Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Agenda Jeugd

«juni 2019»
madiwodovrzazo
272829303112
345
Congres complexe eetstoornissen

Congres complexe eetstoornissen

Het congres over complexe eetstoornissen bij jeugdigen en volwassenen vindt plaats op 5 juni in Utrecht. Eetstoornissen zijn psychiatrische aandoeningen met vaak ernstige somatische gevolgen zoals verlaagde bloeddruk, hartritmestoornissen en afwijkende bloedwaarden. Daarnaast hebben eetstoornissen een enorme impact op de mentale en sociale gesteldheid van een persoon en strekken zich uit over alle levensgebieden zoals gezin, familie, school, werk en sociale contacten. Er kunnen cognitieve veranderingen optreden, zoals een gebrekkig korte termijn geheugen, concentratiestoornissen en traag denken. Tal van vragen worden tijdens dit congres behandeld door ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk.

Lees meer
6
Jaarlijks congres traumasensitief werken

Jaarlijks congres traumasensitief werken

Het jaarlijks congres over traumasensitief werken vindt dit jaar plaats op 6 juni in Utrecht. Wie in de hulpverlening of de JGZ werkt, komt met regelmaat kinderen en jeugdigen tegen die ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt en daar dagelijks de schadelijke gevolgen van ondervinden.
Lees meer
789
10111213
Jaarlijks Congres Conflictscheidingen - 2e editie

Jaarlijks Congres Conflictscheidingen - 2e editie

Op donderdag 13 juni 2019 vindt het jaarlijks congres Conflictscheidingen weer plaats in Utrecht. In het belang van kinderen én ex-partners is het daarom belangrijk dat je als hulpverlener middelen in handen hebt om ex- partners te ondersteunen om in onderlinge afstemming hun ouderschap voort te zetten na de scheiding.  Maar welke instrumenten heb je dan precies nodig? 
Lees meer
141516
1718192021
Hoogsensitiviteit. Bevindingen uit de wetenschap, richtlijnen voor de praktijk

Hoogsensitiviteit. Bevindingen uit de wetenschap, richtlijnen voor de praktijk

Hoogsensitiviteit ... voor menigeen roept dit de associatie op met een vaag begrip zonder afdoende (wetenschappelijke) onderbouwing. Het begrip wordt op allerlei manieren gebruikt en het label wordt te pas en te onpas aan zowel kinderen als volwassenen toegekend. De onheldere theoretische beschouwingen en brede toepassingen in de praktijk van alledag leiden al met al tot veel misverstanden.  Tijdens dit congres op 21 juni a.s. wordt ingegaan op de meest recente wetenschappelijke inzichten omtrent hoogsensitiviteit bij kinderen en volwassenen. Daarnaast wordt ook ingegaan op praktische implicaties voor diagnostiek, behandeling en begeleiding. 

Lees meer
2223
24252627282930
1234567

Komende activiteiten Events RSS

Komende activiteiten

Kindertandheelkunde voor niet-tandheelkundige (para-)medici

  • 17 januari 2019
  • Weergaves: 745
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen, Agenda Jeugd

Datum Activiteit: 17-1-2019 15:00 - 21:00 Exporteer Activiteit

Kindertandheelkunde voor niet-tandheelkundige (para-)medici

Artsen en verpleegkundigen doen tijdens hun opleiding zeer weinig kennis op over de meest voorkomende infectieziekte bij kinderen. En dit terwijl cariës (gaatjes) van het melkgebit bij meer dan 50% van de 5-jarige Nederlandse kinderen voorkomt. Daarmee heeft cariës een prevalentie die vele malen groter is dan van alle andere aandoeningen op de kinderleeftijd. Uit onderzoek is gebleken dat cariës meer voorkomt bij kinderen met een andere medische aandoening. Kinderen die voor een andere (chronisch) aandoening worden gezien door kinderartsen, huisartsen, diëtisten en andere zorgverleners hebben een grotere kans om gaatjes te krijgen. De Academie voor Kindertandheelkunde biedt op 17 januari een een-daagse cursus Kindertandheelkunde voor niet tandheelkundige (para-)medici. 

In de kindertandheelkundige praktijk blijkt dat er juist bij deze kinderen niet altijd voldoende aandacht voor het gebit is, omdat er al zoveel andere zorgverlenersbezoekjes zijn. Echter, juist voor kinderen met (chronische) aandoeningen is de gebitsverzorging en de behandeling van gaatjes zeer belangrijk. Te denken valt daarbij aan de invloed van ontstoken tandvlees of erger dentale abcessen op de regulering van diabetes en visa versa. Ook voor kinderen met (aangeboren) cardiale aandoeningen is het voorkomen van dentale abcessen zeer belangrijk.

Binnen de opleidingen geneeskunde en verpleegkunde wordt in Nederland slechts zijdelings aandacht geschonken aan het gebit. Mondgezondheid kan echter een grote invloed hebben op het welbevinden van mensen. Recentelijk wordt in de literatuur veel aandacht besteed aan de invloed van gebitsproblemen op het ontwikkelen van hart- en vaataandoeningen en de ontwikkeling van diabetes type 2. 

Certificering/accreditatie
Na afronding van de cursus ontvangt de deelnemer een certificaat. Daarnaast is voor deze cursus accreditatie aangevraagd bij GAIA.

Na deze cursus kunt u:

  • een inschatting maken van het cariësrisico;
  • in een vroeg stadium carieuze laesies herkennen;
  • het verschil herkennen tussen actieve en inactieve cariës;
  • het verschil herkennen tussen aangeboren of verworven tandheelkundige afwijking en cariës;
  • een zorgplan opstellen voor risicopatiënten.

Geïnteresseerd?


Aanmelden kan op de website van de Academie voor Kindertandheelkunde:
www.academiekindertandheelkunde.nl

Behoefte aan meer informatie? Stuur een e-mail naar info@academiekindertandheelkunde.nl

Gegevens
Organisatie: Academie voor Kindertandheelkunde
Wanneer: 17 januari 2019
Waar: Bunnik (Postillion hotel)
Starttijd: 15:00 -21.00 uur
Prijs cursus:  € 355 (incl. diner)
Max. aantal deelnemers: 20

Informatie
download de Flyer Kindertandheelkunde voor niet tandheelkundige (para-)medici (pdf)

Afdrukken Terug
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x