Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

GigaGaaf: met poetsen begin je al bij het eerste tandje

 • 31 mei 2017
 • Weergaves: 291
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
GigaGaaf: met poetsen begin je al bij het eerste tandje

Ashley Verlinden en Annemarie Schuller van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG bekijken in een langlopend onderzoek GigaGaaf! bekijken zij hoe ouders de mondjes van hun jonge kinderen gezond kunnen houden. Het onderzoek start bij kinderen van 6 maanden oud. Het eerste tandje begint dan net door te komen. Het vindt plaats in Oost-Groningen en in Den Haag, bij consultatiebureaus, tandartspraktijken en Jeugdtandzorg West. ia consultatiebureaus worden alle ouders van kinderen van 6 maanden in dat gebied gevraagd een afspraak voor hun kind te maken bij de tandartspraktijk. Kinderen met een hoog risico op gaatjes worden vaker en eerder uitgenodigd bij de tandartspraktijk. In 2021 worden de kinderen die meegedaan hebben 5 jaar en wordt bekeken of de kinderen inderdaad gezondere tanden hebben. 

Melkgebit
Je zou kunnen zeggen dat het nog niet zoveel uitmaakt, gaatjes in de melktanden. Het kind krijgt toch nog nieuwe tandjes. “Maar zo'n gaatje kan pijn gaan doen”, vertelt tandarts en universitair hoofddocent Annemarie Schuller. En het blijkt uit eerder onderzoek dat de kinderen van ouders die de melktandjes goed verzorgen later minder gaatjes in het blijvende gebit hebben. "Op vijfjarige leeftijd heeft 40 procent van de kinderen al een of meer gaatjes. Het gezond houden van de mond is belangrijk”, voegt gezondheidswetenschapper Verlinden toe. 

“Begin met tandenpoetsen – met een fluoridetandpasta – vanaf het eerste tandje. Kinderen tot 10 jaar hebben bij het tandenpoetsen de hulp van hun ouders nodig. Zij hebben nog niet de juiste motorische vaardigheden." Ook gezond eten en drinken is belangrijk.

Goede gewoontes
Schuller: “Wij denken dat vroeg de goede gewoontes aanleren cruciaal is. Het begint allemaal bij wat de ouders doen. Eenmaal aangeleerde gewoontes blijven meestal lang bestaan. Zo is het moeilijk om een kindje af te leren een flesje melk mee naar bed te nemen als het dat eenmaal gewend is. In melk zitten ook suikers. Het werkt beter het kind meteen te wennen aan een flesje water s 'nachts, dan hoef je later ook niets af te leren. De gezonde gewoontes bestaan onder andere uit vroeg poetsen met fluoridetandpasta, en leefstijladviezen.”

Fluoride
Tandpasta met fluoride wordt aanbevolen. Wat doet fluoride met onze tanden? Onze tanden zijn omringd door een laagje glazuur. Dit glazuur bestaat uit een mineraalverbinding, die hydroxyapatiet wordt genoemd. Het mooie is: de fluoride uit de tandpasta verandert de hydroxyapatiet in een ander mineraal: fluorapatiet. Tandglazuur met fluorapatiet lost minder goed op in zuren en de tand krijgt nu minder snel een gaatje. Als er gegeten of gedronken wordt is de tand er beter tegen bestand.

Leefstijladviezen
Naast tweemaal daags tandenpoetsen is ook het voedingspatroon belangrijk. Veel ouders weten wel dat snoep of suiker slecht is voor de tanden. Maar het advies gaat verder dan minder snoepen. Zo kun je maar beter niet vaker dan 7 keer per dag iets te eten of te drinken. Elk eetmoment is een aanval voor de tanden. Je kunt beter wat meer dingen tegelijk eten dan de hele dag door kleine hapjes.

Als kinderen de hele dag een sapje uit een zuigflesje drinken betekent dat de hele dag door zuuraanvallen voor het gebit. Of, nog erger: “Een flesje mee naar bed”. 

Resultaten in 2021
Het UMCG werkt samen met TNO en De Erasmus Universiteit voor dit langlopende onderzoek. In 2021 worden de kinderen die meegedaan hebben 5 jaar. Dan gaan Verlinden en Schuller bekijken of  de kinderen die vanaf 6 maanden oud bij de tandartspraktijk kwamen inderdaad gezondere tanden hebben.


Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

Reageer.

Naam:
E-mail:
Reactie:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Reageren

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Het JGZ-portaal is nu voor Zorg en Jeugd

Jarenlang hebben we een JGZ-portaal gepresenteerd, Jeugdgezondheidszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg en Jeugd'. Met nadruk op jeugdgezondheidszorg, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Jeugdverpleegkundige Krimpenerwaard GGD Hollands Midden

Jeugdverpleegkundige Krimpenerwaard GGD Hollands Midden 29 maart 2018

Jeugdverpleegkundige Krimpenerwaard GGD Hollands Midden

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Midden biedt de diensten van de JGZ dichtbij de klanten aan. GGD Hollands Midden heeft een vacature voor Jeugdverpleegkundige 0-12, voor tenminste 18 uur per week. In Krimpenerwaard, een landelijk gebied waar de inwoners gewend zijn aan de continuïteit van vaste medewerkers bij de JGZ. Reageer voor 19 april 2018. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Jeugdarts of Basisarts met JGZ ervaring bij TWB

Jeugdarts of Basisarts met JGZ ervaring bij TWB 26 maart 2018

Jeugdarts of Basisarts met JGZ ervaring bij TWB

Voor het consultatiebureau van TWB, Thuiszorg met Aandacht, zoeken wij voor de regio West-Brabant (Roosendaal en Bergen op Zoom) een enthousiaste Jeugdarts of Basisarts met JGZ ervaring voor minimaal 16 - 28 uur. TWB Jeugdgezondheidszorg is op zoek naar jou!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Jeugdarts 0-4 jaar en Jeugdarts 4-18 jaar bij Volksgezondheid Utrecht

Jeugdarts 0-4 jaar en Jeugdarts 4-18 jaar bij Volksgezondheid Utrecht 23 maart 2018

Jeugdarts 0-4 jaar en Jeugdarts 4-18 jaar bij Volksgezondheid Utrecht

Volksgezondheid in Utrecht heeft een vacature voor een Jeugdarts 0-4 en Jeugdarts 4-18 jaar. 24-36 uur per week. JGZ Utrecht, ongeveer 200 medewerkers, moderniseert waarbij de kernwoorden dialoog- en wijkgericht werken zijn. Heb je ruime kennis van en affiniteit met het werkterrein van de jeugdgezondheidszorg specifiek voor 0-4 en/of 4-18 jarigen? Draag je bij aan het gezond en veilig opgroeien van de kinderen in de stad. Solliciteer dan!


Vacature is open, sollicitanten welkom

Jeugdarts(en) 0-12 jaar bij GGD Hollands Midden

Jeugdarts(en) 0-12 jaar bij GGD Hollands Midden 21 maart 2018

Jeugdarts(en) 0-12 jaar bij GGD Hollands Midden

Voor de regio Duin- en Bollenstreek en Leiden e.o. zoekt GGD Hollands Midden jeugdarts(en), 0-12 jaar. Voor, in overleg, 18-36 uur per week. Je werk is net zo divers als de jeugd zelf. Reageer voor 4 april 2018. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Jeugdverpleegkundige 0-4 jaar / Ouder- en kindadviseur SAG Jeugdgezondheidszorg

Jeugdverpleegkundige 0-4 jaar / Ouder- en kindadviseur SAG Jeugdgezondheidszorg 6 maart 2018

Jeugdverpleegkundige 0-4 jaar / Ouder- en kindadviseur SAG Jeugdgezondheidszorg

In de eerste vier jaar van hun leven ontwikkelen kinderen zich ontzettend snel. Dat maakt het werk van een jeugdverpleegkundige ook zo leuk en afwisselend. Ben jij een enthousiaste verpleegkundige die veel voldoening haalt uit preventieve gezondheidszorg leveren aan deze bijzondere doelgroep en hun ouders? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Hulp bij vacatures

Laat Captise jouw (jeugd)vacatures ook verspreiden naar meer dan 20.000 jeugdprofessionals. We zetten diverse podia en kanalen in, waaronder een tweewekelijkse JGZ-nieuwsbrief (meer dan 6.500 abonnees). Wil je informatie over verdere mogelijkheden om je vacature te vervullen? Neem contact op met Captise per e-mail (o.v.v. informatie vacatures.JGZ) of meld je vacature online aan

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van actuele, geplaatste, vacatures? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse JGZ-Nieuwsbrief.

Eerdere vacatures (niet meer actueel)

 • Jeugdverpleegkundige SAG Amsterdam
 • Manager Jeugdgezondheidszorg Vérian
 • Arts of Jeugdarts CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdarts Zorgboog
 • Jeugdarts op St Maarten
 • Strategisch Beleidsontwikkelaar GGD Limburg Noord
 • Teamcoördinator CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdverpleegkundigen 4-18 Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundige GGD Haaglanden
 • Stafarts bij ZuidZorg en Zorgboog
 • Teammanager Jeugd bij Volksgezondheid Utrecht
 • Stafarts bij MeanderGroep
 • Jeugdartsen Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdarts STMR
 • Centraal adviserend arts bij Kind en Gezin Brussel
 • Jeugdverpleegkundige Voorzorg bij Volksgezondheid Utrecht
 • Verpleegkundigen ADO bij GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundigen Rivas Zorggroep
 • Sociaal verpleegkundigen GGD Regio Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdartsen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdarts bij JGZ Kennemerland
 • Verpleegkundige JGZ 0-19 bij JGZ ZHW
 • Verpleegkundig specialist voor JeugdGGZ
 • 2 artsen JGZ 0-4 bij GGD Groningen
 • Teammanagers JGZ
 • Psychiater voor JeugdGGZ
 • Jeugdartsen 0-19 bij GGD Twente
 • Senior adviseur bij Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
 • CJG-manager in Midden Delfland
 • Vertrouwensarts Bureau Jeugdzorg Noord-Holland
 • Manager JGZ bij GGD Hollands-Midden
 • Jeugdarts bij GGD Drenthe