Op donderdag 20 april 2023 vindt het congres ‘Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders’ plaats in Eindhoven. Voor deelnemers die het congres liever online bekijken, is de startdatum 1 juni 2023. Op dit congres zullen zeven ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk uitvoerig stilstaan bij de manier waarop je als hulpverlener en leerkracht kunt omgaan met deze thematiek. Bekijk het programma en benut dit congres - live of online - om kennis en inspiratie op te doen voor het werken met kinderen, jeugdigen en hun ouders.
Kinderen, jongeren en volwassenen brengen dagelijks doorgaans vele uren door achter een beeldscherm. Denk naast tv-kijken ook aan de computer, tablet en mobiele telefoon, waarbij blijkt dat schermtijd toeneemt naarmate kinderen ouder worden. De dingen die ze met die beeldschermen doen, zijn ook zeer uiteenlopend: gamen, foto's delen, met elkaar communiceren, series kijken, en onderwijs volgen.
Overmatig beeldschermgebruik kan echter nadelige effecten hebben op de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen en leidt daarnaast naar schatting binnen een derde van de Nederlandse gezinnen tot dagelijkse problemen tussen gezinsleden onderling.
Maar wat zijn de risico’s van een teveel aan beeldschermgebruik? Welke kennis is van belang in de begeleiding van kinderen, tieners en ouders? Welke concrete handreikingen, richtlijnen en interventies zijn beschikbaar om een juiste balans te vinden in beeldschermgebruik? En hoe pas je die kennis concreet toe in de praktijk?
Meer…
Sprekers
- Dr. Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media) - De impact van schermgebruik
- Dr. Fabiënne Naber (Universitair Medisch Centrum Utrecht) - Beeld en het brein: schermtijd en de ontwikkeling bij kinderen en pubers
- Prof. Dr. Peter Nikken (Hogeschool Windesheim) - Schermtijd: kun je het nog beperken, en moet je dat ook willen?
- Anouk Tuijnman MSc. (Trimbos Instituut) - Digitale balans
- Dr. Christa Nieuwboer (Avans Hogeschool) - Do's en don'ts bij online (opvoedings-)ondersteuning
- Prof. Dr. Sheri Madigan (University of Calgary) - De invloed van schermtijd op internaliserende en externaliserende problematiek
- Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) - Hoe leren we leerlingen grip krijgen op hun schermtijd?
Accreditatie, korting en aanmelding
Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij SKJ, NIP K&J/NVO-OG, FGzPt, AbSG, Kwaliteitsregister V&V, Registerplein en het Register Vaktherapie.
Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van het Euregionaal Congresburo.