Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Als ouders de regie krijgen in JGZ, levert dat nauwelijks verschillen op

 • 8 november 2018
 • Weergaves: 801
 • 3 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
Als ouders de regie krijgen in JGZ, levert dat nauwelijks verschillen op

JGZ Kennemerland ontwikkelde een nieuwe methode, OER (Ouders Eigen Regie), waarbij ouders zelf bepalen of ze wel of niet (tijdig) naar een consult komen, welke zorg ze willen ontvangen en van wie. Ouders kunnen met een door JGZ Kennemerland ontwikkelde JGZ-app de gewenste locatie en medewerker kiezen. Op twee locaties van JGZ Kennemerland is in 2014 op twee consultatiebureaus een nieuwe werkwijze ingevoerd. Lucy Smit (arts M&G, JGZ Kennemerland) en Melissa Sellaiyah (BSc Gezondheid en Leven, VU Amsterdam) vertelden onlangs in hun workshop over deze methode en het onderzoek waarbij twee OER-locaties zijn vergeleken met twee controlelocaties waar het standaard JGZ aanbod bleef. Het bleek dat de nieuwe werkwijze geen duidelijke effecten opleverde, plus of min, op de kwaliteit van de JGZ, voor wat betreft opkomst, (tijdig) vaccineren en (taal)screening.

Vragen over de effecten van OER op de kwaliteit van de JGZ?

 • Komen ouders nog wel naar het spreekuur als ze zelf mogen bepalen of en wanneer ze komen? 
 • Worden vaccinaties nog op tijd gegeven? 
 • Wordt de VTO-taalscreening, een belangrijk signaleringsinstrument voor 2-jarigen, nog wel op tijd afgenomen? 
 • En hoe denken professionals over deze ontwikkelingen? 

Lucy en Melissa gingen hierover met de deelnemers aan deze workshop in gesprek en vroegen hen naar hun verwachtingen bij deze vraagpunten.  

Verwachtingen
Iedereen ging eerst voor zichzelf na of ze verwachtten dat OER een positief, neutraal of negatief effect zou hebben. Die verwachtingen liepen uiteen. 

 • Over het algemeen schatten de deelnemers in dat OER een positieve uitwerking heeft op het aantal ouders dat naar het consult komt, omdat ouders meer gemotiveerd zijn als ze zelf de keuze kunnen maken. Zo zei een van de aanwezigen: 'Als je ouders goed informeert, is de motivatie groter: meer zelfbeschikking motiveert!'. 
 • Maar over het tijdig vaccineren dachten de deelnemers verschillend: sommigen verwachtten dat ouders van de OER locaties tijdiger zouden vaccineren, anderen vermoedden dat OER geen verschil zou maken, omdat het belang van vaccineren bij de meeste ouders al wel bekend is. Sommigen waren bang dat ouders niet meer (op tijd) zouden komen. 
 • Over de VTO-taaltoets waren de verwachtingen het minst positief:  de meesten dachten dat ouders minder vaak op tijd voor deze screening zouden komen of helemaal niet. 'Ik vraag me af of ouders de noodzaak inzien van dit onderzoek en of het duidelijk is waarom dit tussen de 23 en 29 maanden afgenomen moet worden', aldus een JGZ-professional. 

Wat vooral naar voren kwam was het belang van goede informatie en voorlichting, zodat ouders weten waarom vaccinaties of de afname van een signaleringsinstrument op een specifiek moment belangrijk is en ze een weloverwogen keuze kunnen maken. 

Geen verschil met OER of standaard JGZ
Lucy en Melissa lieten zien dat er geen verschillen waren gevonden tussen de twee OER locaties en de twee controlelocaties, op geen van de drie aspecten. Tussen de twee OER locaties bleek wel een klein verschil: op één van de OER locaties was de tijdigheid waarop ouders kwamen voor vaccinaties van hun kind beter dan voor de andere OER locatie. Lucy: 'Een verklaring voor dit verschil kan zijn dat JGZ professionals van de ene locatie zich de OER methode meer eigen hebben gemaakt dan de andere locatie'.

JGZ-app ondersteunt de eigen regie
In aansluiting op de OER methode wil JGZ Kennemerland de eigen regie van ouders versterken met een nieuw ontwikkelde JGZ-app. Deze app geeft ouders online toegang tot de dienstverlening van JGZ Kennemerland. De app bestaat uit drie onderdelen: maken en beheren van afspraken, toegang tot (delen van) het digitale dossier van het kind en informatie over onderwerpen die te maken hebben met opvoeden, ontwikkeling, gezondheid en ouderschap. 
In de workshop besprak Riemke Rip (arts M&G, JGZ Kennemerland) de app en de gevolgen daarvan voor JGZ Kennemerland. Versterkt het gebruik van de JGZ app de regie van ouders? Verandert het gebruik van diensten en expertise van de JGZ hierdoor? 

Ouders kunnen met de JGZ app de gewenste locatie en medewerker kiezen. Ook kunnen ze onderwerpen kiezen die ze willen bespreken tijdens het consult. In de app zien ouders wie het dossier van hun kind heeft ingezien en met welke reden. JGZ Kennemerland gaat ervan uit dat ouders zelf weten wat goed is voor hun kind en welke informatie ze nodig hebben. Daarom geeft de JGZ app informatie over verschillende onderwerpen en staan bij artikelen suggesties voor websites, literatuur, filmpjes en andere bronnen, waaruit ouders zelf een keuze kunnen maken. 

Download
De JGZ-app is beschikbaar voor Android in de Google Play Store 

 

 

bron: VUMC_1 en VUMC_2 

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

3 reacties op artikel "Als ouders de regie krijgen in JGZ, levert dat nauwelijks verschillen op"

Betty

8-11-2018 18:59

Ben benieuwd naar de effecten op de ouders!


Hilde

15-11-2018 11:02

Verschillende organisaties hebben ander "standaard" aanbod".

Voldoende tijd en basiscontactmomenten zijn en blijven belangrijk.

Ben je er bewust van dat dit dus geldt binnen de JGZK vergelijking


René Eijsink

19-11-2018 14:56

"It takes a village to raise a child". Er wordt al heel veel van ouders gevraagd, cq aan ouders overgelaten, zowel in zorg als in onderwijs. Ik vind dat een onwenselijke trend. Ouders leren, of ontwikkelen tenminste de visie, dat zij alleen en niemand anders bepalen wat goed is voor hun kind. Ik denk dat het voor ouders en kinderen verstandiger is dat de school en de buren en de straat en de dokter gewoon weer medezeggenschap krijgen over kinderen en opvoeden. Enerzijds zijn kinderen te belangrijk om ze aan hun ouders over te laten, anderzijds hoeven ouders het op die manier niet alleen te doen.

Reageer.

This form collects your name, email, IP address and content so that we can keep track of the comments placed on the website. For more info check our Privacy Policy and Terms Of Use where you will get more info on where, how and why we store your data.
Reageren

x

Het JGZ-portaal is nu voor Zorg en Jeugd

Jarenlang hebben we een JGZ-portaal gepresenteerd, Jeugdgezondheidszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg en Jeugd'. Met nadruk op jeugdgezondheidszorg, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature voor Vertrouwensarts Veilig Thuis in West-Holland, die veiligheid en geborgenheid voorop wil plaatsen

Vacature voor Vertrouwensarts Veilig Thuis in West-Holland, die veiligheid en geborgenheid voorop wil plaatsen 14 januari 2019

Vacature voor Vertrouwensarts Veilig Thuis in West-Holland, die veiligheid en geborgenheid voorop wil plaatsen

Dat is een echte uitdaging! EN je kunt zoveel goeds doen! Het vergt wel veel van je inzet en capaciteiten. Word jij Vertrouwensarts? Namens een opdrachtgever in het westen van het land zoeken we kandidaten voor de functie van Vertrouwensarts bij een Veilig Thuis-organisatie. 24 tot 36 uur. Je salariering zit in schaal 12. Je bent er niet alleen voor slachtoffers en plegers, maar ook voor bezorgde omstanders en professionals. Samen creëer je een plek waar veiligheid en geborgenheid voorop staan. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdverpleegkundige bij Yunio

Vacature Jeugdverpleegkundige bij Yunio 13 januari 2019

Vacature Jeugdverpleegkundige bij Yunio

Houd jij je graag bezig met de ontwikkeling van het jonge kind? Maak jij je sterk voor preventie en vroeg signalering? Beschik jij over kennis en kunde rondom verpleegkundige onderzoeken en diagnoses? Weet jij daarnaast op prettige en passende wijze aansluiting te vinden bij ouders/verzorgers? Dan is Yunio op zoek naar jou! Heb je ervaring met het werken met ouders en jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar dan is dat een pré. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdartsen (0-12) of Anios (basisarts) Jeugdgezondheidszorg (0-12) GGD Hollands Midden

Vacature Jeugdartsen (0-12) of Anios (basisarts) Jeugdgezondheidszorg (0-12) GGD Hollands Midden 9 januari 2019

Vacature Jeugdartsen (0-12) of Anios (basisarts) Jeugdgezondheidszorg (0-12) GGD Hollands Midden

De sector Publieke Zorg voor de Jeugd van GGD Hollands Midden staat voor preventieve zorg aan kinderen en jeugdigen in de leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar. Voor de inzet op verschillende locaties zoekt GGD HM Jeugdartsen of Anios (basisarts) Jeugdgezondheidszorg. Je werk is net zo divers als de jeugd zelf. Het team wordt als steeds meer zelfsturend gezien, er wordt een actieve rol van je verwacht in deze teamontwikkeling. Belangstelling? Lees en solliciteer.  

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland

Vacature Jeugdarts 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland 27 december 2018

Vacature Jeugdarts 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland

GGD Kennemerland biedt professionele zorg voor een goede volksgezondheid, nu en in de toekomst. De sector Jeugdgezondheidszorg (JGZ) bewaakt, beschermt en bevordert de individuele en collectieve gezondheid van jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 18 en die van 4-18 jaar door vroegtijdige interventie bij gezondheidsproblemen. GGD Kennemerland zoekt jeugdartsen voor deze leeftijdsgroepen, voor 24-36 uur per week in de regio Haarlem e.o. en de Haarlemmermeer.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdverpleegkundige 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland

Vacature Jeugdverpleegkundige 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland 27 december 2018

Vacature Jeugdverpleegkundige 0-18 en 4-18 jarigen bij GGD Kennemerland

GGD Kennemerland biedt professionele zorg voor een goede volksgezondheid, nu en in de toekomst. De sector Jeugdgezondheidszorg (JGZ) bewaakt, beschermt en bevordert de individuele en collectieve gezondheid van jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 18 en die van 4-18 jaar door vroegtijdige interventie bij gezondheidsproblemen. GGD Kennemerland zoekt jeugdverpleegkundige voor deze leeftijdsgroepen, voor 24-32 uur voor de regio Haarlemmermeer en regio Haarlem. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij JGZ Kennemerland

Vacature Jeugdarts bij JGZ Kennemerland 19 december 2018

Vacature Jeugdarts bij JGZ Kennemerland

Jeugdgezondheidszorg Kennemerland is een eigentijdse organisatie, die continue op zoek is naar mogelijkheden om te innoveren, in te spelen op actuele maatschappelijke ontwikkelingen en haar kwaliteit te verbeteren. Met 140 medewerkers in dienst en 16.000 kinderen in zorg zoeken wij versterking van onze teams in Midden- en Zuid Kennemerland. Wij hebben een vacature voor de functie van Jeugdarts op oproepbasis voor onze locaties in de regio Midden- en Zuid Kennemerland. Doelgroep 0-4 jaar.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij GGD Amsterdam

Vacature Jeugdarts bij GGD Amsterdam 22 november 2018

Vacature Jeugdarts bij GGD Amsterdam

Het cluster Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Amterdam heeft als doelstelling het bevorderen en beschermen van de gezondheid, groei en ontwikkeling van jeugdigen van 0-23 jaar. De GGD heeft een vacature voor een Jeugdarts, 32-36 uur. De stedelijke problematiek bij onze jeugd spreekt je aan en zie je als een uitdaging. Werk samen met ouders en jeugdigen.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Vertrouwensarts Veilig Thuis Gelderland-Midden

Vacature Vertrouwensarts Veilig Thuis Gelderland-Midden 20 november 2018

Vacature Vertrouwensarts Veilig Thuis Gelderland-Midden

Veilig Thuis Gelderland-Midden is het Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling voor de regio Gelderland-Midden. Werken bij Veilig Thuis betekent actief zijn in een collegiale, uitdagende en innovatieve omgeving. Ben jij diegene die graag in deze omgeving komt werken en ben je aan een nieuwe uitdaging toe, dan zijn wij op zoek naar jou! 

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Hulp bij vacatures

Laat Captise jouw (jeugd)vacatures ook verspreiden naar meer dan 20.000 jeugdprofessionals. We zetten diverse podia en kanalen in, waaronder een tweewekelijkse JGZ-nieuwsbrief (meer dan 6.500 abonnees). Wil je informatie over verdere mogelijkheden om je vacature te vervullen? Neem contact op met Captise per e-mail (o.v.v. informatie vacatures.JGZ) of meld je vacature online aan

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van actuele, geplaatste, vacatures? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse JGZ-Nieuwsbrief.

Eerdere vacatures (niet meer actueel)

 • Jeugdverpleegkundigen 0-4 Volksgezondheid Utrecht
 • Vertrouwensartsen Veilig Thuis IJsselland
 • Vertrouwensarts Veilig Thuis Drenthe
 • Teammanager Publieke Gezondheid Gelderland-Midden
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundige SAG Amsterdam
 • Manager Jeugdgezondheidszorg Vérian
 • Arts of Jeugdarts CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdarts Zorgboog
 • Jeugdarts op St Maarten
 • Strategisch Beleidsontwikkelaar GGD Limburg Noord
 • Teamcoördinator CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdverpleegkundigen 4-18 Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundige GGD Haaglanden
 • Stafarts bij ZuidZorg en Zorgboog
 • Teammanager Jeugd bij Volksgezondheid Utrecht
 • Stafarts bij MeanderGroep
 • Jeugdartsen Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdarts STMR
 • Centraal adviserend arts bij Kind en Gezin Brussel
 • Jeugdverpleegkundige Voorzorg bij Volksgezondheid Utrecht
 • Verpleegkundigen ADO bij GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundigen Rivas Zorggroep
 • Sociaal verpleegkundigen GGD Regio Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdartsen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdarts bij JGZ Kennemerland
 • Verpleegkundige JGZ 0-19 bij JGZ ZHW
 • Verpleegkundig specialist voor JeugdGGZ
 • 2 artsen JGZ 0-4 bij GGD Groningen
 • Teammanagers JGZ
 • Psychiater voor JeugdGGZ
 • Jeugdartsen 0-19 bij GGD Twente
 • Senior adviseur bij Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
 • CJG-manager in Midden Delfland
 • Vertrouwensarts Bureau Jeugdzorg Noord-Holland
 • Manager JGZ bij GGD Hollands-Midden
 • Jeugdarts bij GGD Drenthe