Op donderdag 12 september 2019 vindt het
jaarlijks congres over hoogbegaafdheid weer plaats in Utrecht.
Dat hoogbegaafden op basis van hun intelligentie, gedrevenheid en nieuwsgierigheid getalenteerd mogen heten, dat is duidelijk. Maar komt dat talent ook altijd tot ontwikkeling? Er zijn de nodige hindernissen die hoogbegaafden kunnen ervaren, waardoor hun talenten niet optimaal ontwikkeld en / of benut worden. Gelukkig zijn er ook legio manieren waarmee je ze als hulpverlenings- of onderwijsprofessional kunt ondersteunen. Daarover gaat deze editie van het congres over hoogbegaafdheid.
Wat is talentontwikkeling en welke bijzondere betekenis krijgt dit in de context van hoogbegaafdheid? Hoe kun je hoogbegaafde mensen ecologisch begeleiden? Hoe kun je een model voor talentontwikkeling gebruiken binnen passsend onderwijs en jeugdzorg ? Wat voegt een intelligentietest toe aan het tot stand brengen van talentontwikkeling? Wat is zinvol cognitief aanbod voor hoogbegaafden? Hoe ondersteun je de sociaal-emotionele ontwikkeling van hoogbegaafden? En wat als de talenten van iemand die hoogbegaafd is sterk uiteenlopen en het verbale IQ een groot verschil laat zien met het performale IQ?
Sprekers
Op deze en andere, soortgelijke vragen zullen de sprekers op dit congres uitvoerig ingaan.
- Prof. Dr. Ir. Kathleen Venderickx (Exentra) - Positief kijken naar hoogbegaafdheid
- Drs. Eleonoor van Gerven (Slim!Educatief) - Ecologisch begeleiden van begaafde leerlingen
- Jan Kuipers (Cedin) - Hoogbegaafdheid, passend onderwijs en jeugdzorg
- Dr. Bart Vogelaar (Universiteit Leiden) - Wat levert het gebruik van intelligentietests ons op voor de begeleiding van hoogbegaafden in het onderwijs?
- Renata Hamsikova (IeKu Advies) - Uitzonderlijk begaafde kinderen – aliens op Aarde?
- Drs. Mia Frumau- van Pinxten (Psychologenpraktijk Frumau) - De sociaal-emotionele ontwikkeling bij HB
- Sjoerd Verheijden MSc. (Bureau Wolters) - Duiden van cognitieve ontwikkeling en afstemmen op behoeften in de dagelijkse praktijk
Accreditatie, korting en aanmelding
Voor dit jaarlijks congres is accreditatie aangevraagd bij Registerplein, NIP K&J/NVO-OG, Verpleegkundig Specialisten Register, ADAP (EN-scholing), SKJ, Kwaliteitsregister V&V, Register Vaktherapie, AbSg, Lerarenregister, LBSB, LBRT en LV POH-GGZ.
Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van het ECB Congresburo.