Aandacht voor je dienst, vacatures of product?

Je wilt je dienst, product, opleiding, vacature of anderszins gericht onder de aandacht te brengen van professionals en management, werkzaam in en rond de Zorg voor de Jeugd/JGZ of de Zorg voor ouderen/VVT. Dat kan. Met Captise.  

Captise bereikt hiervoor rechtstreeks:

 •  ruim 20.000 mensen in en rond de Zorg voor Jeugd/JGZ
 •  ruim 30.000 mensen in en rond de Zorg voor Ouderen/VVT

Inzet media-mix
Captise zet een unieke mix van communicatiekanalen, platforms en (sociale) media in om de boodschap gericht te brengen:

 • portalen, gericht op Zorg voor Jeugd/JGZ of Zorg voor Ouderen/VVT
 • tweewekelijkse nieuwsbrieven met bijna 6000 abonnees (Jeugd/JGZ) resp. ruim 8000 abonnees (Ouderen/VVT); zie voorbeelden 
 • facebook met circa 5000 (JGZ) respectievelijk 4000 (VVT) likers
 • diverse eigen, gespecialiseerde LinkedIn groepen m.b.t. Zorg voor Jeugd en Zorg voor Ouderen (o.a. De Zorgmanagers, Jeugdgezondheidszorg, Zorg en Jeugd, Verpleging, e.a.)
 • andere, relevante, LinkedIn groepen
 • diverse malen via onze gespecialiseerde twitterkanalen (met ruim op JGZ 2900 resp Zorg circa 1400 volgers)
 • op Instagram Jeugdgezondheidszorg (ruim 1000 volgers) en Ouderenzorg_en_wijkverpleging (ruim 1000)
 • voor vacatures: diverse (ca. 12) jobboards (o.a. Indeed, Vacant, Joof, e.v.a.)

Meer weten?
Wil je ook geholpen worden om je boodschap of vacature gericht over te brengen? Neem dan contact op via info@captise.nl of bel 0651593539

Ons logo

x

 

7 meest gelezen nieuws afgelopen 30 dagen

Onderzoek: uitval reguliere zorg door COVID-19 bij jeugdgezondheidszorg

 • 17 februari 2021
 • Weergaves: 1183
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
Onderzoek: uitval reguliere zorg door COVID-19 bij jeugdgezondheidszorg

Ook in de jeugdgezondheidszorg is door corona sprake van uitval van de reguliere zorg. Vanwege de zorgen over de continuïteit van de reguliere JGZ-werkzaamheden, heeft het bureau AEF een analyse gemaakt van de gevolgen van de coronacrisis voor de JGZ, in opdracht van de VNG. Binnen de jeugdgezondheidszorg (JGZ) zijn knelpunten in het leveren van de reguliere zorg geen nieuw probleem, maar door COVID 19 is er extra druk gekomen op JGZ werkzaamheden. De coronacrisis leidt tot uitval of uitstel van werkzaamheden en/of tot het aangepast (digitaal) verrichten van veel consulten. De gevolgen hiervan zijn, in tegenstelling tot de gevolgen van COVID 19, veelal verborgen. Er is tot nu toe weinig aandacht voor de maatschappelijke gevolgen van de uitval van reguliere zorg bij de JGZ door COVID 19. Naast de verschillende redenen dat de JGZ onder druk staat in de coronacrisis, gaat het rapport ook in op de vele creatieve manieren waarop de JGZ oplossingen heeft toegepast. 

JGZ onder druk
Er zijn verschillende redenen dat de JGZ onder druk staat in de coronacrisis

 1. De ad hoc inzet van JGZ medewerkers op COVID werkzaamheden leidt tot verdringing. 
  Dit maakt snelle opschaling van de GGD mogelijk, maar deze medewerkers komen daardoor niet toe aan hun reguliere taken. Hoewel geprobeerd wordt te voorkomen dat regulier zorg hieronder lijdt, is dit niet volledig te ondervangen.
 2. Er is meer capaciteit nodig vanwege de coronamaatregelen qua ruimte en medewerkers. 
  De werkzaamheden bij de JGZ zijn coronaproof ingericht, waaronder het hanteren van de anderhalve meter afstand. Dit leidt er toe dat de JGZ minder cliënten tegelijkertijd kan ontvangen en zorgt voor een lagere efficiency. Vaccinaties kunnen bijvoorbeeld niet meer massaal worden uitgevoerd, maar moeten individueel gebeuren. individueel gebeuren. Ook moeten consulten met meer ruimte ertussen worden ingepland om een te hoog aantal mensen in wachtruimtes te voorkomen. 
 3. Het ziekteverzuim wordt groter naarmate de coronacrisis voortduurt
  Er is toenemend ziekteverzuim onder JGZ-medewerkers door het preventief thuisblijven bij symptomen en/of wegens contact met coronapatiënten. Het ziekteverzuim loopt in de JGZ sneller op door de aard van het werk: medewerkers staan in nauw contact met veel jonge kinderen, die vaak verkouden zijn. Hoewel de mogelijkheid om snel te testen de afgelopen tijd sterk verbeterd is, moeten medewerkers minimaal een dag thuisblijven en langer bij een positieve test. Naarmate het aantal besmettingen in de maatschappij toeneemt, stijgt ook het aantal quarantaines.
 4.  Afzeggingen en no-shows leiden tot meer achterstand
  JGZ-medewerkers hebben te maken met veel afzeggingen en no shows op afspraken, bijvoorbeeld als een ouder of kind verkouden is, of bij angst voor het coronavirus. Dit gaat ten koste van de efficiëntie.

Creatieve oplossingen door de JGZ
De JGZ heeft overal in het land alles op alles gezet om gezinnen op andere manieren te bereiken. Van meer uren draaien door medewerkers tot nieuwe manieren van werken die versneld ingevoerd zijn of zelfs volledig nieuw ontwikkeld. In dit onderzoek hebben we de vier belangrijkste manieren om om te gaan met de capaciteitsproblemen in kaart gebracht:

 1. Verminderen personeelskrapte en verhogen (flexibele) capaciteit JGZ
 2. Inzetten alternatieve werkvormen, o.a. taakherschikking en -differentiatie.
 3. Prioriteringskader: JGZ-organisaties hebben veel opgelost, maar hebben ook keuzes moeten maken over het uitstellen van werkzaamheden.
 4. Betere communicatie en informatie-uitwisseling Rijk, GGD en gemeenten over COVID-werkzaamheden

Onderzoek
Voor het onderzoek hebben de adviseurs gesproken met de beroepsverenigingen AJN en V&VN, het RIVM, de NCJ en de IGJ. Ook zijn de GGD GHOR en ActiZ betrokken. Daarnaast heeft AEF diverse interviews gevoerd met directeuren/bestuurders van JGZ-organisaties en de JGZ bij de GGD, en met diverse wethouders als bestuurders van de GGD.

Rapport
Download hier het rapport van Andersson Elffers Felix "Uitval reguliere zorg door COVID 19 bij de jeugdgezondheidszorg". (pdf)

(bron: VNG)

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker