Op donderdag 19 november 2020 start het jaarlijks congres autisme dat deze keer gedurende een hele maand online zal plaatsvinden. Wie zich aanmeldt, krijgt gedurende een maand toegang tot de on-demand videocolleges van de sprekers. Het thema van dit jaar is “Stress, emoties en levensgeluk”.
Mensen met autisme ervaren iedere dag veel spanning en zoeken naar creatieve oplossingen om hiermee om te gaan. Na emotioneel vastgelopen te zijn, komen ze in de regel moeizaam in balans en duurt het relatief lang voordat de stress gedaald en verdwenen is. Sociale en sensorische factoren blijken dan ook een grote rol te spelen in het ontstaan van stress bij mensen met een autismespectrumstoornis. Daarnaast spelen misverstanden in communicatie, onvoorspelbare gebeurtenissen, overgangen en verstoringen van routines vaak een belangrijke rol als stress-verhogende factoren. Ondanks dat is het voor mensen met autisme goed mogelijk om een gelukkig leven te leiden. Ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk zullen het geluksgevoel van mensen met autisme in relatie tot stress en andere emoties vanuit verschillende perspectieven behandelen. Naast het delen van kennis zullen op dit online congres ook concrete handvatten voor de praktijk worden aangereikt.
Sprekers
- Prof. Dr. Meike Bartels (Vrije Universiteit Amsterdam) - Geluk: genen, omgeving en stabiliteit in mensen met autisme
- Drs. Eleonoor van Gerven (Slim!Educatief) - Onderwijs aan begaafde leerlingen met een stoornis in het autisme spectrum
- Anton Horeweg M SEN (InHolland) - Didactisch handelen bij kinderen met autisme
- Dr. Jeroen Dewinter (GGzE) - Over aandacht voor seks en relaties in het samenwerken met jongeren en volwassenen met autisme.
- Drs. Birgitta Kox (Autrinsiek) - Ontmoetingen in de wereld van autisme
- Sandra Stultiens M SEN (Autismeprikkels) - Pedagogisch handelen in de klas
- Drs. Lisa Snip (GGZ Noord-Holland-Noord) - Autisme en ouderschap
- Drs. Vivian Snouckaert (Autisme Expertisecentrum) - Autisme en ouderschap
- Loek Boesten (Powerloek) - Muziek als middel voor stressregulering bij mensen met een (L)VB en autisme
Meer…
Accreditatie, korting en aanmelding
Voor dit online congres is accreditatie aangevraagd bij NIP K&J/NVO-OG, FGzPt, Registerplein, SKJ, VSR, Kwaliteitsregister V&V, Register Vaktherapie, Lerarenregister, NVvP (KNMG/GAIA) en ADAP.
Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van de congresorganisatie.