Agenda Jeugd

«november 2022»
madiwodovrzazo
311
Symposium Complexe omgangsrelaties na echtscheiding

Symposium Complexe omgangsrelaties na echtscheiding

Op 1 november 2022 organiseert SCEM het symposium "Complexe omgangsrelaties na echtscheiding". Scheiding is een impactvolle gebeurtenis voor alle betrokkenen. Zeker als het scheidende stel kinderen heeft, is de noodzaak tot ‘goed scheiden’ groot. Tegelijkertijd kan het hebben van kinderen de relatiebreuk compliceren. De partnerrelatie eindigt, maar de ex-partners blijven verbonden in ouderschap. Wat als de ouders daarin botsen en er steeds weer conflicten ontstaan tussen de ex-partners? Als hulpverlener werk je hard om de scheidende stellen te verbinden als partners in ouderschap. Vaak blijkt dit een lastige opgave en kun je je, als hulpverlener, net zo machteloos voelen als het scheidende stel. 

Lees meer
23
Jaarlijks Congres Hoogbegaafdheid - 7e editie

Jaarlijks Congres Hoogbegaafdheid - 7e editie

Op donderdag 3 november 2022 vindt de 7e editie van het jaarlijkse congres ‘Hoogbegaafdheid’ plaats in Utrecht.

Mensen die hoogbegaafd zijn, zijn niet alleen maar hoogintelligent, gedreven en nieuwsgierig, ze leggen ook vaak de lat te hoog voor zichzelf, of hun omgeving verwacht te veel van ze. Daarnaast kunnen ze met tal van sociale- en psychologische problemen te maken hebben. Ze zijn "anders" dan hun klasgenoten of collega's en vallen daardoor nogal eens buiten de groep.   Hoe je als hulpverlener, begeleider of leerkracht met kwetsbaarheden van hoogbegaafden kunt omgaan, is het centrale thema van deze editie van het jaarlijks congres hoogbegaafdheid. Vooraanstaande wetenschappers en ervaren uitvoerend werkers delen hun inzichten en werkwijzen met betrekking tot deze bijzondere groep mensen. 

Lees meer
4
Vaccinology Masterclass: Nieuwe ontwikkelingen in het RVP 2022

Vaccinology Masterclass: Nieuwe ontwikkelingen in het RVP 2022

Volg op 4 november 2022 de 12e editie van de JGZ update van belangrijke ontwikkelingen m.b.t. vaccinaties en vaccineren, te Veenendaal. Een programma voor jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, huisartsen en overige zorgprofessionals in de infectieziektebestrijding. Ook in het afgelopen jaar zijn er opnieuw veel ontwikkelingen geweest op het gebied van infectieziekten en vaccinaties, zowel binnen als buiten het Rijksvaccinatieprogramma. De HPV vaccinatie wordt nu ook aangeboden aan jongens. Bovendien is de leeftijd van deze vaccinatie vervroegd. De informed consent procedure deed zijn intrede in de JGZ, met nog ongewisse gevolgen voor de duiding van de vaccinatiegraad. Kinderen vanaf 5 jaar konden gevaccineerd worden tegen het SARS-CoV2-virus. Momenteel komt er steeds meer kennis uit wetenschappelijk onderzoek hoe nu het beste een gesprek te voeren met ouders die twijfelen en veel vragen hebben. Voor de dagelijkse JGZ-praktijk is het van belang een evidence based leidraad te hebben voor gespreksvoering over vaccineren en vaccinaties. Dit jaar zijn er meerdere rapporten van de Gezondheidsraad uitgekomen die adviezen uitbrachten t.a.v het RVP.  

Lees meer
56
789
Congres Verwaarlozing en zorgtekort

Congres Verwaarlozing en zorgtekort

Op woensdag 9 november 2022 vindt het congres ‘Verwaarlozing en zorgtekort’ plaats in Eindhoven. Voor deelnemers die het congres liever online bekijken is de startdatum 1 december.

Kinderen en jeugdigen krijgen van hun ouder(s) niet altijd de zorg waar zij recht op hebben en die zij nodig hebben. Het kan hen bijvoorbeeld ontbreken aan persoonlijke hygiëne, ze komen niet bij een (tand)arts wanneer dat nodig is, eten te veel, te weinig of kwalitatief slecht voedsel. Weer andere kinderen ontbreekt het in materiële zin aan niets, maar worden genegeerd of gekleineerd door hun ouders. Soms gaat zo’n zorgtekort zelfs zover dat we spreken van verwaarlozing. 
 

Lees meer
10
Jaarlijks Congres Levend Verlies - Blijvend Verdriet - editie 2022

Jaarlijks Congres Levend Verlies - Blijvend Verdriet - editie 2022

Op donderdag 10 november 2022 vindt het jaarlijkse congres ‘Levend Verlies - Blijvend Verdriet’ plaats in Eindhoven. Dit congres is ook online te volgen, deze editie start op 1 december 2022. Dit congres, dat in samenwerking met Drs. Edith Raap van de Hogeschool Utrecht georganiseerd wordt, heeft als doel om HBO- en academisch opgeleide hulpverleners het proces bij ouders beter te leren begrijpen. Er is veel aandacht voor de manier waarop je als professional bij de ouder kunt aansluiten en de ondersteuning aan hen vorm en inhoud kunt geven. 

Lees meer
11
Symposium Warm welkom in de eerste 1000 dagen - hoe empathie je wereld verandert

Symposium Warm welkom in de eerste 1000 dagen - hoe empathie je wereld verandert

Op vrijdag 11 november 2022 organiseert Stichting de Geboortenis voor de vierde keer een symposium in Zutphen. Dit keer staat het thema ‘Warm welkom in de eerste 1000 dagen - hoe empathie je wereld verandert’ centraal. Met vernieuwende en inspirerende bijdragen van Embryoloog Jaap van der Wal, expert Perinatale psychologie Anna Verwaal, Hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid Tessa Roseboom en Gynaecologe Marjolein Kok.
Het symposium zal worden geopend door Jasper Bloem, wethouder Jeugd en Gezondheid Zutphen. Een warm welkom voor ‘Eerste 1000 Dagen’ professionals en iedereen met een passie voor nieuw leven!

Lees meer
1213
141516
Jaarlijks Congres Vroegsignalering bij baby’s - editie 2022

Jaarlijks Congres Vroegsignalering bij baby’s - editie 2022

Op woensdag 16 november 2022 vindt het jaarlijkse congres ‘Vroegsignalering bij baby’s’ plaats in Utrecht. Vanaf 1 december 2022 is dit congres ook online te volgen. Wat voor mogelijkheden hebben we om een kansrijke start voor zoveel mogelijk baby’s en ouders binnen bereik te brengen? Een goede start voor iedere baby en ouder. Daarover gaat de 2022-editie van het congres Vroegsignalering bij baby’s van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo. Deskundigen nemen je bij de hand met bijdragen over zowel nieuwe wetenschappelijke inzichten als succesvolle praktijkervaringen. Ieder vanuit een andere invalshoek gaan zij in op het voorkomen van prenatale blootstellingen. Of, als het daar al te laat voor is, de gevolgen daarvan te verminderen. 

Lees meer
17181920
212223
Jaarlijks Congres Eetproblemen bij jonge kinderen - editie 2022

Jaarlijks Congres Eetproblemen bij jonge kinderen - editie 2022

Op woensdag 23 november 2022 vindt het jaarlijkse congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ plaats in Utrecht. Vanaf 1 januari 2023 is dit congres ook online te volgen, waarbij je als deelnemer alle presentaties in een gebruikersvriendelijke online omgeving kunt bekijken. 

Niet kunnen of willen eten behoort tot de meest voorkomende problemen waarvoor ouders van baby’s, peuters en kleuters behandeling zoeken. Bij maar liefst 25 tot 40% van de jonge kinderen worden voedingsproblemen gerapporteerd – vooral trage voedselinname, voedselweigering, kieskeurig eten en braken. Maar ook allergieën, obesitas en leefstijl zijn onderwerpen die veel aandacht behoeven. 

Tijdens het jaarlijks congres over eten en eetproblemen laten deskundigen vanuit verschillende invalshoeken hun licht over het onderwerp schijnen. Het congres is naar keuze live of online bij te wonen.  

Lees meer
24
Jaarlijks Congres Autisme - editie 2022

Jaarlijks Congres Autisme - editie 2022

Op donderdag 24 november 2022 vindt het jaarlijkse congres ‘Autisme’ plaats in Utrecht. Vanaf 1 januari 2023 is er ook de mogelijkheid om dit congres online te bekijken.

Wie autisme heeft, loopt in het dagelijks leven tegen vanalles aan. Dit jaar staat het congres in het teken van bijkomende psychische en psychiatrische problematiek van mensen met autisme. Vanwege hun niet-typische breinfunctioneren, is signalering, diagnostiek, behandeling en begeleiding van deze bijkomende problemen tenslotte een hoofdstuk apart. Hoe maak je in iemands gedrag of belevingen onderscheid tussen de problemen die voortkomen uit enerzijds het autisme van die persoon en anderzijds bijvoorbeeld ADHD, psychotrauma, persoonlijkheidsproblematiek of een stemmingsstoornis? En op welke manier maakt dat uit voor de manier waarop je de persoon met autisme tegemoet treedt, de samenwerking met hem/haar aangaat en begeleiding biedt? 

Lees meer
252627
2829301
Congres Narcisme

Congres Narcisme

Op donderdag 1 december 2022 vindt het congres ‘Narcisme’ plaats in Eindhoven. Vanaf 1 januari 2023 is dit congres ook online te bekijken.

Narcisme is van alle tijden... En een vleugje narcisme is zelfs nodig om je als individu een goede plek in de maatschappij te verwerven. Maar wat als een opgeblazen gevoel van eigendunk en de zucht naar bewondering de overhand gaat nemen? 

Lees meer
234
567
Webinar ‘Voeding & bewegen voor de allerjongsten’

Webinar ‘Voeding & bewegen voor de allerjongsten’

Wil jij inspiratie en de juiste kennis opdoen voor het gesprek met ouders over voeding en bewegen bij 0 tot 4-jarigen binnen de jeugdgezondheidszorg? Haak dan aan bij de online sessie van het Voedingscentrum en Kenniscentrum Sport & Bewegen op woensdag 7 december! Het webinar is gericht op jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en (dokters)assistenten. In dit webinar gaan we op een praktische manier aan de slag met de thema’s voeding en bewegen: wat houdt gezonde voeding en voldoende bewegen voor jonge kinderen in? Wat staat er in het nieuwe Beweegadvies voor 0 tot 4-jarigen? En wat zijn praktische tips en handige handvatten om het gesprek met ouders daarover aan te gaan? 

Lees meer
8
Congres Jong vaderschap

Congres Jong vaderschap

Op donderdag 8 december 2022 vindt het congres ‘Jong vaderschap’ plaats in Utrecht. Vanaf 1 januari 2023 is dit congres ook online te bekijken. Op dit congres zullen de sprekers uitvoerig stilstaan bij de manier waarop je als hulpverlener de uitdagingen van het (jonge) vaderschap niet uit het oog verliest. De sprekers staan uitvoerig stil bij hoe je vaderschap op waarde kunt schatten en het kunt benutten om het welzijn van zowel de vaders zelf als hun gezinnen veilig te stellen. 

Lees meer
91011

Komende activiteiten Events RSS

  • Zes mogelijke oorzaken van bedplassen (11-4-2023 13:20 - 16:30)
    Zes mogelijke oorzaken van bedplassen

    Zes mogelijke oorzaken van bedplassen

    Zindelijkheidsproblematiek komt veel voor. Ruim 1 op de 6 kinderen van zes jaar plast nog geregeld in bed. Gelukkig blijkt het in 98% van de gevallen niet om een lichamelijke afwijking te gaan. Met de juiste aanpak is droog slapen goed te leren. 

    Doe de online nascholing 'Zindelijkheid' op 11 april 2023 (13:20-16:30 uur) voor jeugdverpleegkundigen en (startende) jeugdartsen en ontdek hoe deze aanpak eruit ziet!Meer informatie en inschrijven? Klik op nascholing Zindelijkheid.

    Lees meer
  • Congres ‘Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders’ (20-4-2023 09:00 - 16:30)
    Congres ‘Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders’

    Congres ‘Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders’

    Op donderdag 20 april 2023 vindt het congres ‘Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders’ plaats in Eindhoven. Voor deelnemers die het congres liever online bekijken, is de startdatum 1 juni 2023. Op dit congres zullen zeven ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk uitvoerig stilstaan bij de manier waarop je als hulpverlener en leerkracht kunt omgaan met deze thematiek. Bekijk het programma en benut dit congres - live of online - om kennis en inspiratie op te doen voor het werken met kinderen, jeugdigen en hun ouders. 

    Lees meer
  • Jaarlijks Congres Werken met migranten en vluchtelingen - editie 2023 (11-5-2023 09:00 - 16:30)
    Jaarlijks Congres Werken met migranten en vluchtelingen - editie 2023

    Jaarlijks Congres Werken met migranten en vluchtelingen - editie 2023

    Op donderdag 11 mei 2023 vindt het jaarlijkse congres ‘Werken met migranten en vluchtelingen’ plaats in Utrecht. De online editie start op 1 juni 2023.

    Dit jaar staat het congres over het werken met migranten en vluchtelingen in het teken van geestelijke gezondheid en opvoeding. Mensen met een migratie- of vluchtgeschiedenis ervaren veel vaker psychische problemen dan anderen. Ze staan aan meer stressoren bloot, beschikken over minder sociale hulpbronnen en de hulpverlening sluit minder aan bij hun leefwereld. Maar waar komt hun stress dan uit voort? Wat maakt het stellen van een juiste diagnose zo bijzonder? Hoe kun je elementen uit de positieve psychologie inzetten om hun veerkracht en flexibiliteit te ondersteunen? Wat doe je wel en wat doe je beter niet als je met hen in gesprek bent? Op welke manier maak je opvoeding met hen bespreekbaar? Hoe kun je traumasensitief werken met mensen met een migratiegeschiedenis? 

    Lees meer
  • Congres ‘Gewetensontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen’ (25-5-2023 09:00 - 16:30)
    Congres ‘Gewetensontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen’

    Congres ‘Gewetensontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen’

    Op donderdag 25 mei 2023 vindt het congres ‘Gewetensontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen’ plaats in Eindhoven. De startdatum voor de online versie van dit congres is 1 juli 2023.

    In de hulpverlening en het onderwijs dringen zich vaak vragen op naar de gewetensontwikkeling van kinderen en (jong)volwassenen. Als een kind of jongere regelmatig regels overtreedt, over andermans persoonlijke grenzen heen gaat of ronduit crimineel gedrag vertoont, dient zich al snel de vraag aan of er sprake is van een gewetensprobleem. Niet zelden kunnen ze anderen de meest vreselijke dingen aandoen, zonder daar ook maar een spatje berouw over te hebben. Of ze zijn heel goed in het doen alsof ze spijt hebben, als dat betekent dat ze de consequenties van hun daden kunnen vermijden. 

    Lees meer
  • Congres Borderline (7-6-2023 09:00 - 16:30)
    Congres Borderline

    Congres Borderline

    Op woensdag 7 juni 2023 vindt het congres ‘Borderline’ plaats in Utrecht. De online editie gaat op 1 juli 2023 van start. Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben sterke stemmings- en gedragswisselingen, waar zowel zij zelf als hun naasten last van kunnen hebben. Voor hulpverleners en begeleiders is het werken met mensen met borderline ook vaak een uitdaging. Hun diepgewortelde angst om in de steek gelaten te worden, uit zich in emotionele uitbarstingen, persoonlijke aanvallen en emotionele chantage. Met name het aangaan van en in stand houden van een constructieve werkrelatie kan bij deze mensen daarom als heel moeilijk ervaren worden. 

    Lees meer
  • Basistraining Kinderpalliatieve Zorg (3-10-2023 09:00 - 16:30)
    Basistraining Kinderpalliatieve Zorg

    Basistraining Kinderpalliatieve Zorg

    Wil jij zelfverzekerder worden in het verlenen van zorg rondom ernstig zieke kinderen? Deze uitgebreide 4-daagse basistraining biedt een verdieping in de zorg voor het zieke kind. Zo ga je verspreid over vier weken in een vaste kleine groep actief aan de slag met gesprekstechnieken en praat je door over spirituele zorg en vragen rondom levensverwachting. Ook vergroot je jouw kennis over het indivueel zorgplan en vroegtijdige zorgplanning.

    Lees meer

Komende activiteiten

Theme picker