Agenda Jeugd

«maart 2023»
madiwodovrzazo
272812
Jaarlijks Congres ADHD - editie 2023

Jaarlijks Congres ADHD - editie 2023

Op donderdag 2 maart 2023 vindt het jaarlijkse congres ‘ADHD’ plaats in Eindhoven. 
ADHD is een relatief veelvoorkomende diagnose onder kinderen en jongvolwassenen. Dit jaar zal op het congres over ADHD uitvoerig stilgestaan worden bij de deelaspecten van ADHD, zoals bijvoorbeeld aandachtstekort, maar ook bij de bijkomende problemen die uit ADHD kunnen voortvloeien. Denk daarbij aan middelenmisbruik, depressie en angst. Uiteraard zijn alle bijdragen van dit praktijkgerichte congres erop gericht om betere hulp en ondersteuning te kunnen bieden aan mensen met ADHD. Zo is er aandacht voor de specifieke issues waar vrouwen en meisjes met ADHD mee kampen, op welke manier je om kunt gaan met ADHD binnen het onderwijs, hoe je hoogbegaafden met ADHD tot steun kunt zijn en hoe je ouders en leerkrachten kunt helpen om ondersteunend te zijn voor hun kind of leerling met ADHD. 

Lees meer
345
6789101112
13141516
Jaarlijks Congres Coping en veerkracht - editie 2023

Jaarlijks Congres Coping en veerkracht - editie 2023

Op donderdag 16 maart 2023 vindt het jaarlijkse congres ‘Coping en veerkracht’ plaats in Utrecht. De online uitvoering van dit congres start op 1 april 2023.

Wanneer kinderen, jongeren of volwassenen met tegenslag geconfronteerd worden, kan dat op verschillende mensen een heel verschillende impact hebben. Onderzoek laat steeds vaker zien dat het beschikken over goede copingstrategieën en voldoende mentale veerkracht bescherming bieden tegen de ontwrichtende effecten van tegenslag en trauma. 

Lees meer
171819
20212223242526
272829303112
3456789

Komende activiteiten Events RSS

  • Zes mogelijke oorzaken van bedplassen (11-4-2023 13:20 - 16:30)
    Zes mogelijke oorzaken van bedplassen

    Zes mogelijke oorzaken van bedplassen

    Zindelijkheidsproblematiek komt veel voor. Ruim 1 op de 6 kinderen van zes jaar plast nog geregeld in bed. Gelukkig blijkt het in 98% van de gevallen niet om een lichamelijke afwijking te gaan. Met de juiste aanpak is droog slapen goed te leren. 

    Doe de online nascholing 'Zindelijkheid' op 11 april 2023 (13:20-16:30 uur) voor jeugdverpleegkundigen en (startende) jeugdartsen en ontdek hoe deze aanpak eruit ziet!Meer informatie en inschrijven? Klik op nascholing Zindelijkheid.

    Lees meer
  • Congres ‘Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders’ (20-4-2023 09:00 - 16:30)
    Congres ‘Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders’

    Congres ‘Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders’

    Op donderdag 20 april 2023 vindt het congres ‘Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders’ plaats in Eindhoven. Voor deelnemers die het congres liever online bekijken, is de startdatum 1 juni 2023. Op dit congres zullen zeven ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk uitvoerig stilstaan bij de manier waarop je als hulpverlener en leerkracht kunt omgaan met deze thematiek. Bekijk het programma en benut dit congres - live of online - om kennis en inspiratie op te doen voor het werken met kinderen, jeugdigen en hun ouders. 

    Lees meer
  • Jaarlijks Congres Werken met migranten en vluchtelingen - editie 2023 (11-5-2023 09:00 - 16:30)
    Jaarlijks Congres Werken met migranten en vluchtelingen - editie 2023

    Jaarlijks Congres Werken met migranten en vluchtelingen - editie 2023

    Op donderdag 11 mei 2023 vindt het jaarlijkse congres ‘Werken met migranten en vluchtelingen’ plaats in Utrecht. De online editie start op 1 juni 2023.

    Dit jaar staat het congres over het werken met migranten en vluchtelingen in het teken van geestelijke gezondheid en opvoeding. Mensen met een migratie- of vluchtgeschiedenis ervaren veel vaker psychische problemen dan anderen. Ze staan aan meer stressoren bloot, beschikken over minder sociale hulpbronnen en de hulpverlening sluit minder aan bij hun leefwereld. Maar waar komt hun stress dan uit voort? Wat maakt het stellen van een juiste diagnose zo bijzonder? Hoe kun je elementen uit de positieve psychologie inzetten om hun veerkracht en flexibiliteit te ondersteunen? Wat doe je wel en wat doe je beter niet als je met hen in gesprek bent? Op welke manier maak je opvoeding met hen bespreekbaar? Hoe kun je traumasensitief werken met mensen met een migratiegeschiedenis? 

    Lees meer
  • Congres ‘Gewetensontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen’ (25-5-2023 09:00 - 16:30)
    Congres ‘Gewetensontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen’

    Congres ‘Gewetensontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen’

    Op donderdag 25 mei 2023 vindt het congres ‘Gewetensontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen’ plaats in Eindhoven. De startdatum voor de online versie van dit congres is 1 juli 2023.

    In de hulpverlening en het onderwijs dringen zich vaak vragen op naar de gewetensontwikkeling van kinderen en (jong)volwassenen. Als een kind of jongere regelmatig regels overtreedt, over andermans persoonlijke grenzen heen gaat of ronduit crimineel gedrag vertoont, dient zich al snel de vraag aan of er sprake is van een gewetensprobleem. Niet zelden kunnen ze anderen de meest vreselijke dingen aandoen, zonder daar ook maar een spatje berouw over te hebben. Of ze zijn heel goed in het doen alsof ze spijt hebben, als dat betekent dat ze de consequenties van hun daden kunnen vermijden. 

    Lees meer
  • Congres Borderline (7-6-2023 09:00 - 16:30)
    Congres Borderline

    Congres Borderline

    Op woensdag 7 juni 2023 vindt het congres ‘Borderline’ plaats in Utrecht. De online editie gaat op 1 juli 2023 van start. Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben sterke stemmings- en gedragswisselingen, waar zowel zij zelf als hun naasten last van kunnen hebben. Voor hulpverleners en begeleiders is het werken met mensen met borderline ook vaak een uitdaging. Hun diepgewortelde angst om in de steek gelaten te worden, uit zich in emotionele uitbarstingen, persoonlijke aanvallen en emotionele chantage. Met name het aangaan van en in stand houden van een constructieve werkrelatie kan bij deze mensen daarom als heel moeilijk ervaren worden. 

    Lees meer
  • Basistraining Kinderpalliatieve Zorg (3-10-2023 09:00 - 16:30)
    Basistraining Kinderpalliatieve Zorg

    Basistraining Kinderpalliatieve Zorg

    Wil jij zelfverzekerder worden in het verlenen van zorg rondom ernstig zieke kinderen? Deze uitgebreide 4-daagse basistraining biedt een verdieping in de zorg voor het zieke kind. Zo ga je verspreid over vier weken in een vaste kleine groep actief aan de slag met gesprekstechnieken en praat je door over spirituele zorg en vragen rondom levensverwachting. Ook vergroot je jouw kennis over het indivueel zorgplan en vroegtijdige zorgplanning.

    Lees meer

Komende activiteiten

Congres Verwaarlozing en zorgtekort

  • 9 november 2022
  • Weergaves: 1725
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen, Agenda Jeugd

Datum Activiteit: 9-11-2022 09:00 - 16:30 Exporteer Activiteit

Congres Verwaarlozing en zorgtekort

Op woensdag 9 november 2022 vindt het congres ‘Verwaarlozing en zorgtekort’ plaats in Eindhoven. Voor deelnemers die het congres liever online bekijken is de startdatum 1 december.

Kinderen en jeugdigen krijgen van hun ouder(s) niet altijd de zorg waar zij recht op hebben en die zij nodig hebben. Het kan hen bijvoorbeeld ontbreken aan persoonlijke hygiëne, ze komen niet bij een (tand)arts wanneer dat nodig is, eten te veel, te weinig of kwalitatief slecht voedsel. Weer andere kinderen ontbreekt het in materiële zin aan niets, maar worden genegeerd of gekleineerd door hun ouders. Soms gaat zo’n zorgtekort zelfs zover dat we spreken van verwaarlozing. 

Maar wat is de impact van verwaarlozing? Hoe leidt armoede tot negatieve gevolgen in het latere leven van een kind en hoe de schade te beperken? Hoe om te gaan met zorgtekort en dreigende verwaarlozing door ouders met een licht verstandelijke beperking? Wat is belangrijk in de begeleiding van verwaarlozing en zorgtekort bij KOPP/KVO kinderen? Hoe maak je dit gevoelige onderwerp bespreekbaar met ouder(s) en kind? Hoe kun je passende hulp bieden en/of organiseren en naar wie kun je verwijzen? Bij deze en andere vragen staan ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk uitvoerig stil tijdens dit landelijk congres over verwaarlozing en zorgtekort. 

Meer…

Sprekers

  • Prof. Dr. Lenneke Alink (Universiteit Leiden) - Verwaarlozing nader belicht
  • Prof. Dr. Majone Steketee (Verweij-Jonker Instituut) - Armoede: wat betekent het voor kinderen
  • Dr. Marja W. Hodes (ASVZ) - Ouderschap en opvoeding bij ouders met een LVB
  • Drs. Jolande Schoonenberg (Veilig Thuis Amsterdam) - Medische verwaarlozing:
  • Drs. Lies Wenselaar (Eigen praktijk en KING nascholing) - Verwaarlozing en zorgtekort bij KOPP / KVO kinderen
  • José Koster (Verheldering & Inzicht) - Gespreksvoering met ouders over verwaarlozing en zorgtekort

Accreditatie, korting en aanmelding
Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij FGzPt, NIP K&J / NVO-OG, SKJ, AbSG, Registerplein, LV POH-GGZ, Kwaliteitsregister V&V, VSR en het Register Vaktherapie.
Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van het Euregionaal Congresburo.

(bron: tekst en foto ECB)
 

Afdrukken Terug
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker