Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Aandacht voor uw dienst, vacatures of product?

Je wilt je dienst, product, opleiding, vacature of anderszins gericht onder de aandacht te brengen van professionals en management, werkzaam in en rond de Zorg voor de Jeugd/JGZ of de Zorg voor ouderen/VVT. Dat kan. Met Captise.  

Captise bereikt hiervoor rechtstreeks:

 •  ruim 20.000 mensen in en rond de Zorg voor Jeugd/JGZ
 •  ruim 30.000 mensen in en rond de Zorg voor Ouderen/VVT

Inzet media-mix
Captise zet een unieke mix van communicatiekanalen, platforms en (sociale) media in om de boodschap gericht te brengen:

 • portalen, gericht op Zorg voor Jeugd/JGZ of Zorg voor Ouderen/VVT
 • tweewekelijkse nieuwsbrieven met bijna 6000 abonnees (Jeugd/JGZ) resp. ruim 9000 abonnees (Ouderen/VVT); zie voorbeelden 
 • facebook met ruim 4000 (JGZ) respectievelijk 3300 (VVT) likers
 • diverse eigen, gespecialiseerde LinkedIn groepen m.b.t. Zorg voor Jeugd en Zorg voor Ouderen
 • andere, relevante, LinkedIn groepen
 • diverse malen via onze gespecialiseerde twitterkanalen (met ruim op JGZ 2900 resp Zorg circa 1400 volgers)
 • op Instagram Jeugdgezondheidszorg (ca 900 volgers) en Ouderenzorg_en_wijkverpleging (bijna 400)
 • voor vacatures: diverse (ca. 12) jobboards (o.a. Indeed, Vacant, Joof, e.v.a.)
 • voor vacatures: Whatsapp distributie voor vacatures (in ontwikkeling; ca 70 deelnemers)
 • voor vacatures: Captise Zorgrecruiter op Instagram (in ontwikkeling; ca 300 volgers)

Meer weten?
Wil je ook geholpen worden om je boodschap of vacature gericht over te brengen? Neem dan contact op via info@captise.nl of bel 0651593539

7 meest gelezen nieuws afgelopen 30 dagen

Nieuw zorgtraject voor kinderen met motorische achterstand Amsterdam

20 procent kinderen heeft achterstand

 • 21 december 2018
 • Weergaves: 733
 • 1 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen
Nieuw zorgtraject voor kinderen met motorische achterstand Amsterdam

Een groot deel van de Nederlandse kinderen heeft een slechte motoriek. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben voor deze kinderen een zorgtraject ontwikkeld, zodat zij voortaan worden ondersteund en doorverwezen voor extra zorg. Het is de bedoeling dat alle scholen en jeugdartsen in Amsterdam hier in 2019 mee gaan werken. Een team van HvA-onderzoekers, -studenten en gymdocenten analyseert jaarlijks de motorische vaardigheden van 5.000 leerlingen op 30 Amsterdamse basisscholen. Zij bekijken de voortgang van de leerlingen van groep drie tot en met acht met een scan voor motorische vaardigheden. Uit hun analyses blijkt dat zo’n 20 procent van de kinderen een matige of ernstige achterstand heeft. Het onderzoeksteam maakte voor het meten van motoriek van basisschoolleerlingen gebruik van de 4-Vaardighedenscan. Een opvallend voorbeeld uit de analyses van de HvA-onderzoekers is dat veel kinderen in de stad, vooral jongetjes van negen en tien, niet kunnen huppelen. 

Zorgtraject
Voor de kinderen met achterstand is een zorgroute ontwikkeld, waarin kinderen met een ernstige motorische achterstand door de gymdocent doorverwezen kunnen worden naar externe zorgverleners. Voor het ondersteunen van de grote groep kinderen met een matige motorische achterstand is de gymdocent erg belangrijk. Tijd om hiernaar te handelen, vinden de onderzoekers. “We hebben het gesignaleerd, dan hoort er ook een vervolgtraject te zijn voor deze kinderen,” aldus Mirka Janssen, lector Bewegen In en Om School aan de HvA. Begin 2019 neemt de gemeente Amsterdam een besluit over implementatie van dit zorgtraject op alle Amsterdamse basisscholen. 

Stoplicht: kinderen die 'rood' scoren op de test naar de JGZ e.a.
Het nieuwe zorgtraject houdt in dat de gymdocent kinderen die ‘rood’ scoren, wat staat voor een ernstige achterstand, voortaan doorverwijst naar de jeugdgezondheidszorg, fysio- en oefentherapeuten, in samenspraak met de ouders. De motorische scan die scholen al gebruiken, werkt namelijk volgens een ‘stoplichtmodel’: de gymleraar ziet aan de hand van de resultaten of het kind groen, oranje of rood scoort.

Voor de ‘oranje’ kinderen met een matige achterstand, kijken de onderzoekers en gymdocenten of deze voldoende gebaat zijn bij extra ondersteuning vanuit de school zelf, met onder meer ‘motor remedial teaching’ (MRT) en kleinschalige gymlessen.
 
Achterstand groter met leeftijd
Het nieuwe zorgtraject is dringend nodig, zegt Jansen, want de achterstand wordt alleen maar groter naarmate kinderen ouder worden. “Zo hebben Amsterdamse kinderen van zes jaar oud nog maar een kleine achterstand, maar bij kinderen van elf in groep 7 is die al gemiddeld één jaar.”

Niet huppelen of bal vangen
Een opvallend voorbeeld uit de analyses van de HvA-onderzoekers is dat veel kinderen in de stad, vooral jongetjes van negen en tien, niet kunnen huppelen. “Zij zijn al halverwege de basisschool, terwijl kinderen normaal gesproken al op jonge leeftijd kunnen huppelen”, zegt Janssen. Uit landelijke gegevens blijkt ook dat leerlingen bijvoorbeeld minder goed ballen kunnen gooien en vangen dan tien jaar geleden.

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Jeugd Algemeen
Tags:

1 reacties op artikel "Nieuw zorgtraject voor kinderen met motorische achterstand Amsterdam"

P van Loon

2-1-2019 13:08

Waarom brengen de onderzoekers niet meteen het oorzaak-gevolg verhaal? Het beeld is schrikbarend en belooft niet veel goeds voor latere levensfasen. Is de kennis uit het hoe en waarom van achterblijven als uiting van een ongezonde leefstijl in de eerste vier jaar niet meer voorhanden? Het is jammer, dat er heel weinig kennis bij ouders is ( overgebleven) , om het kind in de eerste vier jaren de broodnodige preventiemethoden aan te kunnen bieden, om latere problemen met het bewegingsapparaat.

Een groot tekort aan buikligging en op de buik kruipen, vaak ook stoeien, kietelen en rekken en strekken ( ook passief) maken deel uit van deze toestand. Maar ook te kort of geen tijd voor wakker worden, lekker uitrekken en met ontbijt in rust opstarten van de dag. En hoe zorgt urenlang opgeteld in de de MaxiCosy wel niet voor een krom, immobiel en stijf lijfje?

Maar ook de uren op de bank voor de TV, nu meestal al snel met een tablet op schoot werkt niet mee om het bewegingsstelsel soepel, snel en wendbaar te maken. Spieren bouwen geen kracht op. If you don't use it, you loose it.

Primaire preventie in deze cruciale opbouwfase ontbreekt. De huidige jeugd maakt "heilgymnastiek" nu zelfs noodzakelijk voor de meesten van hun, ipv alleen voor bijzondere gevallen. Het kan niet de bedoeling ( van de ouders) zijn kinderen iets te onthouden. Houdingnet wil hier aan werken.

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x