Agenda Jeugd en Zorg

Je kunt ook kiezen:
* Bekijk volledige Agenda Jeugd *
* Bekijk volledige Agenda Zorg *
* Contactgegevens en -formulier

«mei 2022»
madiwodovrzazo
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Je kunt ook kiezen:
* Bekijk volledige Agenda Jeugd *
* Bekijk volledige Agenda Zorg *
* Contactgegevens en -formulier

Activiteiten

TOScongres voor ouders, verzorgers en professionals op 11 februari

 • 11 februari 2022
 • Weergaves: 814
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen, Agenda Jeugd

Datum Activiteit: 11-2-2022 09:30 - 16:00 Exporteer Activiteit

TOScongres voor ouders, verzorgers en professionals op 11 februari

“Iedereen weet wat een TOS is, hoe je het kunt herkennen en hoe je iemand met TOS kunt helpen”. Dat is ons doel bij Stichting TOS-centraal. Om dit doel te bereiken houden wij op vrijdag 11 februari 2022 het TOScongres voor ouders/verzorgers en professionals. 

TOS staat voor taal-ontwikkelings-stoornis. Het betreft een verstoring in de hersenen van alles wat met het verwerven van taal te maken heeft: het ontvangen, verwerken en produceren van taal. 

Vragen

 • Wat is een TOS? 
 • Hoe herken je een TOS? 
 • Welke invloed heeft een TOS op het dagelijks leven?
 • Hoe help je iemand met TOS? 

Aanmelden kan via www.tos-centraal.nl 

In onze talige wereld heeft iemand met een TOS het zwaar. Het is te vergelijken met topsport, want 24 uur per dag, 7 dagen per week word je geconfronteerd met taal. TOS heeft van jongs af aan al invloed op je dagelijkse functioneren en daarmee ook op je sociale ontwikkeling. Mensen met TOS kunnen vaak geen hulpvraag formuleren. Dat maakt ze vaak eenzaam en onbegrepen.

TOS is een onzichtbare handicap waar 5 tot 7% van de Nederlanders last van heeft. 

TOS komt vaker voor dan autisme. Maar TOS is nog onbekend. Daardoor wordt TOS vaak (te) laat gesignaleerd. Specialistische behandeling is dan minder effectief. Veel kinderen met TOS zijn na specialistische behandeling aangewezen op ondersteuning in het sociale domein en het reguliere onderwijs. Kennis over TOS in het sociale domein en het reguliere onderwijs is essentieel.  Voor kinderen met TOS is het bestaande aanbod te talig en dus niet geschikt.

Werk je met kinderen in de voorschoolse leeftijd? Weet jij het verschil tussen een iets langzamere (taal)ontwikkeling, een taalachterstand en een TOS?
Werk je met kinderen in de schoolgaande leeftijd? Ken jij de effecten van TOS op het ontwikkelen van sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden zoals executieve functies en TOM (theorie of mind)?
Werk je met pubers en jong volwassenen? Ken jij de uitdagingen waar zij (en hun ouders) tegenaan lopen op weg naar identiteitsontwikkeling en zelfstandigheid? Denk aan relaties met vrienden, uitsluiting en eenzaamheid. Maar ook aan huiswerkplanning, omgaan met conflicten en nadenken over de toekomst. 

Aanmelden kan via www.tos-centraal.nl 

Nog te vaak wordt een TOS niet herkend, erkend of weet men niet hoe je iemand hierbij kunt ondersteunen. Daar willen wij als Stichting TOS-Centraal verandering in brengen. Samen met jou willen wij TOS algemeen bekend maken. 

Op vrijdag 11 februari 2022 houdt Stichting TOS-centraal het eerste grote (online) TOScongres voor ouders/verzorgers, professionals en belangstellenden. 
Tijdens deze dag krijgt iedere doelgroep praktische handvatten om direct toe te kunnen passen. 

Sprekers
Met trots kunnen wij vertellen dat wij voor deze dag dé experts op het gebied van TOS hebben uitgenodigd om lezingen en workshops te geven of om ervaringsverhalen te vertellen:

 • Prof. Dr. Constance Vissers, bijzonder hoogleraar taalontwikkelingsstoornissen
 • Prof. Dr. Ellen Gerrits, hoogleraar logopediewetenschap
 • Heleen Gorter, auteur van ‘Vechten voor mijn kind met een TOS’
 • Experts op het gebied van: TOS en dyslexie, TOS en meertaligheid, TOS bij volwassenen, vroege signalering, vroege behandeling, tekenen bij TOS, onderscheid tussen TOS en autisme, Ouderschap en TOS, de invloed van TOS op de sociaal-emotionele ontwikkeling, TOS in het primair onderwijs en TOS in het voortgezet onderwijs.
 • En natuurlijk de ervaringsdeskundigen die zelf een TOS hebben. 

Aanmelden kan via www.tos-centraal.nl 

Accreditaties
Het registerplein en het ADAP hebben accreditatie voor het TOScongres verstrekt. De aanvragen bij het NIP, NVO en SKJ zijn in behandeling.

Kosten per persoon:
Ouders/verzorgers:   40 euro
Professionals:  145 euro
Studenten:  40 euro 
 
Wil jij meer weten over TOS? De kenmerken, de signalering en behandeling? Wil je vooral weten hoe je hier direct praktisch mee aan de slag kunt? Dan is dit hét congres voor jou.  

Aanmelden kan via www.tos-centraal.nl 

Afdrukken Terug
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker