Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Vroegsignalering van een ontwikkelingsvoorsprong, moet dat nou?

 • 26 februari 2018
 • Weergaves: 1365
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
Vroegsignalering van een ontwikkelingsvoorsprong, moet dat nou?

Jazeker! Preventie is een speerpunt van de jeugdgezondheidszorg. Kinderen met een grote ontwikkelingsvoorsprong, ook wel hoogbegaafd genoemd, hebben een groter risico op verminderd welzijn en gezondheidsproblemen. Zij doorlopen een ontwikkeling die afwijkt van het gemiddelde. Hierdoor hebben zij andere behoeften en dus andere ondersteuning nodig. Als hier geen oog voor is, dan liggen faalangst, onderpresteren, eenzaamheid en zelfs depressie op de loer. Tijdig signaleren van hoogbegaafdheid voorkomt dergelijke problemen.
 
Het nieuw ontwikkelde signaleringsinstrument ‘Kleine Kinderen Grote Sprongen’ van de Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong maakt tijdig signaleren vanaf heden zeer gemakkelijk uit te voeren.

Toepassen in de JGZ
Consultatiebureaus en professionals in de jeugdgezondheidszorg signaleren met Kleine Kinderen Grote Sprongen eenvoudig en effectief een ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen van 0-4 jaar. Bovendien biedt het instrument handvatten voor passende adviezen aan ouders en verzorgers en voor adequate doorverwijzing. 

Tijdig ontdekken; vragen van ouders
Vaak wordt te laat ontdekt dat deze kinderen een snelle en andere ontwikkeling doormaken. De snelle ontwikkeling zorgt geregeld voor een minder goede aansluiting bij leeftijdgenoten en de andere ontwikkeling heeft vaak tot gevolg dat kinderen voelen ‘anders’ te zijn dan andere kinderen. Dit ervaren zij zelden als positief. Geen aansluiting vinden en niet begrepen worden kan leiden tot verminderd welzijn en gezondheidsklachten. Tijdige signalering draagt bij aan de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. 
Ouders van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong hebben meestal andere vragen bij de opvoeding dan gemiddeld en de gangbare opvoedtips zijn onvoldoende passend. Met behulp van dit nieuwe instrument kunnen professionals passende adviezen geven en ouders de weg wijzen naar  informatie die hen verder kan helpen. 

Baby-, dreumes- en peuterkaart
Op basisscholen komt nu steeds meer aandacht voor het signaleren van een ontwikkelingsvoorsprong. Veel scholen gebruiken hiervoor het signaleringsinstrument Knappe Kleuters van de Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong. Voor de jeugdgezondheidszorg was er tot voor kort echter nog geen instrument om kinderen van 0 tot 4 jaar met een ontwikkelingsvoorsprong te signaleren. En dat terwijl de meeste ontwikkelingsproblemen al in de eerste levensjaren ontstaan! 
In deze leemte voorziet het nieuwe signaleringsinstrument ‘Kleine Kinderen Grote Sprongen’. Het biedt praktische tips en direct toepasbare handvatten ter ondersteuning van de consultaties. Met een indeling in babykaart, dreumeskaart en peuterkaart kan snel de toepasselijke kaart worden gepakt. Ook zijn zorgen van ouders en adviezen aan ouders op de overzichtelijke kaarten snel terug te vinden. Consultatiebureaus en andere professionals in de jeugdgezondheidszorg krijgen hierdoor meer kennis en kunnen snel inspelen op de hulpvraag van ouders. Bovendien leveren zij hiermee een belangrijke bijdrage aan de preventie van ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen van 0-4 jaar.

Geremd in de ontwikkeling
Indien kinderen geremd worden in hun ontwikkeling, kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn: 

 • het kind raakt gefrustreerd op school, heeft allerlei lichamelijke klachten of verzet zich heftig tegen school, 
 • het kind vindt moeilijk aansluiting bij leeftijdgenoten, voelt zich eenzaam of denkt dat hij of zij raar is, 
 • het kind begint ongewenst gedrag te vertonen, wordt bijvoorbeeld heel opstandig, druk en onrustig of trekt zich terug. Sommigen komen bij een psycholoog terecht.  Misdiagnoses komen helaas veel voor omdat dergelijke gedragingen tevens voorkomen bij stoornissen zoals ODD (opstandig gedrag), ADHD (druk gedrag) en ASS (weinig sociale interactie).

Welzijnsklachten, gezondheidsklachten en een laag zelfbeeld als gevolg van hoogbegaafdheid  ontstaan veel minder indien dit verband vroegtijdig wordt herkend. Ook problemen op de langere termijn zoals onderpresteren, depressie, angstklachten en schooluitval kunnen zodoende worden voorkomen. 
Dit maakt het signaleren van een ontwikkelingsvoorsprong onderdeel van de preventieve aanpak in de jeugdgezondheidszorg. 

Bestellen (met Captise-korting)
Vind jij ook dat het signaleren van een ontwikkelingsvoorsprong tot de preventieve basiszorg behoort? Dan is dit het moment om het instrument Kleine Kinderen Grote Sprongen aan te schaffen. Bovendien ontvangen de eerste drie bestellers nu een korting van 25% op de aanschafprijs! Vermeld hiervoor dat je meedoet met de kortingsactie via Captise.

Bestellen
Bestellen kan bij de Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong via deze link.

 

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

Reageer.

Naam:
E-mail:
Reactie:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Reageren

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Het JGZ-portaal is nu voor Zorg en Jeugd

Jarenlang hebben we een JGZ-portaal gepresenteerd, Jeugdgezondheidszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg en Jeugd'. Met nadruk op jeugdgezondheidszorg, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts 4-18 bij Volksgezondheid Utrecht

Vacature Jeugdarts 4-18 bij Volksgezondheid Utrecht 21 juni 2018

Vacature Jeugdarts 4-18 bij Volksgezondheid Utrecht

Volksgezondheid in Utrecht heeft een vacature voor een Jeugdarts 4-18 jaar. 24-36 uur per week. Voor werk in het Basisonderwijs, het Voortgezet onderwijs en het Speciaal Onderwijs. JGZ Utrecht, ruim 160 medewerkers, moderniseert waarbij de kernwoorden dialoog- en wijkgericht werken zijn. Heb je ruime kennis van en affiniteit met het werkterrein van de jeugdgezondheidszorg specifiek voor 4-18 jarigen? Draag je bij aan het gezond en veilig opgroeien van de kinderen in de stad. Solliciteer dan! 


Vacature is open, sollicitanten welkom

Jeugdarts bij STMR, regio Rivierenland

Jeugdarts bij STMR, regio Rivierenland 13 juni 2018

Jeugdarts bij STMR, regio Rivierenland

Wil jij er samen met ons voor zorgen dat ouders met zelfvertrouwen en plezier kunnen opvoeden? Wil jij dat kinderen fit kunnen opgroeien en kunnen meedoen in de maatschappij?

Dan zijn wij op zoek naar jou!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Jeugdverpleegkundige 0-4 jaar / Ouder- en kindadviseur SAG Jeugdgezondheidszorg

Jeugdverpleegkundige 0-4 jaar / Ouder- en kindadviseur SAG Jeugdgezondheidszorg 13 juni 2018

Jeugdverpleegkundige 0-4 jaar / Ouder- en kindadviseur SAG Jeugdgezondheidszorg

In de eerste vier jaar van hun leven ontwikkelen kinderen zich ontzettend snel. Dat maakt het werk van een jeugdverpleegkundige ook zo leuk en afwisselend. Ben jij een enthousiaste verpleegkundige die veel voldoening haalt uit preventieve gezondheidszorg leveren aan deze bijzondere doelgroep en hun ouders? Dan zijn wij op zoek naar jou! 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdverpleegkundige 4-18 in Utrecht

Vacature Jeugdverpleegkundige 4-18 in Utrecht 7 juni 2018

Vacature Jeugdverpleegkundige 4-18 in Utrecht

Volksgezondheid in Utrecht heeft een vacature voor een Jeugdverpleegkundige 4-18 jaar. 36 uur per week. JGZ Utrecht, ruim 160 medewerkers, moderniseert waarbij de kernwoorden dialoog- en wijkgericht werken zijn. Heb je ruime kennis van en affiniteit met het werkterrein van de jeugdgezondheidszorg specifiek voor 4-18 jarigen? Draag je bij aan het gezond en veilig opgroeien van de kinderen in de stad. Solliciteer dan!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Jeugdartsen in Amsterdam

Jeugdartsen in Amsterdam 31 mei 2018

Jeugdartsen in Amsterdam

Het cluster Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Amterdam heeft als doelstelling het bevorderen en beschermen van de gezondheid, groei en ontwikkeling van jeugdigen van 0-23 jaar. De GGD heeft meerdere vacatures voor een Jeugdarts, 24-36 uur. De stedelijke problematiek bij onze jeugd spreekt je aan en zie je als een uitdaging. Werk samen met ouders en jeugdigen.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Jeugdarts bij JGZ Kennemerland

Jeugdarts bij JGZ Kennemerland 29 mei 2018

Jeugdarts bij JGZ Kennemerland

Jeugdgezondheidszorg Kennemerland is een eigentijdse organisatie, die continue op zoek is naar mogelijkheden om te innoveren, in te spelen op actuele maatschappelijke ontwikkelingen en haar kwaliteit te verbeteren. Met 140 medewerkers in dienst en 16.000 kinderen in zorg zoeken wij versterking van onze teams in Midden- en Zuid Kennemerland. Wij hebben twee vacatures voor de functie van Jeugdarts voor onze locaties in de regio Midden- en Zuid-Kennemerland, een vacature voor 16 uur per week en een vacature op oproepbasis. Doelgroep 0-4 jaar. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Teammanager sector Publieke Gezondheid bij GGD Gelderland-Midden, JGZ

Teammanager sector Publieke Gezondheid bij GGD Gelderland-Midden, JGZ 25 mei 2018

Teammanager sector Publieke Gezondheid bij GGD Gelderland-Midden, JGZ

De GGD Gelderland-Midden, Jeugdgezondheidszorg, heeft een vacature voor Teammanager sector Publieke Gezondheid. Verantwoordelijk voor een van de teams Jeugdgezondheidszorg. Je denkt breed, je stuurt coachend en zorgt voor de verbinding.  32-36 uur. Reageer voor 17 juni. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Jeugdarts bij Regio Gooi en Vechtstreek

Jeugdarts bij Regio Gooi en Vechtstreek 8 mei 2018

Jeugdarts bij Regio Gooi en Vechtstreek

Regio Gooi en Vechtstreek, Jeugd en Gezin, heeft een vacature voor een jeugdarts, 24-32 uur per week. Werkdagen in overleg. Jeugd en Gezin zet zich in voor het gezond en veilig opgroeien van kinderen in de regio. Jeugd en Gezin zet zich in voor het gezond en veilig opgroeien van kinderen in de regio Gooi en Vechtstreek. Dat doen we vanaf de zwangerschap (-9 maanden) tot aan volwassenheid (23 jaar). Solliciteer nu!

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Hulp bij vacatures

Laat Captise jouw (jeugd)vacatures ook verspreiden naar meer dan 20.000 jeugdprofessionals. We zetten diverse podia en kanalen in, waaronder een tweewekelijkse JGZ-nieuwsbrief (meer dan 6.500 abonnees). Wil je informatie over verdere mogelijkheden om je vacature te vervullen? Neem contact op met Captise per e-mail (o.v.v. informatie vacatures.JGZ) of meld je vacature online aan

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van actuele, geplaatste, vacatures? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse JGZ-Nieuwsbrief.

Eerdere vacatures (niet meer actueel)

 • Jeugdverpleegkundige SAG Amsterdam
 • Manager Jeugdgezondheidszorg Vérian
 • Arts of Jeugdarts CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdarts Zorgboog
 • Jeugdarts op St Maarten
 • Strategisch Beleidsontwikkelaar GGD Limburg Noord
 • Teamcoördinator CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdverpleegkundigen 4-18 Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundige GGD Haaglanden
 • Stafarts bij ZuidZorg en Zorgboog
 • Teammanager Jeugd bij Volksgezondheid Utrecht
 • Stafarts bij MeanderGroep
 • Jeugdartsen Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdarts STMR
 • Centraal adviserend arts bij Kind en Gezin Brussel
 • Jeugdverpleegkundige Voorzorg bij Volksgezondheid Utrecht
 • Verpleegkundigen ADO bij GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundigen Rivas Zorggroep
 • Sociaal verpleegkundigen GGD Regio Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdartsen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdarts bij JGZ Kennemerland
 • Verpleegkundige JGZ 0-19 bij JGZ ZHW
 • Verpleegkundig specialist voor JeugdGGZ
 • 2 artsen JGZ 0-4 bij GGD Groningen
 • Teammanagers JGZ
 • Psychiater voor JeugdGGZ
 • Jeugdartsen 0-19 bij GGD Twente
 • Senior adviseur bij Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
 • CJG-manager in Midden Delfland
 • Vertrouwensarts Bureau Jeugdzorg Noord-Holland
 • Manager JGZ bij GGD Hollands-Midden
 • Jeugdarts bij GGD Drenthe