Verhoogde psychische kwetsbaarheid ontstaat door een ongunstig samenspel van genen en omgevingsinvloeden. Kinderen met een verhoogde psychische kwetsbaarheid ontwikkelen zich minder vanzelfsprekend dan leeftijdsgenootjes. Ze raken gemakkelijker uit de pas, zijn minder weerbaar bij tegenslagen en ingrijpende gebeurtenissen, én vragen meer van hun omgeving. Maar als de omgeving een rol speelt in deze kwetsbaarheid, is deze omgeving dan wel zo vruchtbaar, hoopvol en ondersteunend?
Omgevingsinvloeden zoals het oplopen van trauma, kwaliteit van het ouderschap, de gehechtheidsrelatie tussen ouder en kind, het bredere opvoed- en leefklimaat zijn naast de lichamelijke conditie van een kind namelijk bepalende factoren voor of een kind zich te ontwikkelen naar z’n eigen ontwikkelingspotentieel. Het wegen van deze factoren en de veranderbaarheid hiervan in relatie tot het kind in ontwikkeling, zijn heel belangrijk om tot goede interventies te komen. Kunnen we met elkaar binnen de mogelijkheden die we hebben in deze maatschappij, rekening houdend met de soms beperkende omgeving, deze kinderen (op)voeden?
In dit symposium, georganiseerd door SCEM, staat het psychisch kwetsbare kind in zijn context centraal. Welke omgevingsinvloeden zijn er eigenlijk precies en met welke impact op het kind in ontwikkeling? Hoe kunnen we als maatschappij bijdragen aan het welzijn van de volwassenen van morgen? Een symposium met maatschappelijk relevantie, klinisch bruikbare lezingen en ruimte voor dialoog en reflectie.
Datum vrijdag 4 februari 2022
Locatie Jaarbeurs
Plaats Utrecht, Jaarbeurs
Accreditatie
Aangevraagd bij NVK, ABSG, NIP (K&J)/NVO (OG), NVRG, LV POH GGZ, Kwaliteitsregister V&V, VSR en SKJ
Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld bedraagt: € 239
Doelgroep
Kinderartsen, artsen M&G, jeugdartsen, jeugd- en kinderverpleegkundigen, praktijkondersteuners GGZ, orthopedagogen, psychologen, relatie- en gezinstherapeuten, leden sociale wijkteams, jeugdwerkers en overige geïnteresseerden
Meer informatie
Voor meer informatie en inschrijven: op de website van SCEM
