwensartsen Veilig Thuis IJsselland
 • Vertrouwensarts Veilig Thuis Drenthe
 • Vacature Vertrouwensarts Sociaal Crisis Plan Aruba
 • Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners
 • Teammanager Publieke Gezondheid Gelderland-Midden
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundige SAG Amsterdam
 • Manager Jeugdgezondheidszorg Vérian
 • Arts of Jeugdarts CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdarts Zorgboog
 • Jeugdarts op St Maarten
 • Strategisch Beleidsontwikkelaar GGD Limburg Noord
 • Teamcoördinator CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdverpleegkundigen 4-18 Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundige GGD Haaglanden
 • Stafarts bij ZuidZorg en Zorgboog
 • Teammanager Jeugd bij Volksgezondheid Utrecht
 • Stafarts bij MeanderGroep
 • Jeugdartsen Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdarts STMR
 • Centraal adviserend arts bij Kind en Gezin Brussel
 • Jeugdverpleegkundige Voorzorg bij Volksgezondheid Utrecht
 • Verpleegkundigen ADO bij GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundigen Rivas Zorggroep
 • Sociaal verpleegkundigen GGD Regio Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdartsen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdarts bij JGZ Kennemerland
 • Verpleegkundige JGZ 0-19 bij JGZ ZHW
 • Verpleegkundig specialist voor JeugdGGZ
 • 2 artsen JGZ 0-4 bij GGD Groningen
 • Teammanagers JGZ
 • Psychiater voor JeugdGGZ
 • Jeugdartsen 0-19 bij GGD Twente
 • Senior adviseur bij Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
 • CJG-manager in Midden Delfland
 • Vertrouwensarts Bureau Jeugdzorg Noord-Holland
 • Manager JGZ bij GGD Hollands-Midden
 • Jeugdarts bij GGD Drenthe