Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Zichtbaar als jeugdverpleegkundige!!!

 • 7 maart 2017
 • Weergaves: 3397
 • 3 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
Zichtbaar als jeugdverpleegkundige!!!

Eén dezelfde naam helpt jeugdverpleegkundigen om meer zichtbaar te zijn: zichtbaarder in de wijk en zichtbaarder in het publieke debat over de herinrichting van het gemeentelijke sociale domein. De eerste stap van profilering is dat we herkenbaar zijn als één beroepsgroep. We roepen alle jeugdverpleegkundigen dan ook op om zichzelf “jeugdverpleegkundige” te noemen! Ondanks de andere ideeën die daarover bestaan kunnen en mogen alle jeugdverpleegkundigen zich met trots jeugdverpleegkundige noemen. Blog van Marja van Kuppevelt en Jacqueline de Vries, namens V&VN vakgroep jeugdverpleegkundigen.

Op onze landelijke uitkijkpost als V&VN vakgroep jeugdverpleegkundige horen we heel wat andere variaties voorbij komen: wijk CJG ‘er, CJG professional, CJG verpleegkundige, OKC verpleegkundig, JGZ verpleegkundige, CB verpleegkundige, schoolverpleegkundige, sociaal verpleegkundige JGZ, wijkverpleegkundige JGZ, GGD verpleegkundige, jeugd/wijkteamverpleegkundige, OKZ verpleegkundige, ect, ect.

Misverstanden
Ook horen we veel misvatting over wat er wel en niet mag. Die misverstanden zullen we hier ontzenuwen en hopelijke voorgoed de wereld uit helpen. Hieronder geven we een aantal misvattingen weer om de naam jeugdverpleegkundige wel of niet te mogen voeren.

“Wie was die mevrouw nou ook al weer, die hier laatst van die mooie beelden liet zien over hechting (VHT)?"

1.    Het kan en het mag!
Vanaf je eerste werkdag als HBO-verpleegkundige in de jeugdgezondheidszorg ben je een jeugdverpleegkundige. Je gaat je competenties ontwikkelen zoals beschreven in het expertise gebied jeugdverpleegkundige en het kwaliteitsregister. Extra opleiding of bijscholing kan daarbij behulpzaam zijn.
Je kan en je mag je jeugdverpleegkundige noemen: er zijn slechts twee wettelijk beschermde titels: die van ‘verpleegkundige’ en die van ‘verpleegkundig specialist’. Iedere beroepsgroep kan dat aanvullen. Als V&VN vakgroep jeugdverpleegkundigen hebben besloten om onze beroepsgroep ‘jeugdverpleegkundige’ te noemen. De samenvoeging van “jeugd” en “verpleegkundige” maakt voor iedereen direct duidelijk maakt waar we voor staan: we zijn verpleegkundigen en werken voor en met de jeugd. Dat is duidelijker dan de afkorting JGZ. Jeugdverpleegkundigen werken voor alle kinderen in Nederland van 0-18, combineren individuele en collectieve preventie, zodat kinderen gezond en veilig opgroeien, in staat zijn om hun talenten naar vermogen te ontwikkelen en op een positieve manier mee kunnen doen in de maatschappij.
Als V&VN geven we het goede voorbeeld en gebruiken we altijd de term jeugdverpleegkundige. We hebben ook aan de landelijke partijen ActiZ jeugd, GGD/GHOR Nederland en NCJ gevraagd of ze de naam ‘jeugdverpleegkundige’ voortaan willen gebruiken.

2.    Er staat iets anders in mijn contract
Er bestaat verschil tussen wie je bent en wat je doet. Je bent jeugdverpleegkundige en je werkt als………. Soms noemt je werkgever je bij de naam van jouw organisatie: CJG’er, GGD verpleegkundige of ZuidZorg verpleegkundige. Als je die benaming overneemt dan profileer je je werkgever en niet je beroep. Probeer liever om je werkgever zo ver te krijgen dat die voortaan ook het woord jeugdverpleegkundige gaat gebruiken. Het vergt enige inspanning maar het is zeker mogelijk. Zo is er een voorbeeld van een JGZ organisaties die alle email-handtekeningen heeft laten veranderen in jeugdverpleegkundige, maar daar is wel lobbywerk van enkele collega’s aan vooraf gegaan. Het kan. Het mag.

3.    Voortbestaan van oude benaming
Jeugdverpleegkundige is een relatief nieuwe functie aan de stam van de verpleegkundige beroepsgroepen. De functie ontstond eind vorige eeuw toen de “sociaalverpleegkundigen (4-19)” en de “wijkverpleegkundigen (0-4)” samen een nieuwe functie jeugdverpleegkundige gingen vormen. Vanaf toen waren we geen “sociaalverpleegkundigen” en geen “wijkverpleegkundige” meer, maar zijn we “jeugdverpleegkundigen”. Dat je vroeger ooit een vervolgopleiding gedaan hebt tot sociaal- dan wel tot wijkverpleegkundige, betekent niet dat je die naam nog steeds dient te voeren. In de huidige post HBO JGZ opleidingen zijn de verschillende oude opleidingen geïntegreerd binnen het domein Maatschappij en Gezondheid met ieder zijn eigen aandachtsgebied; jeugd dus voor jeugdverpleegkundigen.

4.    Geuzennaam
Wees trots op je vak van jeugdverpleegkundige. Natuurlijk is het een teken van vertrouwen van de klanten en dat ze je een warm hart toedragen als ze je tante, oma of zuster van het consultatiebureau of van de school noemen, maar neem dat niet over.

Dus: als je als BIG geregistreerde HBO verpleegkundige werkt in en om de jeugdgezondheidszorg: in contact met ouders en kinderen, voor het beleid, als leidinggevende, in het onderwijs, bij een gemeente, of als onderzoeker, noem je zelf dan jeugdverpleegkundige!!

Dat helpt om jeugdverpleegkundige te profileren als een sterk merk.

Marja van Kuppevelt en Jacqueline de Vries,
Namens V&VN vakgroep jeugdverpleegkundigen

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

3 reacties op artikel "Zichtbaar als jeugdverpleegkundige!!!"

Bea van den Brandt

9-3-2017 13:43

Dat is wie we zijn en waar we voor staan.


Mascha Kamphuis

15-3-2017 08:51

Heel goed collegae! Samen voor de jeugd! Herkenbaarheid van ons als beroepsgroepen is essentieel : jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen en doktersassistenten vormen de pijlers van de kwaliteit van de JGZ. Lees onze gezamenlijke position paper: http://ajnjeugdartsen.nl/nieuwsbericht/jgz-strijdt-kwaliteit-jeugdbeleid/,


Margreet vink

29-9-2017 11:26

Nog mooier als we allemaal in dezelfde CAO kunnen zitten. Er zijn nu jeugdverpleegkundigen in de CAO VV FWG 45 of 50, CAR-UWO, CAO jeugdzorg!

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij Jeugdgezondheidszorg JMO Den Haag

Vacature Jeugdarts bij Jeugdgezondheidszorg JMO Den Haag 8 mei 2020

Vacature Jeugdarts bij Jeugdgezondheidszorg JMO Den Haag

De jeugdhulpverlening, jeugdgezondheidszorg, maatschappelijke opvang en de WMO samengevoegd tot de nieuwe organisatie Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning (JMO). JMO is hiermee een afdeling in opbouw en heeft de verantwoordelijkheid voor het welbevinden van 120.000 opgroeiende Hagenaars en het verlenen van de juiste zorg aan 30.000 inwoners boven de 18. Ben jij die motiverende, creatieve en efficiënte arts die zich wil wijden aan de gezondheid van kinderen in een internationale en multiculturele stad? Als jeugdarts houd je de ontwikkeling van ‘jouw’ kinderen preventief in de gaten, in de breedste zin: somatisch, psychomotorisch, emotioneel en sociaal.
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts (0-12 jaar) / Basisarts bij GGD Hollands Midden

Vacature Jeugdarts (0-12 jaar) / Basisarts bij GGD Hollands Midden 23 april 2020

Vacature Jeugdarts (0-12 jaar) / Basisarts bij GGD Hollands Midden

De sector Publieke Zorg voor de Jeugd van GGD HollandsMidden staat voor preventieve zorg aan kinderen en jeugdigen in de leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar. De sector volgt de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen door gezondheidsonderzoeken, geeft voorlichting en advies en neemt deel aan zorg- en beleidsnetwerken. Om zo toegankelijk mogelijk te zijn voeren de medewerkers van  Jeugdgezondheidszorg hun werkzaamheden uit op een Centrum voor Jeugd en Gezin.
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdartsen 0-12 bij GGD Hollands Midden

Vacature Jeugdartsen 0-12 bij GGD Hollands Midden 31 maart 2020

Vacature Jeugdartsen 0-12 bij GGD Hollands Midden

De sector Publieke Zorg voor de Jeugd van GGD Hollands Midden staat voor preventieve zorg aan kinderen en jeugdigen in de leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar. De sector volgt de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen door gezondheidsonderzoeken, geeft voorlichting en advies en neemt deel aan zorg- en beleidsnetwerken. Om zo toegankelijk mogelijk te zijn voeren de medewerkers van  Jeugdgezondheidszorg hun werkzaamheden uit op een Centrum voor Jeugd en Gezin. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts bij GGD Brabant-Zuidoost

Vacature Jeugdarts bij GGD Brabant-Zuidoost 31 maart 2020

Vacature Jeugdarts bij GGD Brabant-Zuidoost

Talent gezocht!

De GGD Brabant Zuidoost is verantwoordelijk voor de Publieke Gezondheid en Ambulancezorg van 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant en we zijn volop in beweging. Je leest meer over onze ambities in het meerjarig beleidsplan

Als je je uitgedaagd voelt nodigen we je van harte uit te solliciteren.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Jeugdarts 0-18 bij Volksgezondheid Utrecht

Vacature Jeugdarts 0-18 bij Volksgezondheid Utrecht 4 maart 2020

Vacature Jeugdarts 0-18 bij Volksgezondheid Utrecht

Gemeente Utrecht is voor de afdeling JGZ doorlopend op zoek naar Jeugdartsen

Je bent werkzaam binnen de doelgroep 0-4 jaar (op de consultatiebureaus) of 4-18 jaar. Binnen de doelgroep 4-18 kun je kiezen tussen de deelgebieden Basisonderwijs, Voortgezet onderwijs en Speciaal onderwijs.JGZ helpt kinderen van 0 tot 18 jaar gezond en veilig opgroeien in de stad. Met name jonge kinderen, en kinderen in kwetsbare situaties – daar begint de extra zorg al tijdens de zwangerschap. Samen met ouders kijken we naar hun betekenisvolle rol bij de ontwikkeling van hun kind en de dagelijkse vragen rond opvoeden en opgroeien. Daarnaast sporen we gezondheidsproblemen op, voorkomen en verwijzen naar de beste vorm van hulpverlening en zorg. De JGZ heeft een belangrijke preventieve functie. Binnen JGZ werken ruim 160 medewerkers, waaronder jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, teamassistenten, screeners en logopedisten.

Vacature is open, sollicitanten welkom

GGD Twente zoekt meerdere JEUGDARTSEN of ANIOS (basisartsen) Jeugdgezondheid

GGD Twente zoekt meerdere JEUGDARTSEN of ANIOS (basisartsen) Jeugdgezondheid 3 maart 2020

GGD Twente zoekt meerdere JEUGDARTSEN of ANIOS (basisartsen) Jeugdgezondheid

De jeugd gezond houden! Daar wil jij je als professional voor inzetten. Jouw adequate optreden valt op. Je weet snel de vereiste informatie te vinden om vervolgens ook toe te passen. Door preventie, vroeg signaleren, adviseren en behandelen zorg jij ervoor dat ouders en kinderen vanaf het eerste contactmoment in hun eigen kracht worden gezet. Door met een brede blik naar een kind te kijken, maak jij het verschil.
Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Agenda Jeugd

«juni 2020»
madiwodovrzazo
25262728293031
123
Jaarlijks Congres Slaapproblemen bij jonge kinderen - 2e editie

Jaarlijks Congres Slaapproblemen bij jonge kinderen - 2e editie

Op woensdag 3 juni 2020 vindt het jaarlijks congres over slaapproblemen bij jonge kinderen plaats in Utrecht. Slecht slapen is niet goed voor de ontwikkeling van het kind, maar is evenmin bevorderlijk voor de ouder-kindrelatie. Ouders lijken soms wel continue met een jetlag te leven. Hierdoor kunnen ze nauwelijks meer sensitief op hun kind reageren. De strijd en de problemen die hierdoor ontstaan kunnen zeer hardnekkig en moeilijk te beïnvloeden zijn.  Welke hulp kunnen zorgprofessionals bieden aan ouders van baby’s, peuters en kleuters die worstelen met in- en doorslapen? Wanneer moeten ze doorverwijzen naar specialisten? Hoe kunnen ze ouders, die zelf al zo moe zijn, op een goede manier begeleiden? Tijdens de 2e editie van het congres ‘slaapproblemen bij jonge kinderen’ komen deze aspecten aan bod. Het congres, dat plaatsvindt in de Jaarbeurs te Utrecht, bestaat uit drie plenaire lezingen en vier deelsessies.
Lees meer
4
Jaarlijks Congres Conflictscheidingen - 3e editie

Jaarlijks Congres Conflictscheidingen - 3e editie

Op donderdag 4 juni 2020 vindt het jaarlijks congres over conflictscheidingen plaats in Utrecht.

Soms wordt een scheiding als een eindpunt van de vorige relatie gezien en als de start van iets nieuws. Maar wanneer er kinderen in het spel zijn, dan is de werkelijkheid anders. Je moet dan op de één of andere manier toch met elkaar de afstemming kunnen zoeken over die dingen die de kinderen aangaan.   In deze derde editie van het congres conflictscheidingen wordt deze problematiek vanuit verschillende perspectieven benaderd.  Wat weten we uit wetenschappelijk onderzoek en welke praktijkkennis is van belang? Hoe verantwoord om te gaan met het begrip PASS in het kader van ouderverstoting? Hoe om te gaan met wetgeving wanneer het gaat om goed genoeg ouderschap? Hoe om te gaan met complexe scheidingsproblematiek als gevolg van psychiatrische ziektebeelden? Wat betekent het voor een kind om permanent te pendelen tussen twee ouders? Op welke manier kun je in gesprek gaan met ouders met een LVB als het gaat om echtscheiding? En hoe ga je om met geweld binnen partnerrelaties en de schade die kinderen hierdoor kunnen oplopen?  Deze en andere vragen staan centraal in het congres over conflictscheidingen.
Lees meer
567
891011
Congres Omgaan met regels in de praktijk

Congres Omgaan met regels in de praktijk

Op donderdag 11 juni 2020 vindt het congres over omgaan met regels in de praktijk plaats in Utrecht. Hoe kun je het maximale voor je cliënt / leerling voor elkaar krijgen, zonder daarbij over de grenzen van de regels heen te gaan? Hoe zorg je dat je enerzijds niets verweten kan worden en anderzijds dat je je werk goed doet? Hoe neem je beslissingen in ingewikkelde situaties zonder je door angst voor de (juridische) gevolgen te laten leiden? Hoe gebruik je de regels in het voordeel van jezelf en je cliënt / leerling?
Lees meer
121314
15161718
Jaarlijks Congres Overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners

Jaarlijks Congres Overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners

Op donderdag 18 juni 2020 vindt het jaarlijks congres over overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners plaats in Eindhoven.

Onderzoek laat zien dat overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners de laatste jaren hand over hand toeneemt. Wanneer jonge mensen met meer druk te maken krijgen dan ze aankunnen, liggen overvraging, stress en burn-out op de loer. De lat ligt vaak hoog wanneer het gaat om verwachtingen vanuit de omgeving. De werkdruk op school is aanzienlijk en daarbij ervaren ze in veel gevallen ook nog sociale druk om altijd bereikbaar te zijn vanuit social media en online games.  
Lees meer
192021
22232425262728
293012345

Komende activiteiten Events RSS

*** Bekijk de volledige Agenda Jeugd ***

Hulp bij vacatures

Laat Captise jouw (jeugd)vacatures ook verspreiden naar meer dan 20.000 jeugdprofessionals. We zetten diverse podia en kanalen in, waaronder een tweewekelijkse JGZ-nieuwsbrief (meer dan 6.500 abonnees). Wil je informatie over verdere mogelijkheden om je vacature te vervullen? Neem contact op met Captise per e-mail (o.v.v. informatie vacatures.JGZ) of meld je vacature online aan

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van actuele, geplaatste, vacatures? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse JGZ-Nieuwsbrief.

Eerdere vacatures (niet meer actueel)

 • Vacature Medewerker Basisteam CJG De Bilt
 • Jeugdverpleegkundigen 0-4 Volksgezondheid Utrecht
 • Vertrouwensartsen Veilig Thuis IJsselland
 • Vertrouwensarts Veilig Thuis Drenthe
 • Vacature Vertrouwensarts Sociaal Crisis Plan Aruba
 • Vacature voor Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Santé Partners
 • Teammanager Publieke Gezondheid Gelderland-Midden
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundige SAG Amsterdam
 • Manager Jeugdgezondheidszorg Vérian
 • Arts of Jeugdarts CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdarts Zorgboog
 • Jeugdarts op St Maarten
 • Strategisch Beleidsontwikkelaar GGD Limburg Noord
 • Teamcoördinator CJG Capelle ad IJssel
 • Jeugdverpleegkundigen 4-18 Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundige GGD Haaglanden
 • Stafarts bij ZuidZorg en Zorgboog
 • Teammanager Jeugd bij Volksgezondheid Utrecht
 • Stafarts bij MeanderGroep
 • Jeugdartsen Volksgezondheid Utrecht
 • Jeugdarts STMR
 • Centraal adviserend arts bij Kind en Gezin Brussel
 • Jeugdverpleegkundige Voorzorg bij Volksgezondheid Utrecht
 • Verpleegkundigen ADO bij GGD Hollands Midden
 • Jeugdverpleegkundigen Rivas Zorggroep
 • Sociaal verpleegkundigen GGD Regio Utrecht
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Amsterdam
 • Jeugdverpleegkundigen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdartsen GGD Hart voor Brabant
 • Jeugdarts bij JGZ Kennemerland
 • Verpleegkundige JGZ 0-19 bij JGZ ZHW
 • Verpleegkundig specialist voor JeugdGGZ
 • 2 artsen JGZ 0-4 bij GGD Groningen
 • Teammanagers JGZ
 • Psychiater voor JeugdGGZ
 • Jeugdartsen 0-19 bij GGD Twente
 • Senior adviseur bij Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
 • CJG-manager in Midden Delfland
 • Vertrouwensarts Bureau Jeugdzorg Noord-Holland
 • Manager JGZ bij GGD Hollands-Midden
 • Jeugdarts bij GGD Drenthe