Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Help ouders bij aanvraag langdurige zorg; vaak verkeerde loket

 • 11 januari 2019
 • Weergaves: 148
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
Help ouders bij aanvraag langdurige zorg; vaak verkeerde loket

Ouders die langdurige zorg zoeken voor hun kind, kloppen soms aan bij het verkeerde loket omdat ze niet goed geïnformeerd zijn over de voorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Sociaal Domein onder circa twintig ouders en kinderen. Het programma Sociaal Domein liet door AEF onderzoek doen naar Wlz-aanvragen en afwijzingen in Rotterdam, Utrecht en Amersfoort. Veel ouders voelen zich desondanks in de kou staan. Daaruit bleek dat ouders een beroep hadden moeten doen op de Jeugdwet in plaats van de Wlz. Ze klopten aan bij het verkeerde loket omdat ze niet beschikten over de juiste informatie of omdat ze niet ieder jaar opnieuw een zorgaanvraag wilden indienen bij de Jeugdwet. Voor Wlz krijg je namelijk voor langere tijd een beschikking. Ouders die Wlz aanvragen voor hun kind hebben vaak niet de juiste informatie, zo blijkt uit het onderzoek. Of ze begrijpen de informatie niet. Ook adviseren de onderzoekers om de kennis over Wlz bij professionals te versterken. 

Volgens de Rekenkamer worden aanvragen bij de Wet Langdurige Zorg vaak terecht afgewezen: je hebt alleen recht op langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg bij een psychiatrische aandoening als je drie jaar bent opgenomen in een ggz-instelling. De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare kinderen en ouderen, mensen met een handicap en met een psychische aandoening. 

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz. In het geval van jeugdigen met ernstige beperkingen of aandoeningen doen ouders een aanvraag voor langdurige zorg vanuit de Wlz. Dat doen zij omdat zij denken – en hopen – voor Wlz in aanmerking te komen.

‘Verkeerde loket’
Dat veel Wlz-aanvragen terecht worden afgewezen, blijkt ook uit het onderzoek van AEF voor het traject ‘Samenwerking zorgverzekeraars, Rijk en gemeenten’ van het Programma Sociaal Domein. Het programma onderzocht in samenwerking met het CIZ, gemeente Utrecht en Rotterdam de aanvragen en afwijzingen van de Wlz in Rotterdam, Utrecht en Amersfoort. 

Voor dit onderzoek interviewden de onderzoekers ouders van kinderen die in 2016 en 2017 of 2017 en 2018 een aanvraag voor de Wlz deden en werden afgewezen. Uiteindelijk werden 16 ouders uit Rotterdam en Utrecht en 5 uit Amersfoort geïnterviewd. 

Waarom afwijzing Wlz?
Waarom worden veel aanvragen voor Wlz afgewezen? ‘Veel Wlz-aanvragen voor jeugdigen vallen ‘gewoon’ onder de jeugdwet’, aldus onderzoeker Aad van ‘t Hof van AEF. ‘Ouders kloppen dus regelmatig bij het ‘verkeerde loket’ aan. Bij een afwijzing voelen zij zich desondanks vaak van het kastje naar de muur gestuurd, met alle frustraties van dien.’

Wlz-aanvraag vaak roep om extra hulp
Ouders die Wlz aanvragen voor hun kind hebben vaak niet de juiste informatie, zo blijkt uit het onderzoek. Of ze begrijpen de informatie niet. Van ‘t Hof: ‘Daarnaast adviseren professionals of derden ouders regelmatig om een Wlz-aanvraag in te dienen. Ook als op voorhand duidelijk lijkt dat zij niet in aanmerking komen voor langdurige zorg.’

Waarom ze dan toch een aanvraag doen? ‘Veel ouders moeten minstens één keer per jaar een nieuwe zorgaanvraag doen voor hun kind bij de jeugdwet’, legt Van ‘t Hof uit. ‘De aanvraag van de Wlz is vaak een roep om extra hulp en de wens om langdurig hulp te krijgen. Ouders ervaren het ook als lastig om bij jeugdwet voorzieningen aan te vragen, ieder jaar weer. Sommige ouders proberen dit te omzeilen door Wlz aan te vragen, dan zijn ze er in een keer vanaf. Voor Wlz krijg je namelijk voor langere tijd een beschikking.’ 

Oplossingen: goede informatie en advies
De vraag rijst: hoe kunnen we ouders en kinderen beter ondersteunen? ‘Ouders hebben goede informatie nodig over de voorwaarden van de wet’, aldus Van ‘t Hof. ‘Daarom adviseren we om informatiemateriaal toegankelijker te maken en de communicatiestijl en taalgebruik beter te laten aansluiten op de kennis en beleving van ouders.’

Daarnaast adviseren de onderzoekers om de kennis over Wlz bij professionals te versterken. Niet alleen bij professionals die in hun dagelijkse werkzaamheden hiermee te maken hebben, maar ook professionals in de vertrouwde omgeving van de ouders zoals het wijkteam of op school.

Warme overdracht
Ouders geven ook aan dat ze behoefte hebben aan advies en een warme overdracht naar andere hulp als hun aanvraag voor langdurige zorg wordt afgewezen, zo staat in het onderzoek. Zowel in de keuze voor en het doen van een aanvraag zouden de ouders graag hulp krijgen, maar ook na een afwijzing kunnen zij kennis en ondersteuning van een cliëntondersteuner goed gebruiken.

(bron: Programma Sociaal Domein)


Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

Reageer.

This form collects your name, email, IP address and content so that we can keep track of the comments placed on the website. For more info check our Privacy Policy and Terms Of Use where you will get more info on where, how and why we store your data.
Reageren

x

Het JGZ-portaal is nu voor Zorg en Jeugd

Jarenlang hebben we een JGZ-portaal gepresenteerd, Jeugdgezondheidszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg en Jeugd'. Met nadruk op jeugdgezondheidszorg, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature voor Vertrouwensarts Veilig Thuis in West-Holland, die veiligheid en geborgenheid voorop wil plaatsen

Vacature voor Vertrouwensarts Veilig Thuis in West-Holland, die veiligheid en geborgenheid voorop wil plaatsen 14 januari 2019

Vacature voor Vertrouwensarts Veilig Thuis in West-Holland, die veiligheid en geborgenheid voorop wil plaatsen

Dat is een echte uitdaging! EN je kunt zoveel goeds doen! Het vergt wel veel van je inzet en capaciteiten. Word jij Vertrouwensarts? Namens een opdrachtgever in het westen van het land zoeken we kandidaten voor de functie van Vertrouwensarts bij een Veilig Thuis-organisatie. 24 tot 36 uur. Je salariering zit in schaal 12. Je bent er niet alleen voor slachtoffers en plegers, maar ook voor bezorgde omstanders en professionals. Samen creëer je een plek waar veiligheid en geborgenheid voorop staan. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdverpleegkundige bij Yunio

Vacature Jeugdverpleegkundige bij Yunio 13 januari 2019

Vacature Jeugdverpleegkundige bij Yunio

Houd jij je graag bezig met de ontwikkeling van het jonge kind? Maak jij je sterk voor preventie en vroeg signalering? Beschik jij over kennis en kunde rondom verpleegkundige onderzoeken en diagnoses? Weet jij daarnaast op prettige en passende wijze aansluiting te vinden bij ouders/verzorgers? Dan is Yunio op zoek naar jou! Heb je ervaring met het werken met ouders en jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar dan is dat een pré. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdartsen (0-12) of Anios (basisarts) Jeugdgezondheidszorg (0-12) GGD Hollands Midden

Vacature Jeugdartsen (0-12) of Anios (basisarts) Jeugdgezondheidszorg (0-12) GGD Hollands Midden 9 januari 2019

Vacature Jeugdartsen (0-12) of Anios (basisarts) Jeugdgezondheidszorg (0-12) GGD Hollands Midden

De sector Publieke Zorg voor de Jeugd van GGD Hollands Midden staat voor preventieve zorg aan kinderen en jeugdigen in de leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar. Voor de inzet op verschillende locaties zoekt GGD HM Jeugdartsen of Anios (basisarts) Jeugdgezondheidszorg. Je werk is net zo divers als de jeugd zelf. Het team wordt als steeds meer zelfsturend gezien, er wordt een actieve rol van je verwacht in deze teamontwikkeling. Belangstelling? Lees en solliciteer.  

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland

Vacature Jeugdarts 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland 27 december 2018

Vacature Jeugdarts 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland

GGD Kennemerland biedt professionele zorg voor een goede volksgezondheid, nu en in de toekomst. De sector Jeugdgezondheidszorg (JGZ) bewaakt, beschermt en bevordert de individuele en collectieve gezondheid van jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 18 en die van 4-18 jaar door vroegtijdige interventie bij gezondheidsproblemen. GGD Kennemerland zoekt jeugdartsen voor deze leeftijdsgroepen, voor 24-36 uur per week in de regio Haarlem e.o. en de Haarlemmermeer.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdverpleegkundige 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland

Vacature Jeugdverpleegkundige 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland 27 december 2018

Vacature Jeugdverpleegkundige 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland

GGD Kennemerland biedt professionele zorg voor een goede volksgezondheid, nu en in de toekomst. De sector Jeugdgezondheidszorg (JGZ) bewaakt, beschermt en bevordert de individuele en collectieve gezondheid van jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 18 en die van 4-18 jaar door vroegtijdige interventie bij gezondheidsproblemen. GGD Kennemerland zoekt jeugdverpleegkundige voor deze leeftijdsgroepen, voor 24-32 uur voor de regio Haarlemmermeer en regio Haarlem. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij JGZ Kennemerland

Vacature Jeugdarts bij JGZ Kennemerland 19 december 2018

Vacature Jeugdarts bij JGZ Kennemerland

Jeugdgezondheidszorg Kennemerland is een eigentijdse organisatie, die continue op zoek is naar mogelijkheden om te innoveren, in te spelen op actuele maatschappelijke ontwikkelingen en haar kwaliteit te verbeteren. Met 140 medewerkers in dienst en 16.000 kinderen in zorg zoeken wij versterking van onze teams in Midden- en Zuid Kennemerland. Wij hebben een vacature voor de functie van Jeugdarts op oproepbasis voor onze locaties in de regio Midden- en Zuid Kennemerland. Doelgroep 0-4 jaar.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij GGD Amsterdam

Vacature Jeugdarts bij GGD Amsterdam 22 november 2018

Vacature Jeugdarts bij GGD Amsterdam

Het cluster Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Amterdam heeft als doelstelling het bevorderen en beschermen van de gezondheid, groei en ontwikkeling van jeugdigen van 0-23 jaar. De GGD heeft een vacature voor een Jeugdarts, 32-36 uur. De stedelijke problematiek bij onze jeugd spreekt je aan en zie je als een uitdaging. Werk samen met ouders en jeugdigen.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Vertrouwensarts Veilig Thuis Gelderland-Midden

Vacature Vertrouwensarts Veilig Thuis Gelderland-Midden 20 november 2018

Vacature Vertrouwensarts Veilig Thuis Gelderland-Midden

Veilig Thuis Gelderland-Midden is het Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling voor de regio Gelderland-Midden. Werken bij Veilig Thuis betekent actief zijn in een collegiale, uitdagende en innovatieve omgeving. Ben jij diegene die graag in deze omgeving komt werken en ben je aan een nieuwe uitdaging toe, dan zijn wij op zoek naar jou! 

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Hulp bij vacatures

Laat Captise jouw (jeugd)vacatures ook verspreiden naar meer dan 20.000 jeugdprofessionals. We zetten diverse podia en kanalen in, waaronder een tweewekelijkse JGZ-nieuwsbrief (meer dan 6.500 abonnees). Wil je informatie over verdere mogelijkheden om je vacature te vervullen? Neem contact op met Captise per e-mail (o.v.v. informatie vacatures.JGZ) of meld je vacature online aan

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van actuele, geplaatste, vacatures? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse JGZ-Nieuwsbrief.

Eerdere vacatures (niet meer actueel)

 • Jeugdverpleegkundigen 0-4 Volksgezondheid Utrecht
 • Vertrouwensartsen Veilig Thuis IJsselland
 • Vertrouwensarts Veilig Thuis Drenthe
 • Teammanager Publieke Gezondheid Gelderland-Midden
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundige SAG Amsterdam
 • Manager Jeugdgezondheidszorg Vérian
 • Arts of Jeugdarts CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdarts Zorgboog
 • Jeugdarts op St Maarten
 • Strategisch Beleidsontwikkelaar GGD Limburg Noord
 • Teamcoördinator CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdverpleegkundigen 4-18 Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundige GGD Haaglanden
 • Stafarts bij ZuidZorg en Zorgboog
 • Teammanager Jeugd bij Volksgezondheid Utrecht
 • Stafarts bij MeanderGroep
 • Jeugdartsen Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdarts STMR
 • Centraal adviserend arts bij Kind en Gezin Brussel
 • Jeugdverpleegkundige Voorzorg bij Volksgezondheid Utrecht
 • Verpleegkundigen ADO bij GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundigen Rivas Zorggroep
 • Sociaal verpleegkundigen GGD Regio Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdartsen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdarts bij JGZ Kennemerland
 • Verpleegkundige JGZ 0-19 bij JGZ ZHW
 • Verpleegkundig specialist voor JeugdGGZ
 • 2 artsen JGZ 0-4 bij GGD Groningen
 • Teammanagers JGZ
 • Psychiater voor JeugdGGZ
 • Jeugdartsen 0-19 bij GGD Twente
 • Senior adviseur bij Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
 • CJG-manager in Midden Delfland
 • Vertrouwensarts Bureau Jeugdzorg Noord-Holland
 • Manager JGZ bij GGD Hollands-Midden
 • Jeugdarts bij GGD Drenthe